Lijn 87 Veenendaal West - De Klomp Station NS

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 87
Vervoerder(s) Centraal Nederland (1976 - 1994),
Midnet (1994 - ...)
Regio Oost-Utrecht
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Veenendaal
Materieel Taxibusje
Periode 17 oktober 1976 t/m zomer 2000
Voorganger(s) geen
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond 0-1x/uur
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/uur

Lijn 87 reed van Veenendaal West via het Centrum naar station De Klomp.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Veenendaal, West  
Route rsr.svg Veenendaal, Van Veldekelaan  
Route rsr.svg Veenendaal, Bontekoestraat  
Route rsr.svg Veenendaal, Donge  
Route rsr.svg Veenendaal, 't Kofschip  
Route rsr.svg Veenendaal, Govert Flinckstraat  
Route rsr.svg Veenendaal, Jan Vermeerstraat  
Route rsTr.svg Veenendaal, Station Centrum  
Route rsr.svg Veenendaal, Stationssingel  
Route rsr.svg Veenendaal, De Grote Pekken  
Route rrar.svg Veenendaal, Politiebureau  
Route rsr.svgRoute rs0.svg Veenendaal, Centrum  
Route rsr.svg Veenendaal, Prins Bernhardlaan  
Route rsr.svg Veenendaal, Morgenster  
Route rsr.svg Veenendaal, Pollux  
Route rsr.svg Veenendaal, Noorderkroon  
Route rsr.svg Veenendaal, Veldweg  
Route rsr.svg Veenendaal, Ronde Erf  
Route rsr.svg Veenendaal, Lange Dreef  
Route rsr.svg Veenendaal, Grote Beer  
Route rsT0.svg Veenendaal, De Klomp NS (zuidzijde)  

Geschiedenis

Op 17 oktober 1976 werd een nieuwe stadsbus geïntroduceerd in Veenendaal. Deze ging van Veenendaal-West via het Centrum naar station Veenendaal-De Klomp rijden. Van maandag t/m vrijdag overdag ging deze lijn een halfuursdienst rijden en daarbuiten een uurdienst.

In het kader van bezuinigingen en de geringere bezetting werd de frequentie van maandag t/m vrijdag overdag met ingang van 31 mei 1987 verlaagd naar 1x per uur. Deze wijziging werd met ingang van 29 mei 1988 alweer gedeeltelijk ongedaan gemaakt; in de middagspits werd de frequentie vanaf die datum verhoogd naar een halfuursdienst.

Op 28 mei 1989 werd toch "weer" bezuinigd op de dienstregeling. Voortaan werd alleen nog in de (brede) spitsuren 1x/uur gereden, buiten deze tijdstippen werd de frequentie verlaagd naar 1x per 2 uur. Gedeeltelijke versterking kwam wel in de vorm van lijn 86, zodat de gehele route door Veenendaal 1x/uur werd gereden.

Op 2 juni 1991 werd de dienstregeling aanmerkelijk uitgebreid. Van maandag t/m vrijdag de hele dag en op zaterdag en zondag tot 18:00 werd de frequentie verhoogd naar een uurdienst, zodat in combinatie met lijn 86 elk half uur werd gereden. Alleen op zaterdag- en zondagavond bleef de lijn 1x per 2 uur rijden.

Op 23 mei 1993 werd een flinke bezuinigingsslag doorgevoerd. In de avonduren kwamen alle ritten te vervallen, op zaterdag werd de frequentie 'weer' verlaagd naar 1x per 2 uur en op zondag werd de frequentie teruggebracht tot drie à vier ritten per richting tussen het Centrum en Veenendaal-West. Reizigers naar De Klomp konden dan gebruik maken van lijn 80 of 86.

Op 29 mei 1994 fuseerden de Verenigde Autobus Diensten (VAD) en Centraal Nederland tot het nieuwe Midnet. Het vervoergebied strekte zich uit van Zwolle tot het westen van Utrecht en van Flevoland-Noordwest tot aan Arnhem. De route bleef ongewijzigd, alleen in de dienstregeling werd nog verder gesneden. Op zaterdag werd de dienstregeling voortaan zo'n twee uur later opgestart en eindigde deze ook twee uur eerder. Op zondag bleven nog wel drie ritten in beide richtingen rijden, maar dan alleen op het traject De Klomp - Dragonder - Centrum. Als alternatief konden reizigers eventueel gebruik maken van lijn 80.

Op 1 juni 1997 kwamen ook de ritten op zondag te vervallen vanwege de (zeer) geringe bezetting. Als alternatief konden de weinige reizigers dan gebruik maken van de Treintaxi, die Veenendaal voor het grootste deel ontsloot.

Op 24 mei 1998 werden de treintijden in De Klomp zodanig gewijzigd dat de bus hier geen goede aansluiting meer op kon geven. Daarom werden de ritten in de daluren en op zaterdag ingekort tot het Centrum. Doorgaande reizigers konden hier overstappen op lijn 80/81 om bij station De Klomp te geraken. Reizigers vanuit de Dragonder konden gedeeltelijk nog gebruik maken van de nieuwe lijn 85.