TRAXX

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

TRAXX is de naam van een serie van locomotieven gebouwd door Bombardier. Er bestaan veel verschillende varianten.

De multicourante elektrische locomotieven van het type TRAXX F140 MS2 zijn onder meer geschikt voor het Nederlandse spoorwegnet en worden hier door verschillende vervoerders ingezet.

NS International had een aantal van TRAXX'en geleased als voorlopige inzet in de Fyra samen met ICR-rijtuigen over de HSL-Zuid. Na de uitval van de V250 werd de Fyra hernoemd in de Intercity direct en besloot NS eind 2013 om zelf 19 van deze locomotieven te kopen, die rond de jaarwisseling 2014-2015 in dienst kwamen. In 2015 volgde een aanvullende bestelling van 18 locomotieven, omdat de BDs-rijtuigen niet werden omgebouwd voor inzet als trek-duwstammen. De levering hiervan begon in 2016. In totaal heeft NS nu 45 locomotieven in eigen bezit, genummerd van 186 001 t/m 186 045 en geel-blauw gekleurd. Voor de dienst op de HSL zijn dit nog niet voldoende locomotieven, er worden daardoor nog steeds locomotieven geleased.

Daarnaast least de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS een groot aantal locomotieven, die worden gebruikt voor het trekken van de Beneluxtrein en voor goederentreinen.