Help:Automatisering stationspagina's
Inhoud
Aanpassingen
Voor de automatisering van het lijnennet (bus, tram, metro, veer) op stationspagina's wordt gebruikgemaakt van de MediaWiki extensie DPL. Dit staat voor Dynamic Page List.
Wat doet DPL?
Met deze extensie zijn diverse dingen mogelijk, maar voor de automatisering van stationspagina's gaat het om het volgende:
- DPL gaat op zoek naar een aantal categorieën. Vervolgens wordt gekeken welke lijnen in al deze categorieën aanwezig zijn. Die lijnen worden in een tabel getoond.
- De tabel wordt vervolgens gevuld met de informatie die in de LijnInfobox op de lijnpagina's staat vermeld.
Voorbeeld Leeuwarden: Om de tabel te genereren wordt gekeken welke lijnen zowel in de categorie Plaats Leeuwarden, de categorie Station Leeuwarden en de categorie buslijnen voorkomen. Alleen de lijnen die in alle drie categorieën aanwezig zijn worden in de tabel getoond. De tabel kijkt dan of er een LijnInfobox aanwezig is op de gevonden lijnpagina's. Vervolgens toont de tabel de informatie die achter de volgende parameters staat: lijnnr=, route=, lijnsoort= en vervoerder=.
Om dit te bewerkstelligen zijn wel een aantal aanpassingen nodig:
- Alle lijnpagina's moeten worden voorzien van de route= parameter (deze ontbreekt nog).
- Alle lijnpagina's moeten worden voorzien van de juiste categorieën (dit kan eenvoudig door de routestrip 'om te bouwen').
- Alle stationspagina's moeten worden voorzien van de dpl tabel (deze tabel kan eenvoudig toegevoegd worden met het sjabloon:LijnTabel).
Hieronder worden de benodigde aanpassingen uiteengezet:
Routeparameter toevoegen
route= toevoegen aan de LijnInfobox.
Voor de invulling van de routeparameter worden geen strikte regels gehanteerd. Wel kun je onderstaande als uitgangspunt nemen:
- Bij streeklijnen de route overnemen zoals deze op de concessiepagina staat.
- Bij volledige stadslijnen (m.a.w. de lijn rijdt in één stad) de stad vetgedrukt voor de route zetten met een dubbele punt en vervolgens de route overnemen van de concessiepagina. Voorbeeld: Lijn 2 Nijmegen, Lindenholt West - Sint Maartenskliniek.
- Bij lijnen die een stadsdienst rijden en vervolgens doorrijden naar een andere plaats de stad + halte- of wijknaam hanteren. Voorbeeld: Lijn 1 Nijmegen Plein 1944 - Molenhoek Beukenlaan.
Zie ook dit topic: [1]. Voorbeelden: [2] en [3]
Ombouwen routestrip
Onderstaande sjablonen voegen automatisch de nieuwe categorieën aan de lijnpagina's toe. Klik op de links voor uitgebreidere uitleg.
Sjabloon:RouteRijStation voor haltes bij treinstations met één halte of één busstation. Dit sjabloon voegt de categorie:Plaats (plaatsnaam) en de categorie:station (stationsnaam) toe.
Sjabloon:RouteRijPlaats voor andere haltes met een artikel of haltes bij treinstations met meer dan één busstation, bijvoorbeeld Zwolle. De sjabloon voegt de categorie:Plaats (plaatsnaam) en de categorie:(haltenaam) toe.
Redirects
Bij treinstations met meerdere busstations (bijvoorbeeld Zwolle) moet een pagina worden aangemaakt met de naam van het busstation. Deze pagina moet automatisch doorverwijzen (#REDIRECT) naar het treinstation. In het geval van Zwolle wordt Zwolle Busstation Westzijde een doorverwijzing naar Zwolle.
In de routestrip van lijn 1 link je bij de halte Zwolle, Station/Westzijde met RouteRijPlaats naar Zwolle Busstation Westzijde. Hierdoor wordt lijn 1 gekoppeld aan de categorie:Zwolle Busstation Westzijde. Vervolgens doe je dit ook bij alle andere lijnen die op dit busstation komen. Op die manier kun je op de pagina Zwolle een lijntabel maken met alleen de lijnen die stoppen bij Zwolle Busstation Westzijde. Hetzelfde doe je voor Oostzijde. Er komen op de pagina van Zwolle uiteindelijk dus twee tabellen: één voor westzijde en één voor oostzijde.
Stadparameter
Deze parameter is niet nodig voor de automatisering, maar wel handig om even mee te nemen:
stad= parameter toevoegen bij stadslijnen. Bijvoorbeeld stad=Leeuwarden. De categorie:Stadsdienst <stad> onderaan een artikel moet dan verwijderd worden.
Ontbrekende categorieën aanmaken
De nieuwe routestrip sjablonen zorgen ervoor dat de lijnpagina aan een aantal extra (deels nieuwe) categorieën wordt toegevoegd. Maak deze categorieën aan indien deze niet bestaan. Aan categorieën voor gewone haltes moet de [[Categorie:Halte]] worden toegevoegd. Aan categorieën voor busstations moet de [[Categorie:Busstation]] worden toegevoegd.
Toevoegen LijnTabel aan stationspagina
Nadat de lijnen zijn aangepast kunnen de lijnen die op een station komen worden geautomatiseerd (let op: als op een station lijnen van meerdere concessies komen, dan kan de tabel pas worden geplaatst als al deze concessies zijn aangepast).
Voorbeeld: Station Zwolle / Busstation Westzijde
{{LijnTabel|plaats=Zwolle|halte=Zwolle Busstation Westzijde|type=Bus}}
- plaats = De lijntabel kijkt of de lijn voorkomt in de categorie:Plaats Zwolle
- halte = De lijntabel kijkt of de lijn ook voorkomt in de categorie:Zwolle Busstation Westzijde
- type = De lijntabel kijkt of de lijn ook voorkomt in de categorie:Buslijnen.
De lijnen die in alle drie deze categorieën voorkomen worden in de LijnTabel getoond.
Voorbeeld: Apeldoorn
{{LijnTabel|plaats=Apeldoorn|type=Bus|halte=Station Apeldoorn}}
- plaats = De lijntabel kijkt of de lijn voorkomt in de categorie:Plaats Apeldoorn
- halte = De lijntabel kijkt of de lijn ook voorkomt in de categorie:Station Apeldoorn
- type = De lijntabel kijkt of de lijn ook voorkomt in de categorie:Buslijnen.
De lijnen die in alle drie deze categorieën voorkomen worden in de LijnTabel getoond.
Intekenlijst
Meehelpen met het aanpassen van pagina's? Hieronder kun je aangeven welke concessie je gaat aanpassen of hebt aangepast. Het gaat alleen om het aanpassen van lijnen. Het toevoegen van de LijnTabel aan stationspagina's valt hier niet onder.
Lijst Nederland
In de tweede kolom kun je intekenen (ondertekenen met 3 tildes).
Status:
- {{colorbox|red}} = nog niet gedaan
- {{colorbox|orange}} = mee bezig
- {{colorbox|green}} = klaar
Lijst buitenland
Nog niet ingevuld