Lijn 85 Ede Station Ede-Wageningen - Veenendaal Station West

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 85
Vervoerder(s) Centraal Nederland
Regio Veluwe
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode 31 mei 1981 t/m 27 mei 1989
Voorganger(s) 85
Opvolger(s) 85, 86
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond 1x/2 uur
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/2 uur

Lijn 85 reed van Ede naar Veenendaal.

Alleen tussen Veenendaal Centrum en station Veenendaal West werd (met uitzondering van de zondagen) een halfuursdienst geboden. Op station Veenendaal West ging lijn 85 over in lijn 87 naar station De Klomp.

Route

Route is niet compleet

Halte
Route 0sTr.svg Ede, Station Ede-Wageningen  
Route rsr.svg Ede, Van Pabstlaan  
Route rsr.svg Ede, Markt  
Route rsr.svg Ede, Hogerhorst  
Route rsr.svg Ede, Keesomstraat  
Route rsr.svg Veenendaal, Pakhuisweg/Kade  
Route rsr.svg Veenendaal, State  
Route rsr.svgRoute 0sr.svg Veenendaal, Centrum  
Route rarr.svg Veenendaal, Panhuis  
Route rsT0.svg Veenendaal, Station West  

Geschiedenis

Op 31 mei 1981 werd het lijnennet op de Utrechtse Heuvelrug geherstructureerd. De bestaande lijn 85 (Utrecht - Ede) werd geknipt in Veenendaal. Tussen Ede en Veenendaal bleef lijn 85 rijden, maar werd in laatstgenoemde plaats afgeleid naar de nieuwbouwwijk Veenendaal-West. Daarnaast werd de frequentie binnen Veenendaal (West - Pakhuisweg) van maandag t/m zaterdag overdag verhoogd naar een halfuursdienst. Reizigers van/naar Amerongen (en verder naar Utrecht) konden voortaan gebruik maken van de nieuwe lijn 51.

Op 23 mei 1982 werden de ritten die, uitsluitend, binnen Veenendaal rijden ingekort van de Pakhuisweg tot het Centrum. Op het traject tussen Veenendaal Centrum en Ede werd dus voortaan nog maar 1x/uur gereden i.p.v. gedeeltelijk 2x/uur.

Op 1 juni 1986 werd de dienstregeling tijdens de stille uren beperkt. In de avonduren en op zondag werd voortaan nog maar 1x per 2 uur het hele traject gereden. Binnen Veenendaal bleef de bus wel 1x/uur rijden, vanwege de doorkoppeling aan lijn 87.

In het kader van bezuinigingen en de geringere bezetting werd de frequentie in de avonduren en op zondag met ingang van 31 mei 1987 verlaagd naar 1x per 2 uur en moesten doorgaande reizigers voortaan overstappen bij het Centrum van Veenendaal op een andere bus.

Op 28 mei 1989 volgde een inkorting tot het Centrum van Veenendaal. Reizigers die wensten verder te reizen naar Veenendaal West konden voortaan overstappen op de nieuwe lijn 86. De route en dienstregeling bleven verder ongewijzigd gehandhaafd onder beide nieuwe lijnen.