H (metrotype): verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
 
(2 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Afbeelding:H Hönow.JPG|290px|thumb|right|Een metro van het type '''H''' staat op station Hönow, eindpunt van lijn U5, gereed om richting Alexanderplatz te vertrekken, 14 augustus 2010.]]
+
Metro's van het type '''H''' en '''Hk''' zijn metro's die sinds 2002 dienst doen op het [[Metro van Berlijn|Berlijnse metronetwerk]]. De metro's zijn volledig doorloopbaar en hebben alleen langsbanken, zoals de meeste Berlijnse metro's hebben. Dit om de capaciteit en de doorloopbaarheid zo groot mogelijk te houden. Ze zijn uitgerust met lichtkranten, waarop het lijnnummer en de eindbestemming worden weergegeven, bij de Hk alternerend met de tijd en datum. Bij de stationsafroep verschijnt de naam op de lichtkrant met de overstapmogelijkheden.
  
Metro's van het type '''H''' en '''Hk''' zijn metro's die sinds 2002 dienst doen op het [[Metro van Berlijn|Berlijnse metronetwerk]]. De metro's zijn volledig doorloopbaar en hebben alleen langsbanken, zoals de meeste Berlijnse metro's hebben. Dit om de capaciteit en de doorloopbaarheid zo groot mogelijk te houden. Ze zijn uitgerust met lichtkranten, waarop het lijnnummer en de eindbestemming worden weergegeven, alternerend met de tijd en datum.
+
H-trein 5035 was bij wijze van proef uitgerust met een LED-koersdisplay in plaats van een koersrol, en was aan de binnen- en buitenkant voorzien van LCD-informatieschermen.
<br>[[Afbeelding:Lichtkrant H-1.png|225px]]
 
<br>Na een laag-hoog-toon wordt door een vrouwenstem de naam van het volgende station omgeroepen met de overstapmogelijkheden, zoals in dit voorbeeld: 'Frankfurter Allee. Übergang zur S-bahn und zur MetroTram'. Dit wordt ook op de lichtkrant weergegeven.
 
<br>[[Afbeelding:Lichtkrant H-2.png|225px]]
 
<br>[[Afbeelding:Lichtkrant H-3.png|225px]]
 
<br>Na stilstand van de metro wordt door een mannenstem omgeroepen: 'Zug nach Hönow. Einsteigen bitte.' (''Metro naar Hönow. Instappen alstublieft.''). Bij vertrek klinkt het 'Zurück bleiben bitte.' (''Houdt afstand alstublieft''), waarna een waarschuwingstoon klinkt, de deuren sluiten, en de metro vertrekt.
 
  
 
Tussen de materieeltypes zijn enkele verschillen te onderscheiden.
 
Tussen de materieeltypes zijn enkele verschillen te onderscheiden.
Metro's van het type '''Hk''' bestaan uit vier aaneengesloten rijtuigen. Zij zijn 2,30 meter breed en daarom alleen geschikt om op de lijnen 1 t/m 4 te rijden. Stroomafname geschiedt door de derde rail, de stroomafnemer neemt dit aan de bovenkant van de rail af.
+
Metro's van het type '''Hk''' bestaan uit vier aaneengesloten rijtuigen. Zij zijn 2,30 meter breed en daarom alleen geschikt om op de lijnen U1 t/m U4 te rijden. Stroomafname geschiedt door de derde rail, de stroomafnemer neemt dit aan de bovenkant van de rail af.
<br>Metro's van het type '''H''' bestaan uit zes aaneengesloten rijtuigen en zijn 2,65 meter breed. Hierdoor kunnen zij alleen op de lijnen 5 t/m 9 en 55 rijden. De stroom wordt nu aan de onderzijde van de derde rail afgenomen.
+
<br>Metro's van het type '''H''' bestaan uit zes aaneengesloten rijtuigen en zijn 2,65 meter breed. Hierdoor kunnen zij alleen op de lijnen U5 t/m U9 en U55 rijden. De stroom wordt nu aan de onderzijde van de derde rail afgenomen.
 +
<br>Ook wijkt de vorm van de frontruit iets af (de Hk mist een spijl) en zijn de motoren verschillend.
  
 
[[Categorie:metromaterieel]]
 
[[Categorie:metromaterieel]]

Huidige versie van 29 feb 2024 om 17:09

Metro's van het type H en Hk zijn metro's die sinds 2002 dienst doen op het Berlijnse metronetwerk. De metro's zijn volledig doorloopbaar en hebben alleen langsbanken, zoals de meeste Berlijnse metro's hebben. Dit om de capaciteit en de doorloopbaarheid zo groot mogelijk te houden. Ze zijn uitgerust met lichtkranten, waarop het lijnnummer en de eindbestemming worden weergegeven, bij de Hk alternerend met de tijd en datum. Bij de stationsafroep verschijnt de naam op de lichtkrant met de overstapmogelijkheden.

H-trein 5035 was bij wijze van proef uitgerust met een LED-koersdisplay in plaats van een koersrol, en was aan de binnen- en buitenkant voorzien van LCD-informatieschermen.

Tussen de materieeltypes zijn enkele verschillen te onderscheiden. Metro's van het type Hk bestaan uit vier aaneengesloten rijtuigen. Zij zijn 2,30 meter breed en daarom alleen geschikt om op de lijnen U1 t/m U4 te rijden. Stroomafname geschiedt door de derde rail, de stroomafnemer neemt dit aan de bovenkant van de rail af.
Metro's van het type H bestaan uit zes aaneengesloten rijtuigen en zijn 2,65 meter breed. Hierdoor kunnen zij alleen op de lijnen U5 t/m U9 en U55 rijden. De stroom wordt nu aan de onderzijde van de derde rail afgenomen.
Ook wijkt de vorm van de frontruit iets af (de Hk mist een spijl) en zijn de motoren verschillend.