Metronom

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Metronom, volledige naam Metronom Eisenbahngesellschaft, is een Duitse private spoorvervoerder uit Uelzen. Het bedrijf is in aantallen reizigers per dag na DB de grootste spoorvervoerder van Duitsland. Het bedrijf is aan het einde van de jaren '90 opgericht door de deelstaten Niedersachsen, Hamburg en Bremen nadat men ontevreden was over het aanbod van deze vervoerder op de spoorlijn tussen Bremen en Hamburg. Na meerdere aanbestedingen is het bedrijf inmiddels op meerdere drukke spoorlijnen in Niedersachsen actief.

Metronom is voor 5% eigendom van BSAG, de stadsvervoerder van Bremen, voor 25,1% van BeNEX, de investeringsmaatschappij van de Hamburger Hochbahn en voor 69,9% van NiedersachsenBahn. Dit laatste bedrijf is een joint-venture met 60% van de aandelen in het bezit van het tot het Neterina-concern behorende Osthannoversche Eisenbahnen (OHE; ook actief als Erixx) en 40% van de aandelen in het bezit van de EVB, eigendom van de deelstaat Niedersachsen.

Metronom bezit geen eigen materieel en besteed al het onderhoud uit. Alle dubbeldeksrijtuigen en locomotieven komen uit de pool van de Landesnahverkehrgesellschaft Niedersachsen. Deze treinen dragen daarom ook de wit-blauw-gele huisstijl van Niedersachsen. Deze treinen worden onderhouden door de OHE en de EVB. De treinstellen type Coradia Continental waarmee Metronom vanaf december 2015 treindiensten rijdt in de regio Braunschweig komen uit de rijtuigpool van het Zweckverband Großraum Braunschweig, en dragen daarom een zwart-roze huisstijl. Deze treinen worden door de fabrikant Alstom onderhouden.

Overzicht van treindiensten

Alleen de treindiensten van Metronom waarover een pagina is op deze wiki worden genoemd.

Lijn Naam Traject Concessie
RB31 Elbe-Takt Hamburg Hbf - Lüneburg Hanze-Netz
RB41 Weser-Takt Hamburg Hbf - Buchholz - Rotenburg - Bremen Hbf Hanze-Netz
RE2 Aller-Leinetal-Takt Uelzen - Celle - Hannover Hbf - Kreiensen - Northeim - Göttingen Hanse-Netz
RE30 ENNO Hannover Hbf - Lehrte - Gifhorn - Wolfsburg Hbf Elektronetz Niedersachsen Ost
RE3 Elbe-Takt Hamburg Hbf - Lüneburg - Uelzen - Celle - Hannover Hbf Hanse-Netz
RE4 Weser-Takt Hamburg Hbf - Buchholz - Rotenburg - Bremen Hbf Hanse-Netz
RE50 ENNO Wolfsburg Hbf - Braunschweig Hbf - Hildesheim Hbf Elektronetz Niedersachsen Ost

Externe link