Fyra

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Patrick (overleg | bijdragen) op 28 jan 2013 om 23:27 (Dienstregeling 2013: van Fyra-problematiek)
Ga naar: navigatie, zoeken

Fyra is de naam voor de treindiensten van NS Hispeed tussen Amsterdam, Rotterdam, Breda en Brussel die over de hogesnelheidslijn rijden.

In eerste instantie wordt de Fyra gereden worden met de TRAXX-locs in combinatie met ICRm-rijtuigen, voor deze treinen is de maximumsnelheid 160 km/u. Later wordt dit materieel vervangen door de V250 die 250 km/u kan rijden.

Dienstregeling

Dienstregeling 2009

Op 7 september 2009 ging de eerste Fyra-treindienst rijden. De serie 1000 reed, alleen op werkdagen, één keer per uur tussen Amsterdam Centraal, Schiphol en Rotterdam Centraal.

Dienstregeling 2010

Vanaf 12 april 2010 ging Fyra ook in het weekend rijden. Vanaf 4 oktober 2010 werd de dienstregeling uitgebreid met de serie 900, ook deze reed 1x/uur tussen Amsterdam en Rotterdam, en alleen op werkdagen. Hierdoor kon Fyra nu een halfuurdienst bieden.

Dienstregeling 2011

Met ingang van 12 december 2010 rijden alle Fyra's als serie 900 die nu 2x/uur rijdt. Vanaf 2 april 2011 is deze serie door gaan rijden naar Breda.

Dienstregeling 2013

  • serie 900: Amsterdam Centraal - Schiphol - Rotterdam Centraal - Breda
  • serie 1000: Amsterdam Centraal - Schiphol - Rotterdam Centraal
  • serie 9200: Amsterdam Centraal - Schiphol - Rotterdam Centraal - Antwerpen-Centraal - Brussel-Zuid

In tegenstelling tot eerdere berichten gaat er geen trein tussen Den Haag Centraal en Brussel-Zuid rijden. Per april 2013 wordt een trein Breda - Noorderkempen - Antwerpen-Centraal ingelegd.

Met het ingaan van de Dienstregeling 2013 is de verbinding tussen Amsterdam Centraal en Brussel (Treinserie 9200) uitgevoerd als Fyra-treindienst. Dat betekent dat reizigers vervoerbewijzen vooraf moeten bestellen en er reserveringen voor het reizen met een specifieke trein gemaakt moeten worden. Tot kort voor het begin van de treindienst was er echter geen dienstregeling gepubliceerd en was het ook niet mogelijk om vervoerbewijzen te bestellen. Hierdoor kende de Fyra een moeizame start. Zie voor meer berichten hierover de discussie op het forum: Internationaal reizen met Fyra.

Daarnaast ontstonden er ook problemen met het materieel, waardoor de dienstregeling niet goed uitgevoerd kon worden. Zo vielen de treinen vaak stil: Fyra valt al stil op eerste werkdag. Op donderdag 17 januari 2013 zijn er veiligheidsproblemen bij de V250-treinstellen geconstateerd, waardoor de inzet van dit type materieel tot nader order is stilgelegd. Zie voor meer informatie hierover de berichten op het forum: Fyra mag niet meer rijden op Belgisch spoor. In de daarop volgende dagen is er veel commotie over de exploitatie van de treindienst ontstaan. Met diverse houtje-touwtje-constructies is er vervangend vervoer opgezet.

De gehele gang van zaken leidt tot veel ergenissen bij onder meer reizigers en de politiek. Op maandag 28 januari 2013 is er in Brussel een hoorzitting geweest waar politici van zowel Nederland als België deelnamen.