Servicebus

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De Servicebus is onder andere een openbaar vervoersformule van Arriva die vooral bedoeld is om ouderen en gehandicapten gemakkelijker met het openbaar vervoer te laten reizen. De dienstregeling wordt meestal uitgevoerd met speciale, kleine busjes met een lage vloer, waardoor instappen zeer gemakkelijk is.

De Servicebus rijdt in de gemeenten Ede, Delfzijl, De Wolden, Assen, Veendam, en Hoogezand-Sappemeer en Middelburg.

In Winschoten rijdt De Grooth Vervoer een aantal servicebuslijnen, in Assen de VMNN en in Delfzijl de UVO. Deze lijnen vallen onder de concessie Publiek Vervoer Groningen-Drenthe.

De Servicebus bedient veel bejaardentehuizen en openbare voorzieningen als winkelcentra en stations. Daarnaast rijdt de Servicebus op veel plaatsen waar de grote bus niet komt. Hierdoor krijgen meer dorpen en wijken een busverbinding.

Servicebusprojecten in het verleden

Een servicebus van Stadsvervoer Dordrecht (foto: Dick Baars)

In Dordrecht vonden in 1994 de eerste proefnemingen plaats met een Servicebus in de wijk Krispijn. Met de start van het driebussensysteem op 1 juni 1997 kwamen in alle wijken servicebussen met zeer fijnmazige routes te rijden. Hoge exploitatiekosten in combinatie met weinig reizigers zorgen er echter voor dat al in november 1998 de meeste servicebuslijnen werden opgeheven. De laatste servicebuslijn verdween echter pas in het jaar 2000. Onder andere Nijmegen en Alkmaar kenden ook een servicebus.