Dal Voordeel: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Aanvullende kenmerken: Kids Vrij; opmaak)
(Eerste alinea verduidelijkt)
Regel 1: Regel 1:
'''Dal Voordeel''' is een abonnement voor het reizen per trein dat op 1 augustus 2011 door NS is ingevoerd.<ref>Website NS, [http://www.ns.nl/abonnementen Nieuwe abonnementen]</ref> Het lijkt het meest op het voormalige [[Voordeelurenabonnement]], dat sinds die datum niet meer verkocht wordt.<ref>Trouw (8 april 2011), [http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/1872396/2011/04/08/NS-stopt-met-voordeelurenkaart.dhtml NS stopt met voordeelurenkaart]</ref> Er zijn wel enkele verschillen tussen beide abonnementen, met name wat betreft de geldigheid in de avondspits. NS hoopt zo reizigers te bewegen de drukke treinen in de avondspits te ontlasten en tegemoet te komen aan veranderde reiswensen.<ref>Website NS, [http://www.ns.nl/reizigers/campagnes/nieuwe-abonnementen#vragen-en-voorwaarden Nieuwe abonnementen / Vragen en Voorwaarden]</ref>
+
'''Dal Voordeel''' is een abonnement voor het reizen per trein dat op 1 augustus 2011 door NS is ingevoerd.<ref>Website NS, [http://www.ns.nl/abonnementen Nieuwe abonnementen]</ref> Het lijkt het meest op het voormalige [[Voordeelurenabonnement]], dat sinds die datum niet meer verkocht wordt.<ref>Trouw (8 april 2011), [http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/1872396/2011/04/08/NS-stopt-met-voordeelurenkaart.dhtml NS stopt met voordeelurenkaart]</ref> Er zijn wel enkele verschillen tussen beide abonnementen; het grootste verschil is dat Dal Voordeel geen korting geeft op reizen in de avondspits. NS hoopt zo reizigers te bewegen de drukke treinen in de avondspits te ontlasten en tegemoet te komen aan veranderde reiswensen.<ref>Website NS, [http://www.ns.nl/reizigers/campagnes/nieuwe-abonnementen#vragen-en-voorwaarden Nieuwe abonnementen / Vragen en Voorwaarden]</ref>
  
 
==Geldigheid==
 
==Geldigheid==

Versie van 11 aug 2011 om 12:18

Dal Voordeel is een abonnement voor het reizen per trein dat op 1 augustus 2011 door NS is ingevoerd.[1] Het lijkt het meest op het voormalige Voordeelurenabonnement, dat sinds die datum niet meer verkocht wordt.[2] Er zijn wel enkele verschillen tussen beide abonnementen; het grootste verschil is dat Dal Voordeel geen korting geeft op reizen in de avondspits. NS hoopt zo reizigers te bewegen de drukke treinen in de avondspits te ontlasten en tegemoet te komen aan veranderde reiswensen.[3]

Geldigheid

Het abonnement Dal Voordeel geeft treinreizigers recht op 40 procent korting tijdens de Daluren. Dit zijn op werkdagen de uren vóór 6:30, tussen 9:00 en 16:00 en na 18:30. De zaterdag, zondag en feestdagen worden geheel tot de Daluren gerekend. In de overige uren, de Spitsuren, geeft dit abonnement geen recht op korting.[4]

Het abonnement wordt als reisproduct op een persoonlijke OV-chipkaart geladen en reizigers zijn verplicht om in- en uit te checken als zij gebruik willen maken van dit abonnement. De tijd van inchecken bepaalt dan of de hele reis tegen vol tarief of met 40 procent korting wordt afgelegd. Het is dus niet mogelijk om een papieren kaartje met korting te kopen voor reizen in de daluren. Ook een dagkaart met korting is niet mogelijk.

Omdat de tijd van inchecken bepalend is voor het kortingspercentage, zouden reizigers ruim voor hun reis in de Daluren kunnen inchecken en hun reis toch tijdens de Spitsuren tegen kortingstarief kunnen maken. In de Productvoorwaarden Abonnementen Consumenten heeft NS echter opgenomen dat er onder meer sprake is van fraude als er bij herhaling eerder dan 30 minuten voor aanvang van de reis wordt ingecheckt.[5] Ook moet de uitcheck plaatsvinden binnen zes uur na de incheck.[6]

Aanvullende kenmerken

  • Dal Voordeel kost 50 euro per jaar. Bij aanschaf van het nieuwe abonnement in 2011 geldt het eerste jaar een introductietarief van 45 euro.
  • Dal Voordeel is een doorlopend jaarabonnement. Na het eerste jaar kan maandelijks opgezegd worden.
  • Bij het inchecken wordt een instaptarief van 10 euro ingehouden. Bij het uitchecken wordt dit bedrag verrekend met de werkelijke ritprijs.
  • Dal Voordeel kan niet op dezelfde OV-chipkaart staan als een studentenreisproduct. Het kan ook niet op een NS-Business Card geladen worden.
  • Bij de aankoop van dit abonnement kunnen maximaal drie abonnementen Kids Vrij gratis erbij besteld worden. Met dit abonnement reizen kinderen van 4 t/m 11 jaar gratis mee.
  • Voor 60-plussers bestaat de mogelijkheid Keuzedagen bij te kopen. Voor € 14 (tweede klas) of € 39 (eerste klas) krijgen zij dan zeven vervoerbewijzen waarmee zij op dinsdag, woensdag en donderdag na 9:00 en op zaterdag, zondag en op feestdagen de hele dag vrij mogen reizen. Deze keuzedagen worden door de reiziger voor de reis als reisproduct op de OV-chipkaart geladen.

Vergelijking met Voordeelurenabonnement

De belangrijkste verschillen met het oude Voordeelurenabonnement zijn de volgende.

  • De geldigheid in de avondspits. Met het Voordeelurenabonnement kunnen reizigers op werkdagen na 9:00 met 40 procent korting reizen. Er mag dus in het bijzonder ook tussen 16:00 en 18:30 met korting gereisd worden. Bij Dal Voordeel is dit niet meer het geval. Wel mag met het nieuwe abonnement tussen 4:00 en 6:30 met korting gereisd worden, wat met het Voordeelurenabonnement weer niet toegestaan is.
  • Met het Voordeelurenabonnement mag in de maanden juli en augustus en in de periode tussen Kerst en de jaarwisseling ook voor 9:00 met korting gereisd worden. Dit is niet langer toegestaan met het abonnement Dal Voordeel; de Daluren (en in het bijzonder dus de Spitsuren) blijven het hele jaar hetzelfde.
  • Beide abonnementen geven recht op Samenreiskorting: reizigers mogen in de Voordeeluren drie medereizigers met korting meenemen. Let op: de voordeeluren zijn niet hetzelfde als de daluren! Omdat samenreiskorting nog niet berekend kan worden bij reizen met de OV-chipkaart een papieren kaartje met korting kopen, ook in combinatie met het abonnement Dal Voordeel.
  • Reizigers met een Voordeelurenabonnement, dat ook als reisproduct op een persoonlijke OV-chipkaart wordt geladen, zijn niet verplicht op saldo te reizen. Zij mogen nog een papieren vervoerbewijs kopen voor hun reis. Dit is zelfs voordeliger bij een reis waarbij met meerdere treinvervoerders gereisd wordt, aangezien er met de nieuwe abonnementen moet worden in- en uitgecheckt als er van vervoerder gewisseld wordt en door het degressief tariefstelsel een langere treinreis goedkoper is dan twee korte over opgeteld dezelfde afstand. Overigens zijn de nieuwe abonnementen pas vanaf 1 januari 2012 geldig bij de regionale vervoerders.[7] Tot die tijd is een vervoerbewijs tegen vol tarief nodig in treinen van Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties: