29.420
bewerkingen
Wijzigingen
→Geschiedenis lijn 99: situatie 2003
Lijn 99 is ontstaan uit het knippen van voormalige buslijn [[Lijn 21 Nijmegen Centraal Station - Eindhoven Station|21 van Nijmegen naar Eindhoven]]. Lijn 21 reed in tijden van [[Zuidooster]] en [[Hermes]] van Eindhoven naar Nijmegen via onder andere Gemert, Uden en Grave. Verder reed ook sneldienst [[Lijn 121 Nijmegen Centraal Station - Eindhoven Station|lijn 121]] dit traject.
Vanaf [[Concessie Oost-Brabant 2002|25 augustus 2002]] werden deze lijnen door Hermes en BBA gezamenlijk gereden nadat de concessie van Oost-Brabant gegund was aan BBA. Op [[Concessie KAN Zuid 2003|5 januari 2003]] zijn de lijnen geknipt in Uden. [[Lijn 21 Uden Busstation - Eindhoven Station|Lijn 21]] en 121 bleven rijden op het traject Eindhoven - Uden. De trajectdelen Het trajectdeel Uden - Nijmegen kregen als werd door Hermes geheel gereden onder de lijnnummers 99 en [[Lijn 199 Nijmegen Centraal Station - Uden Busstation|199]] en werden geheel door Hermes gereden.
Per [[Concessie KAN Zuid 2003|5 januari 2003]] reed lijn 99 op werkdagen overdag tweemaal per uur. In de ochtendspits werd buiten de vakantieperiodes een viertal toegevoegde ritten naar Nijmegen gereden: twee ritten startten bij de halte Zeeland, Udenseweg/N265 en twee ritten startten bij het busstation van Grave. 's Avonds en in het weekend werd er eenmaal per uur tussen Uden en Nijmegen gereden. Op doordeweekse avonden reed tot circa tien uur elk half uur een bus van Nijmegen naar Grave. Op zaterdag reed elk half uur een bus tussen Nijmegen en Grave in beide richtingen. Op [[Concessie KAN Zuid 2004|14 december 2003]] werd lijn 199 opgeheven en lijn 99 in Uden verlegd via de wijk Wijsthoek (oude halte van lijn 199). De haltes Technische School en Klantstraat vervielen. De halte Heufkens verviel richting Uden. Lijn 99 reed 2x tweemaal per uur op maandag t/m vrijdag overdag en 1x eenmaal per uur in de avond en het weekend. Op werkdagen in de avond werd van Nijmegen naar Grave een halfuursdienst gereden. Op zaterdag werd overdag tussen Nijmegen en Grave in beide richtingen een halfuursdienst gereden. Buiten de vakanties reden in de spitsuren extra ritten. Van Uden naar Nijmegen werd een kwartierdienst gereden in de ochtendspits, in de middagspits een kwartierdienst van Nijmegen tot Grave.
Op [[Concessie KAN Zuid 2008|9 december 2007]] werden de middagspitsritten van Nijmegen tot Grave doorgetrokken naar Uden. In de ochtend werden twee ritten van Grave naar Nijmegen ingelegd als versterkingsritten.
Op [[Concessie KAN Zuid 2009|14 december 2008]] werden de twee ritten van Grave naar Nijmegen in de ochtend doorgetrokken en begonnen in Uden en werden twee extra ritten vanaf Uden ingelegd zodat de eerste reismogelijkheid vanaf Uden een kwartier vervroegde en er tussen 6:39 en 8:09 een tienminutendienst vanaf Uden naar Nijmegen werd geboden. Op zaterdagen werd de halfuursdienst verlengd van Grave naar Uden.
Per [[Concessie Arnhem - Nijmegen 2010|13 december 2009]] werd de exploitatie van Hermes en Novio in Nijmegen onder de naam Breng voortgezet. Bij deze concessiewissel ging het traject Grave - Uden van lijn 99 over naar de concessie Oost-Brabant. De frequentie richting Nijmegen in de ochtendspits werd weer teruggebracht tot 4x viermaal per uur. Twee vervallen ritten werden terug ingelegd als spitsrit vanaf Grave.
De exploitatie ging gezamenlijk door [[Arriva]] en Breng gebeuren. Breng had haar ritten compleet uitbesteed aan touringcarbedrijf [[OAD]]. OAD had hiervoor vijf brussen bussen van Connexxion overgekocht welke waren aangepast aan de concessie-eisen van de Stadsregio Arnhem Nijmegen en in de kleuren van Breng gespoten werden. Deze bussen stonden gestald bij de stalling van Van Dongen/OAD in Zeeland, waar ook Arriva een aantal van haar bussen stalde.
In maart 2010 werd er bij Heufkens op een nieuwe plek weer een halte richting Uden geplaatst door Arriva.
Eind 2010 werd door Novio de nieuwe halte Huurlingsedam geplaatst tussen Alverna en Nederasselt ter ontsluiting van de nieuwe Wijchense wijk met dezelfde naam.
Vanaf 4 april 2011 werden de werkzaamheden aan de weg van Nederasselt naar Nijmegen voortgezet, dit keer in Alverna zelf. Hierdoor kreeg lijn 99 in Alverna vanaf 3 april een omleiding via Wijchen en werd de lijn weer geknipt op de Brabantse Poort. Het traject Brabantse Poort - CS kreeg dit keer een apart lijnnummer, [[Lijn 199 Nijmegen, Centraal Station - Brabantse Poort|199]], om verwarring te voorkomen. Deze lijn ging als sneldienst rijden en stopte tussen de twee stations alleen op de Neerbosscheweg. Vanaf 13 april 2011 kwam er tevens een pendeldienst in Alverna voor 55+'ers welke reizigers van het centrum naar de halte Havenweg vervoerde. Deze lijn reed op twee vaste tijdstippen naar de Havenweg en weer terug. Daarbuiten kon de bus gereserveerd worden, dit moest minimaal 1 één dag van te voren gebeuren. Wegens een enorm gebrek aan reizigers werd de vaste dienst op 28 april 2011 weer gestopt. In het weekend van 12 november 2011 waren de wegwerkzaamheden afgerond en reden de bussen van lijn 99 weer de oude route. De overstap op de Brabantse Poort en de gewijzigde vertrektijden bleven echter nog gehandhaafd tot ingang van de nieuwe dienstregeling op [[Concessie Arnhem - Nijmegen 2012|11 december 2011]].
In het najaar 2012 veranderden enkele haltenamen in de regio Nijmegen. De halte Nijmegen, Graafseweg/Nieuweweg kreeg zijn oude naam Teersdijk terug. De halte Nederasselt, Graafseweg/Broekstraat kreeg de naam Eindsestraat. De halte Brabantse Poort zou hernoemd worden naar Station Dukenburg maar deze wijziging ging niet door.