Connexxion: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Trein)
k (Robot: automatisch tekst vervangen (-|Zeeland (2015-2024)}} +|Zeeland (2015-2026)}}))
 
(128 tussenliggende versies door 29 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
== Korte geschiedenis ==
+
[[Bestand:Connexxion logo 2.svg|150px|right]]
Connexxion is een vervoersbedrijf dat in 1999 is ontstaan door een fusie uit de voormalige vervoersbedrijven Midnet, Oostnet, ZWN-Groep en NZH. Het bedrijf is voornamelijk actief in het stads- en streekvervoer per bus, maar Connexxion exploiteert ook twee treinconcessies, de [[sneltram Utrecht - Nieuwegein - IJsselstein]], de [[Fast Flying Ferries]] tussen Amsterdam en Velsen en een aantal veerponten.
+
'''Connexxion''' is een merknaam van het mobiliteitsbedrijf [[Transdev Nederland]] en is voornamelijk actief is in het stads- en streekvervoer per bus. Het bedrijf is mede actief in het taxivervoer ([[Connexxion Taxi Services]]), touringcarvervoer ([[Connexxion Tours]]) en ambulancevervoer. Ook is het eigenaar van Techno Service Nederland (TSN) dat onderhoud verricht aan bussen en andere bedrijfswagens. Verder heeft Connexxion een belang van 32,8% in REISinformatiegroep BV (9292.nl). Eerder had men een belang in Waterbus BV, maar dit bedrijf werd na verlies van de [[concessie Waterbus Rotterdam-Drechtsteden]] per 1 januari 2010 opgeheven.
  
Het bedrijf is ook actief in het taxivervoer (Connexxion Taxi Services), touringcarvervoer (Connexxion Tours) en ambulancevervoer. Ook is het eigenaar van Techno Service Nederland (TSN) dat onderhoud verricht aan bussen en andere bedrijfswagens.
+
== Geschiedenis ==
 +
Connexxion komt voort uit een fusie van de [[Verenigd Streekvervoer Nederland|VSN]]-bedrijven [[Midnet]], [[Oostnet]], [[ZWN-Groep|ZWN]] en [[NZH]] in mei 1999 ([[Connexxion dienstregeling 1999/2000|bekijk de eerste dienstregelingen]]). In de begintijd schreef het bedrijf zijn naam als ''conneXXion''. In 2000 is dit veranderd in ''Connexxion'', met een hoofdletter C en kleine x'en. Op de voertuigen is de C geschreven in onderkast, de officiële bedrijfsnaam heeft echter sinds 2000 een hoofdletter.
  
[[GVU]], [[Hermes]] en [[Novio]] zijn zelfstandige dochterondernemingen van Connexxion. Verder heeft Connexxion een belang van 33,3% in [[Syntus]] en een belang van 32,8% in REISinformatiegroep BV (9292ov.nl).
+
Het bedrijf was volledig eigendom van de Nederlandse staat, vertegenwoordigd door het Ministerie van Financiën, maar werd in 2007 voor twee derde verkocht aan een consortium van het Franse [[Transdev]] en Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). Eind 2012 heeft de overheid de resterende aandelen verkocht. Transdev bezat sindsdien 75% van de aandelen en de combinatie BNG/Connexxion Holding bezat de rest. Tussen 2011 en 2013 heette het moederbedrijf van Connexxion [[Veolia Transdev]], maar na een mislukte fusie is het bedrijf Transdev later weer zelfstandig geworden. Eind januari 2013 is het belang van BNG verder gedaald naar 13,6%, sindsdien heeft Transdev 86,4% van de aandelen in handen.
  
 
== Materieel ==
 
== Materieel ==
=== Boot ===
 
Voskhod 2M-FFF
 
 
 
=== Bus ===
 
=== Bus ===
*[[Berkhof Premier]]
+
* [[BYD K7|BYD K7U]]
*[[Den Oudsten Alliance]]
+
* [[BYD K9]]
*[[Den Oudsten B88]]
+
* [[Ebusco 2.2]]
*[[MAN Lion's City]]
+
* [[Iveco Crossway]]
*[[MAN Lion's Regio]]
+
* [[MAN Lion's City]] (CNG)
*[[Mercedes-Benz Citaro]]
+
* [[Mercedes-Benz Citaro]] (geleed)
*[[Mercedes-Benz Integro]]
+
* [[Mercedes-Benz Sprinter]]
*[[Mercedes-Benz Sprinter]]
+
* [[Solaris Urbino]]
*[[VDL Berkhof Ambassador]]
+
* [[Tribus Civitas]]
*[[VDL Bus & Coach ProCity]] (Frysker)
+
* [[VDL Berkhof Ambassador]]
*[[Volvo 8700|Volvo 8700LE]]
+
* [[VDL Citea]]
 +
* [[VDL Futura]]
 +
* [[VDL MidCity]]
  
 
=== Trein ===
 
=== Trein ===
Connexxion voert de treindienst op de [[Valleilijn]] uit met vijf [[Protos]]-treinstellen en huurt daarnaast van [[NS Financial Services]] nog twee [[Plan V]]-stellen.  
+
Connexxion voerde de treindienst op de [[Valleilijn]] uit met vijf [[Protos]]-treinstellen. Het bedrijf huurde tot de zomer van 2013 daarnaast van [[NS Financial Services]] enkele [[Plan V]]-stellen. Ter vervanging hiervan reden er sinds het voorjaar van 2018 twee [[FLIRT|Flirt-3]]-treinen. Tussen 2013 en 2018 reden enkele [[GTW]]-treinstellen op de Valleilijn.
  
Voor de treindienst Almelo-Mariënberg huurde Connexxion eerst twee [[Wadloper]]s (voor dit traject omgedoopt in ''Veenexxpres''), sinds 2007 is deze treindienst uitbesteed aan [[Syntus]] dat hier [[LINT]]'s inzet.
+
Op 10 december 2023 is deze treindienst overgenomen door [[Keolis Nederland]].
  
== Routes ==
+
Voor de treindienst Almelo-Mariënberg huurde Connexxion eerst twee [[Wadloper]]s (voor dit traject omgedoopt in ''Veenexxpres''). Vanaf 2007 werd de treindienst uitbesteed aan [[Syntus]], die hier [[LINT]]'s inzette. Op 8 december 2013 is deze concessie ingevoegd bij de [[concessie Vechtdallijnen]]. Sindsdien exploiteert [[Arriva]] die treinverbinding.
=== Boot ===
 
*[[Fast Flying Ferries]]  
 
**Lijn 419 [[Amsterdam Centraal]] - Velsen Zuid
 
**Lijn 420 [[Amsterdam Centraal]] - Beverwijkse Bazaar
 
  
*[[Veer Maassluis]]
+
== Concessies ==
**Maassluis - Rozenburg
+
''Klik op de concessie voor meer informatie''
 +
* {{Concessie|Amstelland-Meerlanden (2018-2032)}}
 +
* {{Concessie|Haarlem-IJmond (2017-2027)}}
 +
* {{Concessie|Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee (2016-2025)}}
 +
* {{Concessie|Noord-Holland Noord (2018-2028)}}
 +
* {{Concessie|Zeeland (2015-2026)}}
  
*[[Waterbus]]
+
Moederbedrijf [[Transdev Nederland]]:
**Route 1: Dordrecht Merwekade - Papendrecht Westeind - H.I. Ambacht - Alblasserdam - Ridderkerk - Krimpen a/d IJssel - Rotterdam Erasmusbrug
+
* {{Concessie|Gooi- en Vechtstreek (2021-2030)}}
**Route 2: Dordrecht Hooikade - Zwijndrecht - Dordrecht Merwekade - Papendrecht Veerdam - Papendrecht Oosteind - Hollandse Biesbosch - Sliedrecht Middeldiep
+
* {{Concessie|Parkshuttle Rivium (2019-2033)}}
**Route 3: Ridderkerk - Krimpen a/d Lek - Kinderdijk
 
  
=== Bus ===
+
== Aandelen in andere vervoerbedrijven ==
*[[Concessie Amstelland-Meerlanden]]
+
Vanaf 1 januari 2007 werd Connexxion 100% eigenaar van het Utrechtse stadsvervoerbedrijf [[GVU|GVU NV]]. Dit bedrijf verdween per 8 december 2013 uit het straatbeeld.
*[[Concessie BRU regio]]
 
*[[Concessie Gooi- en Vechtstreek]]
 
*[[Concessie HOV Groningen-Heerenveen-Lelystad]]
 
*[[Concessie Haaglanden regio]]
 
*[[Concessie Haarlem-IJmond]]
 
*[[Concessie IJsselmond]]
 
*[[Concessie KAN noord]]
 
*[[Concessie Midden-Zeeland]]
 
*[[Concessie Noord-Zeeland]]
 
*[[Concessie Noord-Holland Noord]]
 
*[[Concessie Rijn- en Bollenstreek]]
 
*[[Concessie Salland]]
 
*[[Concessie Stadsvervoer Almere]]
 
*[[Concessie Streekvervoer Almere]]
 
*[[Concessie Stadsvervoer Leeuwarden]]
 
*[[Concessie Stadsvervoer Lelystad]]
 
*[[Concessie Twente]]
 
*[[Concessie Zaanstreek]]
 
*[[Concessie Zuidoost Drenthe]]
 
*[[Concessie Zuidwest Drenthe/Overijssel noordoost]]
 
  
===Tram===
+
Ook was het bedrijf eigenaar van het Nijmeegse [[Novio|Novio NV]]. Dit laatste bedrijf verdween per 9 december 2012, maar keerde op 8 december 2013 terug onder de naam [[OV Regio IJsselmond]].
*[[Concessie BRU sneltram Utrecht-Nieuwegein-IJsselstein]]
 
  
=== Trein ===
+
Connexxion is sinds juni 2007 voor 100% eigenaar van het vervoerbedrijf [[Hermes]], dat busdiensten exploiteert in de regio's [[Concessie Zuidoost-Brabant (2017-2026)|Eindhoven/Helmond]], [[Concessie Veluwe-Zuid (2023-2026)|Veluwe-Zuid]] en in [[Concessie Arnhem Nijmegen (2013-2026)|Arnhem en Nijmegen]].
*[[Serie 31000]]: [[Almelo]] - [[Marienberg]] (Uitgevoerd door [[Syntus]])
 
*[[Concessie Treindienst Ede/Wageningen-Barneveld-Amersfoort]]:
 
**[[Serie 31300]]: [[Amersfoort]] - [[Barneveld Centrum]] - [[Ede-Wageningen]] ([[Valleilijn]])
 
**[[Serie 31400]]: [[Amersfoort]] - [[Barneveld Centrum]] ([[Valleilijn]])
 
  
== Links ==
+
Connexxion was voor een derde eigenaar van de Achterhoekse vervoerder [[Syntus]], maar kondigde in juni 2007 aan om zijn aandeel in Syntus te verkopen aan de twee andere aandeelhouders, de [[NS]] en het Franse [[Keolis]]. Op die manier hoopte het bedrijf de impasse waar [[Syntus]] zich in bevindt te doorbreken. De verkoop is op 14 september 2007 gerealiseerd.
* [http://www.connexxion.nl/ Connexxion.nl]
 
* [http://www.reiziger.connexxion.nl/web/show Connexxion Reizigers]
 
* [http://www.connexxion.com/web/show Connexxion Corporate]
 
  
 +
== Zie ook ==
 +
* [[:Categorie:Dienstregeling Connexxion|Dienstregelingen van Connexxion]]
 +
* [[Buzzer]] (voormalige dagkaart van Connexxion)
  
==Referenties==
+
== Externe links ==
[http://www.corporate.connexxion.nl/web/show/id=50187/contentid=20521 Jaarverslag 2007]
+
* [https://www.connexxion.nl/ Connexxion.nl]
  
 
[[Categorie:Vervoerder]]
 
[[Categorie:Vervoerder]]
 
[[Categorie:Connexxion]]
 
[[Categorie:Connexxion]]

Huidige versie van 21 apr 2024 om 22:24

Connexxion logo 2.svg

Connexxion is een merknaam van het mobiliteitsbedrijf Transdev Nederland en is voornamelijk actief is in het stads- en streekvervoer per bus. Het bedrijf is mede actief in het taxivervoer (Connexxion Taxi Services), touringcarvervoer (Connexxion Tours) en ambulancevervoer. Ook is het eigenaar van Techno Service Nederland (TSN) dat onderhoud verricht aan bussen en andere bedrijfswagens. Verder heeft Connexxion een belang van 32,8% in REISinformatiegroep BV (9292.nl). Eerder had men een belang in Waterbus BV, maar dit bedrijf werd na verlies van de concessie Waterbus Rotterdam-Drechtsteden per 1 januari 2010 opgeheven.

Geschiedenis

Connexxion komt voort uit een fusie van de VSN-bedrijven Midnet, Oostnet, ZWN en NZH in mei 1999 (bekijk de eerste dienstregelingen). In de begintijd schreef het bedrijf zijn naam als conneXXion. In 2000 is dit veranderd in Connexxion, met een hoofdletter C en kleine x'en. Op de voertuigen is de C geschreven in onderkast, de officiële bedrijfsnaam heeft echter sinds 2000 een hoofdletter.

Het bedrijf was volledig eigendom van de Nederlandse staat, vertegenwoordigd door het Ministerie van Financiën, maar werd in 2007 voor twee derde verkocht aan een consortium van het Franse Transdev en Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). Eind 2012 heeft de overheid de resterende aandelen verkocht. Transdev bezat sindsdien 75% van de aandelen en de combinatie BNG/Connexxion Holding bezat de rest. Tussen 2011 en 2013 heette het moederbedrijf van Connexxion Veolia Transdev, maar na een mislukte fusie is het bedrijf Transdev later weer zelfstandig geworden. Eind januari 2013 is het belang van BNG verder gedaald naar 13,6%, sindsdien heeft Transdev 86,4% van de aandelen in handen.

Materieel

Bus

Trein

Connexxion voerde de treindienst op de Valleilijn uit met vijf Protos-treinstellen. Het bedrijf huurde tot de zomer van 2013 daarnaast van NS Financial Services enkele Plan V-stellen. Ter vervanging hiervan reden er sinds het voorjaar van 2018 twee Flirt-3-treinen. Tussen 2013 en 2018 reden enkele GTW-treinstellen op de Valleilijn.

Op 10 december 2023 is deze treindienst overgenomen door Keolis Nederland.

Voor de treindienst Almelo-Mariënberg huurde Connexxion eerst twee Wadlopers (voor dit traject omgedoopt in Veenexxpres). Vanaf 2007 werd de treindienst uitbesteed aan Syntus, die hier LINT's inzette. Op 8 december 2013 is deze concessie ingevoegd bij de concessie Vechtdallijnen. Sindsdien exploiteert Arriva die treinverbinding.

Concessies

Klik op de concessie voor meer informatie

Moederbedrijf Transdev Nederland:

Aandelen in andere vervoerbedrijven

Vanaf 1 januari 2007 werd Connexxion 100% eigenaar van het Utrechtse stadsvervoerbedrijf GVU NV. Dit bedrijf verdween per 8 december 2013 uit het straatbeeld.

Ook was het bedrijf eigenaar van het Nijmeegse Novio NV. Dit laatste bedrijf verdween per 9 december 2012, maar keerde op 8 december 2013 terug onder de naam OV Regio IJsselmond.

Connexxion is sinds juni 2007 voor 100% eigenaar van het vervoerbedrijf Hermes, dat busdiensten exploiteert in de regio's Eindhoven/Helmond, Veluwe-Zuid en in Arnhem en Nijmegen.

Connexxion was voor een derde eigenaar van de Achterhoekse vervoerder Syntus, maar kondigde in juni 2007 aan om zijn aandeel in Syntus te verkopen aan de twee andere aandeelhouders, de NS en het Franse Keolis. Op die manier hoopte het bedrijf de impasse waar Syntus zich in bevindt te doorbreken. De verkoop is op 14 september 2007 gerealiseerd.

Zie ook

Externe links