Overleg:Spoorlijn Schiedam - Hoek van Holland

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Deze lijn heeft veel overeenkomsten met RandstadRail (met name de Hofpleinlijn), de enige significante verschillen zijn volgens mij dat de Hoekse Lijn geen combinatietraject met een tram heeft maar wel goederenvervoer zal hebben. Het karakter van beide lijnen is echter sterk vergelijkbaar (AHOB-overwegen, gelijkvloerse kruisingen, bovenleiding, Vmax meestal 100 km/h, omgebouwde lokaalspoorwegen met metro-/sneltramexploitatie, voertuigen die officieel als sneltram aangeduid worden).


Op pagina's over beide lijnen worden de termen metro, lightrail en sneltram door elkaar gebruikt. Een paar voorbeelden:

- RandstadRail-stations worden lightrailstations genoemd, de stations aan de Hoekse Lijn worden metrostations genoemd.

- In de routestrip van metrolijn E hebben RandstadRail-stations een sneltramsymbool en ook in routestrips van andere lijnen hebben deze stations een sneltramsymbool.

- In de routestrips van lijnen van RET hebben stations aan de Hoekse Lijn een metrosymbool, in de routestrips van lijnen van EBS een sneltramsymbool.


Ik heb twee vragen hierover:

- In hoeverre is het gebruik van de term metro op zowel de RandstadRail Hofpleinlijn als de Hoekse Lijn correct, of zou de term sneltram of lightrail beter zijn?

- Wat is volgens jullie de beste manier om hier consistentie in de brengen?


Tlp (overleg) 6 aug 2019 16:39 (CEST)

Het grootste probleem is eigenlijk dat de Hoekse Lijn door iedereen (de RET voorop) een metrolijn wordt genoemd, maar het dat letterlijk gezien niet is. Zelf heb ik een voorkeur voor de term lightrail, maar daar zijn tot op heden geen symbolen in de routestrips voor, zodat ik bij lijn B voor sneltramsymbolen gekozen heb. De stations zou ik wel lightrailstations noemen.
Ik ben benieuwd naar jullie meningen hierover. Wel denk ik dat deze discussie beter op het forum gevoerd kan worden, zodat meer mensen het zien. Nu staat de discussie nogal verborgen.
Groeten, Meltrain (overleg) 18 sep 2019 22:10 (CEST)
Ik vind het prima om de discussie naar het forum te verplaatsen, maar ik weet even niet zo goed waar deze dan thuishoort: in het topic over de Hoekse Lijn of in een apart topic in het Vragen en discussies OVer de wiki-gedeelte? Tlp (overleg) 18 sep 2019 22:36 (CEST)