Salland

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Autobusdienstonderneming Salland was een busbedrijf uit Deventer. Het werd in 1942 opgericht door de ATO met de overname van een aantal particuliere busbedrijven in de regio Salland. Het bedrijf reed busdiensten in de driehoeken Deventer-Zwolle-Ommen en Zwolle-Meppel-Kampen. Na 1945 kwam daar het vervoer tussen Zwolle en de Noordoostpolder bij, andere busdiensten in de Noordoostpolder gingen echter naar de Noord-Westhoek en Zuidwesthoek. De aandelen in het bedrijf werden bij de ontmanteling van de ATO overgedragen aan NS.

In 1946 werd de lijn Zwolle - Meppel overgedragen aan de DABO, gevolgd in 1953 door de lijn Kampen - Genemuiden aan NWH. In 1957 werd de stadsdienst van Kampen dan weer van de NWH overgenomen.

In 1968 begon het bedrijf personeel te delen met de Flevodienst en de Veluwse Auto Dienst, daarbij werden de stadsdienst van Kampen en de lijnen tussen de Noordoostpolder en Zwolle aan de Flevodienst overgedragen. Het resterende deel van de busdiensten werd met ingang van 1976 overgedragen aan de Veluwse Auto Dienst.