Lijn 8 Tilburg, Centraal Station - Het Laar

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 8
Vervoerder(s) Bravo (Arriva)
Concessie Oost-Brabant
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Tilburg
Materieel Mercedes-Benz Citaro,
VDL Citea SLF-120
Frequenties
Spits 2x/uur
Dal 2x/uur
Avond 0-2x/uur
Zaterdag 0-2x/uur
Zondag 0-2x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 8 rijdt op de Schouwburgring in Tilburg.

Lijn 8 rijdt van station Tilburg via het Centrum en Korvel naar Het Laar.

Dienstregeling

  • In de avonduren en het weekeinde wordt tot de halte Het Laar Oost gereden.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Oost-Brabant is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,99 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021
0,100 1
0,100 2
0,1153
0,126 0,132 0,137 0,139 0,142 0,145 0,151 0,157 0,167 0,172 0,175

1 OV Chipkaart ingevoerd per 1-12-2009. Tarief in Zuidoost Brabant (voormalig SRE).
2 Tarief in Zuidoost-Brabant (voormalig SRE).
3 OV Chipkaart ingevoerd per 1-07-2010. Tarief in West-Brabant en Oost-Brabant.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Tilburg, Centraal Station  
Route rhlr.svg Tilburg, Spoorlaan  
Route rhlr.svg Tilburg, Heuvelring  
Route rhlr.svg Tilburg, Stadhuisplein  
Route rhlr.svg Tilburg, Lange Schijfstraat  
Route rhrr.svg Tilburg, Noordhoekring  
Route rhrr.svg Tilburg, Sint Annaplein  
Route rsr.svg Tilburg, Korvelseweg  
Route rsr.svg Tilburg, Paterstraat  
Route rsr.svg Tilburg, Korvelplein  
Route rsr.svg Tilburg, Laarstraat  
Route rrar.svg Tilburg, Generaal Winkelmanstraat  
Route rsr.svgRoute rs0.svg Tilburg, Het Laar Oost  
Route rhrr.svg Tilburg, Doctor Hubertus van Doorneweg  
Route rs0.svg Tilburg, Het Laar West  

Geschiedenis

De lijn 8 zoals we deze tegenwoordig in Tilburg kennen dankt haar bestaan aan het Tilburgs Openbaar vervoerPlan (TOP). Een plan waarin het de bedoeling was om het busvervoer in Tilburg over een compleet andere boeg te gooien, maar de revolutie waar dit plan had moeten zorgen is uitgebleven. Misschien was het plan zijn tijd te ver vooruit, we zullen het waarschijnlijk nooit te weten komen.

De oorspronkelijke lijn 8 zoals deze op 3 april 2005 ging rijden was – samen met lijn 7 – onderdeel van een rondje richting Blaak. Bij de normale dienstregeling reed lijn 8 in beide richtingen een 20-minutendienst in de spits. Tijdens de daluren, in de avonduren en op zondag reed lijn 8 elke 30 minuten. Tijdens de vakantiedienstregeling reed lijn 8 op weekdagen de gehele dag elke 30 minuten.

In de periode van 3 april 2005 tot en met 6 januari 2007 reed lijn 8 dus door naar de halte Vaartlaan in de wijk Blaak.

Route van lijn 8 rondom Het Laar
Halte
Route rer.svgRoute beginpijl.png  
Route rer.svgRoute rsr.svg Tilburg, Generaal Winkelmanstraat  
Route rer.svgRoute rsr.svg Tilburg, Het Laar Oost  
Route rer.svgRoute rsr.svg Tilburg, Het Laar West  
Route rer.svgRoute rsr.svg Tilburg, Vaartlaan  
Route rer.svgRoute eindpijl.png  

De huidige halte “Hubertus van Doorneweg” had destijds de naam “Het Laar West”. De halte die we tegenwoordig Het Laar West noemen, was toen nog niet aangelegd.

Het rondje naar de Blaak met lijn 7 en 8 werd per 7 januari 2007 geknipt. Dit na klachten van inwoners uit de Blaak die sinds de routewijzigingen per 3 april 2005 een stuk verder moesten lopen naar de bushalte. Vooral het niet bedienen van de Beeklaan en het daaraan liggende wijkwinkelcentrum door een gewone bus werd als een gemis ervaren. Op papier rijdt lijn 8 sindsdien de route zoals wij deze nu kennen. In de praktijk ging het toch net even anders.

Om de huidige halte “Hubertus van Doorneweg” te kunnen bedienen moest er een keerlus in de nabijheid worden aangelegd. Theoretisch gezien had de bus kunnen keren op het terrein van Hotel Ibis, maar dit betrof eigen terrein. Het ligt voor de hand om aan te nemen dat de directie van het hotel niet zo happig was op een kerende lijnbus over zijn terrein. Gevolg daarvan was dat de bus niet verder reed dan “Het Laar Oost”, ook al stond er in de dienstregeling dat dit in de spitsuren wel het geval was. Pas in 2008 werd de keerlus opgeleverd. De frequenties wijzigden bij deze dienstregeling niet.

Per 6 januari 2008 ging lijn 8 van maandag tot en met zaterdag overdag doorrijden naar de halte Het Laar West. Met uitzondering van zaterdagen tijdens de vakantiedienst, dan reed lijn 8 tot “Het Laar Oost”. De frequenties wijzigden niet.

Per 13 december 2009 ging lijn 8 van maandag tot en met zaterdag overdag altijd elke 20 minuten rijden. Op zaterdag werd de route weer ingekort tot “Het Laar Oost”.

De eerstvolgende wijziging op lijn 8 was pas met de komst van Arriva als nieuwe vervoerder. Per 14 december 2014 ging de bediening van lijn 8 in de vakantieperioden en op zaterdag terug naar een halfuurdienst. Dit was tot dat moment een 20-minutendienst.

Op 10 maart 2019 werd bij station Tilburg het busstation aan de centrumzijde in gebruik genomen. Tegelijkertijd werd voor deze lijn de halte Spoorlaan in gebruik genomen.

Op 28 februari 2021 werd de dienstregeling aangepast naar aanleiding van de veranderde reisbehoeften in de nasleep van de Coronapandemie. Op deze datum werd de frequentie van maandag t/m vrijdag overdag verlaagd naar 2x per uur, net zoals al tijdens de vakantieperioden het geval is. In de spitsuren kunnen reizigers naar Quirijnstok als gedeeltelijk alternatief gebruik maken van lijn 5 die juist een frequentieverhoging kreeg toebedeeld.