H (metrotype)

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Een metro van het type H staat op station Hönow, eindpunt van lijn U5, gereed om richting Alexanderplatz te vertrekken, 14 augustus 2010.
Een Hk op station Schlesisches Tor als lijn U12 naar Warschauer Straße, 17 september 2015.

Metro's van het type H en Hk zijn metro's die sinds 2002 dienst doen op het Berlijnse metronetwerk. De metro's zijn volledig doorloopbaar en hebben alleen langsbanken, zoals de meeste Berlijnse metro's hebben. Dit om de capaciteit en de doorloopbaarheid zo groot mogelijk te houden. Ze zijn uitgerust met lichtkranten, waarop het lijnnummer en de eindbestemming worden weergegeven, bij de Hk alternerend met de tijd en datum. Bij de stationsafroep verschijnt de naam op de lichtkrant met de overstapmogelijkheden.

H-trein 5035 is bij wijze van proef uitgerust met een LED-koersdisplay in plaats van een koersrol, en is aan de binnen- en buitenkant voorzien van LCD-informatieschermen.

Tussen de materieeltypes zijn enkele verschillen te onderscheiden. Metro's van het type Hk bestaan uit vier aaneengesloten rijtuigen. Zij zijn 2,30 meter breed en daarom alleen geschikt om op de lijnen U1 t/m U4 te rijden. Stroomafname geschiedt door de derde rail, de stroomafnemer neemt dit aan de bovenkant van de rail af.
Metro's van het type H bestaan uit zes aaneengesloten rijtuigen en zijn 2,65 meter breed. Hierdoor kunnen zij alleen op de lijnen U5 t/m U9 en U55 rijden. De stroom wordt nu aan de onderzijde van de derde rail afgenomen.
Ook wijkt de vorm van de frontruit iets af (de Hk mist een spijl) en zijn de motoren verschillend.