Lijn 85 Wageningen Busstation - Ede Station Ede-Wageningen

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 85
Vervoerder(s) Centraal Nederland (1991 - 1994),
Midnet (1994 - ...)
Regio Veluwe
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode 2 juni 1991 t/m 27 mei 1995
Voorganger(s) geen
Opvolger(s) 336
Frequenties
Spits 2x/uur
Dal reed niet
Avond (werkdagen) reed niet
Zaterdag reed niet
Zondag reed niet
Zondagavond 2x/uur (21:00 - 22:30)

Lijn 85 reed van Wageningen via Bennekom naar Ede.

Dienstregeling

  • In de ochtendspits werd elk half uur gereden van Ede naar Wageningen De Dreijen, maar de terugritten waren geknipt op het busstation.
  • In de middagspits werd elk half uur gereden van Wageningen De Dreijen naar Ede, maar de terugritten waren geknipt op het busstation.
  • De ritten in de daluren reden uitsluitend binnen Wageningen.
  • Op zondagavond werd alleen tussen 21:00 en 22:30 van Ede naar Wageningen Busstation gereden.

Route

Halte
Route rer.svgRoute 0rar.svg Wageningen, De Dreijen  
Route 0sBr.svgRoute rsBr.svgRoute rsB0.svg Wageningen, Busstation    
Route rarl.svg Wageningen, Haarweg  
Route rer.svgRoute rsr.svg Wageningen, Dijkgraaf  
Route rer.svgRoute rsr.svg Bennekom, Halderbrink  
Route rer.svgRoute rsT0.svg Ede, Station Ede-Wageningen  

Geschiedenis

Op 2 juni 1991 werd een nieuwe spitsbus geïntroduceerd tussen Ede, Bennekom en Wageningen. Met deze nieuwe spitsbus werden in Wageningen gedurende de spitsuren de gebouwen van de universiteit in beide richtingen elk kwartier bediend, waarmee deze lijn een alternatief werd voor de studenten op de momenten dat lijn 84 voller zat, daar deze op hetzelfde tijdstip uit Ede of Wageningen vertrok.

Op 31 mei 1992 kwam het traject naar De Dreijen in Wageningen alweer te vervallen. Tussen Ede en Wageningen Busstation bleef de lijn ongewijzigd rijden. Tevens werd de dienstregeling 's middags een half uur eerder opgestart.

Vanaf 23 mei 1993 ging deze lijn ook in de daluren en op zaterdag overdag elk half uur het hele traject rijden. In de rest van de route en in de dienstregeling vonden verder geen wijzigingen plaats.

Op 29 mei 1994 fuseerden de Verenigde Autobus Diensten (VAD) en Centraal Nederland tot het nieuwe Midnet. Het vervoergebied strekte zich uit van Zwolle tot het westen van Utrecht en van Flevoland-Noordwest tot aan Arnhem. Alle ritten in de daluren en op zaterdag overdag kwamen vanaf deze datum weer te vervallen en de lijn werd weer omgezet in een spitsbus.

Vanaf 5 november 1995 ging de Interliner van start tussen Arnhem, Wageningen en Ede. Deze nieuwe buslijn ging in de spitsuren ook elk half uur het hele traject rijden, als gevolg daarvan werden alle ritten van deze buslijn opgeheven. Reizigers die niet met de Interliner wilden reizen, konden nog steeds gebruik maken van de lijnen 83 en 84 die ook op hetzelfde traject reden.