Fyra-problematiek

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De Fyra is een naam voor de treindiensten van NS Hispeed tussen de stations Amsterdam, Rotterdam, Breda, Antwerpen en Brussel die verlopen via de hogesnelheidstracé's (HSL-Zuid). De exploitatie van de treindienst gaat echter gepaard met diverse problemen.

Dienstregeling 2013

Met het ingaan van de Dienstregeling 2013 is de verbinding tussen Amsterdam Centraal en Brussel (Treinserie 9200) uitgevoerd als Fyra-treindienst. Dat betekent dat reizigers vervoerbewijzen vooraf moeten bestellen en er reserveringen voor het reizen met een specifieke trein gemaakt moeten worden. Tot kort voor het begin van de treindienst was er echter geen dienstregeling gepubliceerd en was het ook niet mogelijk om vervoerbewijzen te bestellen. Hierdoor kende de Fyra een moeizame start. Zie voor meer berichten hierover de discussie op het forum: Internationaal reizen met Fyra.

Daarnaast ontstonden er ook problemen met het materieel, waardoor de dienstregeling niet goed uitgevoerd kon worden. Zo vielen de treinen vaak stil: Fyra valt al stil op eerste werkdag. Op donderdag 17 januari 2013 zijn er veiligheidsproblemen bij de V250-treinstellen geconstateerd, waardoor de inzet van dit type materieel tot nader order is stilgelegd. Zie voor meer informatie hierover de berichten op het forum: Fyra mag niet meer rijden op Belgisch spoor. In de daarop volgende dagen is er veel commotie over de exploitatie van de treindienst ontstaan. Het vervangend vervoer is geïmproviseerd in gang gezet.

De gehele gang van zaken leidt tot veel ergernissen bij onder meer reizigers en de politiek. Op maandag 28 januari 2013 is er in Brussel een hoorzitting geweest waar politici uit zowel Nederland als België deelnamen.