Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Thalys

68 bytes toegevoegd, 18 januari
Leesbaarheid
[[Thalys]] was het internationale hogesnelheidsnetwerk van de Franse [[SNCF]] (60% aandeel) en de Belgische [[NMBS]] (40% aandeel).<ref>[http://www.thalys.com/nl/nl/over-thalys/onderneming Thalys.com: Onderneming]</ref>. Het bedrijf is een Belgische onderneming (samenwerkende vennootschap met beperkte aansprakelijkheid) en gevestigd in Brussel.
Sinds 1 oktober 2023 is de dienstverlening van Thalys overgenomen door [[Eurostar]]. De treinen van het voormalige Thalys rijden onder de merknaam Eurostar Red.
== Lijnvoering ==
== Materieel ==
[[Afbeelding:Thalys.JPG|300px|thumb|right|PBA-Thalys 4532 bij doorkomst te [[Roosendaal]] op weg naar Parijs, 20 oktober 2008. Thalys rijdt na 2009 niet meer via Roosendaal.]]
Voor de Thalys-ritten werd gebruik gemaakt van TGV-treinstellen in een speciale bordeauxrode met zilvergrijze kleurstelling. De treinstellen zijn voorzien van ETCS om over de [[HSL-Zuid]] te kunnen rijden. Daarnaast hebben ze een aangepaste ATB-installatie waardoor ze tussen Hoofddorp en Den Haag 160 km/u kunnen rijden (dit was tot . Tot december 2009 de route tussen Schiphol en Rotterdam)werd via Den Haag.
Er zijn twee verschillende typen Thalys-treinstellen:
ap_users
3.172
bewerkingen

Navigatiemenu