Citybus: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k
 
(10 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 2: Regel 2:
  
 
== Citybuslijnen ==
 
== Citybuslijnen ==
''''s-Hertogenbosch'''
+
===s-Hertogenbosch===
* [[Lijn 10 's-Hertogenbosch, Centraal Station - Centrum|Lijn 10 Centraal Station - Parade]]
+
* [[Lijn 60 's-Hertogenbosch, Transferium Deutersestraat - Vughterstraat|Lijn 60 Deutersestraat - Vughterstraat]]
* [[Lijn 60 's-Hertogenbosch, Transferium Vlijmenseweg - Vughterstraat|Lijn 60 Vlijmenseweg - Vughterstraat]]
 
 
* [[Lijn 70 's-Hertogenbosch, Transferium De Vliert - Sint Josephstraat|Lijn 70 P+R De Vliert - Sint Josephstraat]]
 
* [[Lijn 70 's-Hertogenbosch, Transferium De Vliert - Sint Josephstraat|Lijn 70 P+R De Vliert - Sint Josephstraat]]
 
* [[Lijn 80 's-Hertogenbosch, Transferium Pettelaarpark - Parade|Lijn 80 P+R Pettelaarpark - Parade]]
 
* [[Lijn 80 's-Hertogenbosch, Transferium Pettelaarpark - Parade|Lijn 80 P+R Pettelaarpark - Parade]]
 +
 +
==Voormalige Citybuslijn==
 +
* Een vergelijkbare formule was de WinkelExpress in Utrecht of lijn 57 in Zaandam.
 +
 +
===Dordrecht===
 +
* 4 september 1994: [[Lijn 20 Dordrecht, Centraal Station - Papendrechtse Veer (1994 - 1996)|Lijn 20]] werd ingevoerd als pilot voor de Citybusdienst in Dordrecht en ging het oostelijk en noordelijk deel van de binnenstad bedienen, op de route via de Merwekade en Wijnstraat verving hij de oude [[Lijn 8 Dordrecht, Merwedeziekenhuis - Krispijn|lijn 8]]. Lijn 20 ging rijden op het traject Centraal Station - Papendrechtse Veer. Tussen het Centrum en het eindpunt Papendrechtse Veer werd in een ringlijn gereden. De vervoerder was op dit moment [[Stadsvervoer Dordrecht|SVD]].
 +
* 15 juni 2003: Lijn 20 werd verlengd naar halte P-Energiehuis en werd niet langer als ringlijn gereden, maar ging deze in twee richtingen via de Prinsenstraat, Wijnstraat en Merwekade naar P-Energiehuis rijden. In de zomerdienst van 2003 werd tijdelijk nog via het Achterom gereden, omdat de reconstructie van de Prinsenstraat nog niet afgerond was. Daarnaast kwam er op zaterdagmiddag een ondersteunende lijn met het nummer 20-P die non-stop ging rijden tussen de haltes Scheffersplein en P-Energiehuis. Hierdoor verhoogde de frequentie.
 +
* 1 januari 2007: [[Arriva]] nam het vervoer op de stadsdienst Dordrecht over, lijn 20 werd vernummerd naar lijn 10 en lijn 20-P werd opgeheven.
 +
* 6 januari 2013: De route wijzigde in de richting station. In plaats van dezelfde route in beide richtingen tussen Nieuwbrug en P-Energiehuis werd voortaan vanaf P-Energiehuis via de Groenedijk, Hallincqlaan, Sint Jorisweg, Steegoversloot en Voorstraat naar de Nieuwbrug gereden.
 +
* 14 december 2014: Lijn 10 werd ingekort en hiermee verviel het trajectdeel vanaf halte Centrum via de Grote Kerk naar halte Visbrug. In plaats daarvan werd voortaan via het Bagijnhof gereden.
 +
* 9 december 2018: [[Qbuzz]] nam het vervoer in de Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem over. Lijn 10 bleef qua route in de binnenstad ongewijzigd, maar werd uitgebreid met de route van lijn 8 en 9 naar de Krabbepolder en Dordtse Kil. Op tijden dat niet naar Dordtse Kil werd gereden werd lijn 10 verlengd naar P+R Weeskinderendijk. Hiermee werd de Citybuslijn 10 omgezet in een normale stadsbuslijn 10 onder de naam stadsBuzz en kwam er een einde van de Citybus in Dordrecht.
 +
 +
===Groningen===
 +
* [[Lijn 22 Haren A28/P+R - Groningen P+R Euroborg|Lijn 22 Haren P+R A28 - P+R Euroborg]]
  
 
[[Categorie:Buslijnen]]
 
[[Categorie:Buslijnen]]
 +
[[Categorie:Naslagwerk]]

Huidige versie van 13 mei 2024 om 22:32

Een citybus is een buslijn die de binnenstad van een stad ontsluit. In sommige gevallen rijden citybussen tussen een parkeerterrein en een halte nabij het stadscentrum, andere citybussen bieden openbaar vervoer op plaatsen in binnensteden waar een grote bus niet kan komen.

Citybuslijnen

s-Hertogenbosch

Voormalige Citybuslijn

  • Een vergelijkbare formule was de WinkelExpress in Utrecht of lijn 57 in Zaandam.

Dordrecht

  • 4 september 1994: Lijn 20 werd ingevoerd als pilot voor de Citybusdienst in Dordrecht en ging het oostelijk en noordelijk deel van de binnenstad bedienen, op de route via de Merwekade en Wijnstraat verving hij de oude lijn 8. Lijn 20 ging rijden op het traject Centraal Station - Papendrechtse Veer. Tussen het Centrum en het eindpunt Papendrechtse Veer werd in een ringlijn gereden. De vervoerder was op dit moment SVD.
  • 15 juni 2003: Lijn 20 werd verlengd naar halte P-Energiehuis en werd niet langer als ringlijn gereden, maar ging deze in twee richtingen via de Prinsenstraat, Wijnstraat en Merwekade naar P-Energiehuis rijden. In de zomerdienst van 2003 werd tijdelijk nog via het Achterom gereden, omdat de reconstructie van de Prinsenstraat nog niet afgerond was. Daarnaast kwam er op zaterdagmiddag een ondersteunende lijn met het nummer 20-P die non-stop ging rijden tussen de haltes Scheffersplein en P-Energiehuis. Hierdoor verhoogde de frequentie.
  • 1 januari 2007: Arriva nam het vervoer op de stadsdienst Dordrecht over, lijn 20 werd vernummerd naar lijn 10 en lijn 20-P werd opgeheven.
  • 6 januari 2013: De route wijzigde in de richting station. In plaats van dezelfde route in beide richtingen tussen Nieuwbrug en P-Energiehuis werd voortaan vanaf P-Energiehuis via de Groenedijk, Hallincqlaan, Sint Jorisweg, Steegoversloot en Voorstraat naar de Nieuwbrug gereden.
  • 14 december 2014: Lijn 10 werd ingekort en hiermee verviel het trajectdeel vanaf halte Centrum via de Grote Kerk naar halte Visbrug. In plaats daarvan werd voortaan via het Bagijnhof gereden.
  • 9 december 2018: Qbuzz nam het vervoer in de Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem over. Lijn 10 bleef qua route in de binnenstad ongewijzigd, maar werd uitgebreid met de route van lijn 8 en 9 naar de Krabbepolder en Dordtse Kil. Op tijden dat niet naar Dordtse Kil werd gereden werd lijn 10 verlengd naar P+R Weeskinderendijk. Hiermee werd de Citybuslijn 10 omgezet in een normale stadsbuslijn 10 onder de naam stadsBuzz en kwam er een einde van de Citybus in Dordrecht.

Groningen