Bus Rapid Transit: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Keolis Almere: Dit heeft men losgelaten.)
(Labels: Bewerking via mobiel, Bewerking via mobiele website)
 
(13 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Bus Rapid Transit''' of kortweg '''BTR''' is een systeem waarbij grote aantallen passagiers worden vervoerd. Een BTR systeem is er op gericht om de snelheid en capaciteit van een metro te bieden met tegelijkertijd de flexibiliteit, lagere kosten en simpeler systeem dat een bus biedt. Op 11 december 2017 gaat de vervoerder [[Syntus]] het BTR-systeem voor het eerst toepassen in Nederland ([[Concessie Busvervoer Almere (2018-2027)|Almere]]). Het implementeren van het systeem gebeurt samen met het Franse moederbedrijf [[Keolis]] van Syntus, die de know-how en expertise heeft op het gebied van BTR-systemen.
+
'''Bus Rapid Transit''' (kortweg '''BRT''') is een systeem waarbij grote aantallen passagiers worden vervoerd. Een BRT-systeem is er op gericht om de snelheid en capaciteit van een metro te bieden met tegelijkertijd de flexibiliteit, lagere kosten en een simpel systeem dat een bus biedt. Sinds 10 december 2017 wordt het BRT-systeem toegepast door de vervoerder [[Keolis Nederland]] in [[Concessie Busvervoer Almere (2018-2027)|Almere]]. Het implementeren van het systeem gebeurt samen met het Franse moederbedrijf [[Keolis]], die de know-how en expertise heeft op het gebied van BRT-systemen.
  
 
=== Voorwaarden ===
 
=== Voorwaarden ===
Om te voldoen aan de BTR-standaard moet een busnetwerk voldoen aan een aantal voorwaarden.
+
Om te voldoen aan de BRT-standaard moet een busnetwerk voldoen aan een aantal voorwaarden:
 
*Een groot gedeelte van de route moet lopen over een vrije baan (busbaan).
 
*Een groot gedeelte van de route moet lopen over een vrije baan (busbaan).
*Er kan bij alle deuren in de bus worden ingestapt.
+
*Er kan bij alle deuren van de bus worden ingestapt.
*De bushaltes zijn allen opgehoogd om een gelijkvloerse instap te bieden.
+
*Alle bushaltes zijn opgehoogd om een gelijkvloerse instap te bieden.
 
*De bus heeft altijd prioriteit bij verkeerslichten.
 
*De bus heeft altijd prioriteit bij verkeerslichten.
*Het verkoop van kaartjes bij automaten gesitueerd nabij de bushaltes om de instaptijd te reduceren.
+
*Het verkoop van kaartjes gebeurt bij automaten bij de bushaltes of in het voertuig, om zo de instaptijd te reduceren.
  
=== Syntus Almere ===
+
=== Keolis Almere ===
Syntus Almere is de eerste vervoerder in Nederland die het BTR-systeem gaat implementeren. Vaak hebben BTR-systemen ook een eigen huisstijl. Zo worden in de toekomst alle stadsdienstlijnen in Almere uitgevoerd onder formule ''allGo'' en wordt er bij de buslijnen verwezen naar metro's inclusief het voorloopnummer M in de lijnnummers van de stadsdienst. Ook gaat Syntus een opsteladvies bij alle haltes weergeven en worden alle haltepalen vervangen door nieuwe exemplaren in de nieuwe huisstijl.
+
[[Keolis Nederland]] is de eerste vervoerder in Nederland die het BRT-systeem heeft toegepast. Vaak hebben BRT-systemen een eigen huisstijl. Zo worden alle stadsdienstlijnen in Almere uitgevoerd onder formule ''[[allGo]]'' en wordt er bij de buslijnen verwezen naar metro's inclusief het voorloopnummer M in de lijnnummers. Op iedere bushalte in Almere staan haltezuilen in de huisstijl van allGo.
  
 
[[Categorie:Busterminologie]]
 
[[Categorie:Busterminologie]]
 +
[[Categorie:Naslagwerk]]

Huidige versie van 28 jul 2021 om 16:19

Bus Rapid Transit (kortweg BRT) is een systeem waarbij grote aantallen passagiers worden vervoerd. Een BRT-systeem is er op gericht om de snelheid en capaciteit van een metro te bieden met tegelijkertijd de flexibiliteit, lagere kosten en een simpel systeem dat een bus biedt. Sinds 10 december 2017 wordt het BRT-systeem toegepast door de vervoerder Keolis Nederland in Almere. Het implementeren van het systeem gebeurt samen met het Franse moederbedrijf Keolis, die de know-how en expertise heeft op het gebied van BRT-systemen.

Voorwaarden

Om te voldoen aan de BRT-standaard moet een busnetwerk voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • Een groot gedeelte van de route moet lopen over een vrije baan (busbaan).
  • Er kan bij alle deuren van de bus worden ingestapt.
  • Alle bushaltes zijn opgehoogd om een gelijkvloerse instap te bieden.
  • De bus heeft altijd prioriteit bij verkeerslichten.
  • Het verkoop van kaartjes gebeurt bij automaten bij de bushaltes of in het voertuig, om zo de instaptijd te reduceren.

Keolis Almere

Keolis Nederland is de eerste vervoerder in Nederland die het BRT-systeem heeft toegepast. Vaak hebben BRT-systemen een eigen huisstijl. Zo worden alle stadsdienstlijnen in Almere uitgevoerd onder formule allGo en wordt er bij de buslijnen verwezen naar metro's inclusief het voorloopnummer M in de lijnnummers. Op iedere bushalte in Almere staan haltezuilen in de huisstijl van allGo.