Veerdienst Genemuiden - Zwartsluis

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Boot.svg
Veerlijn Genemuiden - Zwartsluis
Vervoerder(s) Veerpont Genemuiden
Concessie Veerdienst Genemuiden - Zwartsluis
Lijnsoort Veer
Materieel Noordwesthoek 1
Frequenties
Spits onregelmatig
Dal onregelmatig
Avond onregelmatig (tot 21:45 uur)
Zaterdag onregelmatig (8:00-19.00 uur)
Zondag onregelmatig (10:00 - 18:30 uur)
(niet van oktober t/m maart)
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Veer bij Genemuiden over het Zwarte Water

De veerpont Genemuiden - Zwartsluis is een autoveer over het Zwarte Water. De dienst wordt uitgevoerd met de Noordwesthoek 1, een kabelveerpont met motor.

Route

Halte
Route 0sVr.svg Genemuiden  
Route rsV0.svg Zwartsluis  

Geschiedenis

De veerverbinding Genemuiden - Zwartsluis bestaat al sinds het begin van de 20e eeuw. Tot 1 mei 1950 verpachtte de gemeente dit veer om de zoveel jaar aan een particulier bedrijf.

Destijds had busbedrijf NWH belang bij een goede exploitatie van dit veer. De busdienst Kampen-Zwartsluis via Grafhorst en Kamperzeedijk West ging in Genemuiden mee de veerpont op voor de oversteek van het Zwarte Water.

Per 1 mei 1950 nam de NWH de exploitatie over voor de duur van in ieder geval 12 jaar, onder voorwaarde dat de NWH voor een nieuwe pont zou zorgen. De nieuwe pont werd geopend in januari 1952.

NWH en de rechtsopvolgers DVM-NWH, VEONN en later Arriva bleven de veerdienst exploiteren. Op 1 december 2006 kocht Connexxion de dienst van Arriva over, mede omdat Arriva als gevolg van een openbare aanbesteding sinds september 2005 geen busvervoer meer uitvoerde in Noordwest-Overijssel.

Sinds 2011 vaart de veer in het winterseizoen niet meer op zondag.

In 2014 werd bekend dat Connexxion in onderhandeling was met de gemeente Zwartewaterland om de veerpont over te doen aan een andere partij. Connexxion had nog een exploitatiecontract voor de veerdienst tot 2021. In maart 2015 werd overeenstemming bereikt met Veerpont Genemuiden BV. Dit bedrijf tekende een concessieovereenkomst die inging op 1 april 2015 en heeft een looptijd van 10 jaar.[1]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:
  1. Nieuwe exploitant neemt vanaf 1 april veerdienst bij Genemuiden over, RTV Oost, 6 maart 2015