Lijn 73 Haarlem Schalkwijk Centrum - Uitgeest Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 73
Vervoerder(s) Connexxion
Concessie Haarlem-IJmond
Lijnsoort Streekbus
Lijnkleur  73 
Materieel MAN Lion's City CNG,
Mercedes-Benz Citaro CNG,
BYD K9
Rijdt sinds 1 juni 1997
Frequenties
Spits 2-4x/uur
Dal 2-4x/uur
Avond 2-4x/uur
Zaterdag 2-4x/uur
Zondag 2-4x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 73 rijdt op de Parklaan in Haarlem.

Lijn 73 rijdt van Haarlem Schalkwijk via station Haarlem, het Delftplein, Velserbroek, Beverwijk en Heemskerk naar Uitgeest.

Dienstregeling

  • Van maandag tot en met zaterdag overdag wordt tussen Haarlem Schalkwijk en Beverwijk 4x/uur gereden. Tussen Beverwijk en Uitgeest wordt 2x/uur gereden.
  • In de avonduren en op zondag tussen 11:00 en 23:00 uur wordt tussen Haarlem Schalkwijk en Haarlem Delftplein 4x/uur gereden. De rest van het traject wordt 2x/uur bediend.
  • In combinatie met lijn 74 wordt van maandag tot en met zaterdag een verhoogde frequentie geboden tussen Beverwijk en Heemskerk.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Haarlem-IJmond is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2018 2019 2020
0,143 0,154 0,157

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Haarlem-IJmond is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig, om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sBr.svg Haarlem, Schalkwijk Centrum    
Route rsr.svg Haarlem, Briandlaan  
Route rsr.svg Haarlem, Frieslandlaan  
Route rsr.svg Haarlem, Schuilenburg  
Route rsr.svg Haarlem, Baronie  
Route rsr.svg Haarlem, Pampus  
Route rsr.svg Haarlem, Amelandstraat  
Route rsr.svg Haarlem, Londenstraat  
Route rsr.svg Haarlem, Kopenhagenstraat  
Route rsr.svg Haarlem, Italiëlaan  
Route rsr.svg Haarlem, Engelandlaan  
Route rsr.svg Haarlem, Belgiëlaan  
Route rsr.svg Haarlem, Europaweg/Spaarne Gasthuis  
Route rsr.svg Haarlem, Europaweg/Schipholweg  
Route rsr.svg Haarlem, Byzantiumstraat  
Route rsr.svg Haarlem, Turfmarkt  
Route rsr.svg Haarlem, Centrum/Verwulft  
Route rsr.svg Haarlem, Nassaulaan  
Route rsTr.svg Haarlem, Station  
Route rsr.svg Haarlem, Julianapark  
Route rsr.svg Haarlem, Minahassastraat  
Route rrar.svg Haarlem, Winkelcentrum Marsmanplein  
Route rsBr.svgRoute rsB0.svg Haarlem, Delftplein/Spaarne Gasthuis    
Route rsr.svg Velserbroek, Zwanebloemplantsoen  
Route rsr.svg Velserbroek, Florapad  
Route rsr.svg Velserbroek, Centrum  
Route rsr.svg Velserbroek, Velserbroekse Dreef  
Route rrar.svg Velsen Noord, Velser Traverse  
Route rsTr.svgRoute rsT0.svg Beverwijk, Station (gekoppeld aan lijn 71)  
Route rhlr.svg Beverwijk, Schans  
Route rhrr.svg Beverwijk, Beverhof  
Route rsr.svg Beverwijk, Kennemertheater  
Route rsr.svg Beverwijk, Heemskerkerweg  
Route rsr.svg Beverwijk, Hilbersplein  
Route rsr.svg Beverwijk, Winkelcentrum Wijkerbaan  
Route rsr.svg Beverwijk, Van Riemsdijklaan  
Route rhlr.svg Heemskerk, Goudvink  
Route rhrr.svg Heemskerk, Plesmanweg  
Route rsr.svg Heemskerk, Breedslaglaan  
Route rsr.svg Heemskerk, Jan Ligthartstraat  
Route rsr.svg Heemskerk, Centrum    
Route rsr.svg Heemskerk, Bachstraat  
Route rsr.svg Heemskerk, Offenbachstraat  
Route rsr.svg Heemskerk, Maerelaan  
Route rsr.svg Heemskerk, De Baandert  
Route rsr.svg Uitgeest, Assum  
Route rsT0.svg Uitgeest, Station  

Geschiedenis

Op 1 juni 1997 werd de lijnvoering van lijn 73 verbeterd. Het traject tussen Heemskerk Centrum en het Sint Jozefziekenhuis kwam geheel te vervallen en praktisch alle ritten gingen van/naar Heemskerk rijden. In de daluren en op zaterdag overdag bleef de helft van het aantal ritten binnen Haarlem rijden. In de avonduren en op zondag werd 2x/uur tussen de stations Haarlem en Uitgeest gereden.

Tegelijk met de verlenging naar station Uitgeest op 1 juni 1997 gingen op zaterdagnacht drie ritten van/naar de Westerwerf rijden voor discotheek Bob's Party Palace. Vanaf de Westerwerf reed één rit omstreeks 02:45 uur naar Haarlem.

Voormalige route naar de Westerwerf
Halte
Route rsTr.svg Uitgeest, Station  
Route rsr.svg Uitgeest, Veenislaan  
Route rsr.svg Uitgeest, Melis Stokelaan  
Route rsr.svg Uitgeest, Molenweg  
Route rs0.svg Uitgeest, Bob's Party Palace (voorheen Westerwerf)  

Op 24 mei 1998 kregen deze nachtritten het lijnnummer 269.

In de dienstregeling 1999/2000 werd in de avonduren inmiddels 1x/uur gereden tussen de stations Haarlem en Uitgeest en 1x/uur tussen station Haarlem en het Delftplein.

Op een later moment, mogelijk vanaf aanvang van dienstregeling 2002 werd de lijn ingekort tot een traject tussen de stations Haarlem en Uitgeest.

In de dienstregeling 2003 werd inmiddels weer gereden tussen Uitgeest en Winkelcentrum Schalkwijk. In de spitsuren werd 4x/uur het hele traject gereden, in de daluren, zomervakantie en zaterdag overdag alleen binnen Haarlem. In de avonduren, op zaterdagochtend en zondag de gehele dag werd 2x/uur het hele traject gereden.

In de dienstregeling 2008 werd van maandag tot en met zaterdag overdag 4x/uur het hele traject gereden, in de avonduren en zondag werd 2x/uur gereden. Op zaterdagavond reden drie ritten in beide richtingen vanaf station Uitgeest verder van/naar BOB's Partypalace in Uitgeest.

Vanaf 15 december 2013 ging de lijn halteren bij het Marsmanplein in Haarlem-Noord.

Op 11 december 2016 werd de frequentie tussen Beverwijk en Uitgeest verlaagd naar 2x/uur vanwege de komst van lijn 71 tussen Beverwijk en Uitgeest en lijn 74 tussen Beverwijk en Heemskerk.

Op 3 september 2017 ging de nieuwe concessie Haarlem-IJmond van start. Oorspronkelijk was het doel om de concessie te laten starten op 13 december 2015, maar door een lange juridische strijd werd dit uitgesteld. Bij de ingang van deze concessie verviel de halte Graafschapstraat in Haarlem, als alternatief kon gebruik gemaakt worden van de haltes Europaweg en Byzantiumstraat.

Op 28 april 2019 werd het aantal ritten tussen Haarlem Station en het Delftplein uitgebreid. Voortaan werd van maandag tot en met zaterdag 's avonds en op zondag overdag ook 4x/uur gereden tussen Haarlem Station en het Delftplein. Nieuw was dat de extra ritten ook op zondagavond gingen rijden.

Op 2 juni 2019 werd de halte Ruysdaelstraat hernoemd in Centrum.