Lijn 71 Roermond Station - Echt Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 71
Vervoerder(s) VSL (1993 - 1994),
Hermes (1995 - 2006),
(Lei Wolters i.o.v.)
Veolia Transport (2006 - 2016)
Concessies Noord- en Midden-Limburg (2002-2006),
Noord- en Midden-Limburg (2007-2016)
Regio Midden-Limburg
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Berkhof Ambassador, Mercedes-Benz Sprinter
Periode 23 mei 1993 t/m 10 december 2016
Voorganger(s) 71
Opvolger(s) 60, 61
Frequenties
Spits 1-2x/uur
Dal 1x/uur
Avond 1x/uur
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/uur

Lijn 71 reed van Roermond via Herten, Linne, Maasbracht, Stevensweert en Ohé & Laak naar Echt.

Dienstregeling

  • Van maandag t/m vrijdag reed om 07:47 uur een extra bus van Maasbracht Markt naar station Echt, deze rit werd met een 8-persoonsbusje uitgevoerd.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Roermond, Station  
Route rsr.svg Roermond, Zwartbroekplein  
Route rsr.svg Roermond, Nationaal Herdenkingspark  
Route rsr.svg Roermond, Rijksweg/Mussenberg  
Route rsr.svg Herten, Rijksweg/Schepersweg  
Route rsr.svg Linne, Veestraat  
Route rsr.svg Linne, Nieuwe Markt  
Route rsr.svg Linne, Maasbrachterweg  
Route rsr.svg Linne, Molenweg/Parklaan  
Route rsr.svg Maasbracht, Stationsweg  
Route rsr.svg Maasbracht, Kempweg/Voortstraat  
Route rsr.svg Maasbracht, Kempweg/Hofstraat  
Route rsr.svg Maasbracht, Kloosterstraat  
Route rsr.svg Maasbracht, Markt    
Route rsr.svg Maasbracht, Molenweg/Rabobank  
Route rsr.svg Maasbracht, Echterstraat/School  
Route rsr.svg Maasbracht, Echterstraat 62  
Route rsr.svg Maasbracht, Stevensweerterweg  
Route rsr.svg Stevensweert, Eiland  
Route rsr.svg Stevensweert, Kruis  
Route rsr.svg Stevensweert, Roumerweg  
Route rsr.svg Ohé en Laak, Veldstraat  
Route rsr.svg Ohé en Laak, Dorpsstraat/Kerkstraat  
Route rsr.svg Ohé en Laak, Dorpsstraat  
Route rsr.svg Echt, Zuiderpoort  
Route rsr.svg Echt, Peijerstraat/Centrum  
Route rsr.svg Echt, Peijerstraat/Kortestraat  
Route rsT0.svg Echt, Station  

Geschiedenis

VSL (1993 - 1995)

Op 23 mei 1993 werd de oude lijn 71 ingekort tot het traject Roermond - Echt. Doorgaande reizigers naar Sittard konden in Echt voortaan overstappen op de nieuwe lijn 70, hetzij maar eenmaal per 2 uur. Op het overgebleven traject tussen Roermond en Echt bleven de route en dienstregeling ongewijzigd gehandhaafd.

Op 29 mei 1994 werd, in het kader van bezuinigingen, de frequentie op zondag teruggebracht van 1x per 2 uur naar drie schamele ritjes, waarbij de intervallen tussen de ritten flink langer werden.

Veolia Transport (2006 - 2016)

Op 10 december 2006 werd al het openbare en publieke vervoer in de gehele provincie Limburg overgenomen door Veolia Transport, die de beide concessies in de provincie gewonnen had. Deze buslijn bleef vanaf genoemde datum tussen Roermond en Echt rijden, maar kreeg tussen Maasbracht en Echt een forse routewijziging. De bus ging voortaan rechtstreeks via de Berkelaar rijden in plaats van Stevensweert. Over het hele traject bleef dagelijks 1x/uur een bus rijden. De langzame route tussen Echt en Maasbracht via Stevensweert werd vanaf diezelfde datum overgenomen door de nieuwe lijn 86.

Na aanhoudende klachten over het geheel nieuwe lijnennet, werd per 25 maart 2007 andermaal een nieuwe dienstregeling uitgebracht. De beide lijnen tussen Maasbracht en Echt wisselden op die datum elkaars route uit; lijn 71 ging 'weer' via Stevensweert en Ohé en Laak rijden en lijn 86 ging via Berkelaar rijden. De dienstregeling bleef grotendeels gelijk, alleen enkele (zeer) late ritten gingen als belbus rijden vanwege de (zeer) geringe bezetting.

Voormalige route via Berkelaar
Halte
Route rsr.svg Maasbracht, Stevensweerterweg  
Route rsr.svg Maasbracht, Kanaalweg  
Route rsr.svg Berkelaar, Kapelstraat  
Route rsr.svg Echt, Maasbrachterweg  
Route rsr.svg Echt, Diepstraat  
Route rsr.svg Echt, Wilhelminalaan/Noorderpoort  
Route rsr.svg Echt, Kerkveldsweg/Pr. Irenestraat  
Route rsT0.svg Echt, Station  

Op 6 januari 2008 werd in Echt een nieuwe halte Zuiderpoort in gebruik genomen. Deze nieuwe halte ging tevens als centrumhalte fungeren in deze plaats en er ontstonden meer reismogelijkheden aan de westkant van Echt.

Vanwege de geringere bezettingen gingen vanaf 14 december 2008 de ritten van maandag- t/m zaterdagavond na 22:00 en op zondagavond na 18:00 voortaan met een 8-persoonsbusje rijden. Daarnaast wijzigden de vertrek- en aankomsttijden flink, zodat in Roermond een goede aansluiting geboden kon worden op de belangrijkste treinen.

Door de slechte financiële situatie van Veolia Transport moest de provincie extra geld bijleggen op het busvervoer, in ruil daarvoor moest er wel bezuinigd worden.
Op 1 november 2009 werd de route in Roermond gewijzigd; de route via de Minderbroederssingel verviel en werd vervangen door een rechtstreekse route over de Maastrichterweg.

Voormalige route in Roermond
Halte
Route rsr.svg Roermond, Station  
Route rsr.svg Roermond, Minderbroederssingel  
Route rsr.svg Roermond, Bis. Lindanussingel  
Route rsr.svg Roermond, Burg. Geuljanslaan  
Route rsr.svg Roermond, Burg. Geuljanslaan/N271  
Route rsr.svg Herten, N271/Holleweg  

Met ingang van dienstregeling 2014 per 5 januari 2014 ging lijn 71 in Roermond staduitwaarts via de Roerkade rijden in verband met de invoering van eenrichtingsverkeer op de Singelring. Tevens werd er door wijzigingen in de NS-dienstregeling op station Echt 's avonds een pendelbus ingezet tussen Echt en Maasbracht. Deze wordt gereden door een 8-persoonsbusje.

Medio mei 2014 werd de route aangepast vanwege aanhoudende vertragingen op en rond de Singelring. De lijn rijdt nu via Oranjelaan, Bredeweg en Koninginnelaan naar halte Zwartbroekplein. De halte Roerkade is hierbij vervallen.

Met de plaatsing van nieuwe, vaste verkeerslichten is de doorstroming van het verkeer op de Singelring verbeterd en zijn de grootste problemen medio oktober 2014 verholpen. Hierdoor rijdt de lijn weer zijn route zoals hierboven staat beschreven.

Per 22 februari 2015 werd de volledige busbaan op de Singelring in gebruik genomen. Hierdoor kon lijn 71 weer zijn oude route gaan rijden. Tevens werd de frequentie 's avonds teruggebracht naar 1x per uur vanwege een andere ligging van de lange lijn 71. Hierdoor verviel de pendelbus tussen Echt en Maasbracht.

Op 11 december 2016 ging de nieuwe concessie Limburg van start. Op dat moment is lijn 71 opgeknipt in Maasbracht en is het traject tussen Roermond en Maasbracht ondergebracht bij lijn 60 en het traject tussen Maasbracht en Echt via Stevensweert bij lijn 61.

Lijntaxi

In de dienstregeling 1997/1998 kreeg de lijn gezelschap van de lijntaxi, deze ging de minder rendabele ritten vervangen. Van maandag t/m vrijdag reden twee ritten na de avondspits tussen Maasbracht en Echt als lijntaxi. Op zaterdagochtend reed de eerste rit in beide richtingen als lijntaxi en vervolgens reed de lijntaxi de hele dag tussen Maasbracht en Echt. In de avonduren na 18:30 en op zondag de hele dag nam de lijntaxi alle ritten over.

In de dienstregeling 1998/1999 werd op koopavonden (doorgaans vrijdag) een latere reismogelijkheid Maasbracht - Echt toegevoegd als lijntaxi in aansluiting op de vaste lijnbus uit Roermond.

Op 28 mei 2000 werd de lijntaxi in Noord- en Midden-Limburg weer opgeheven. Alle ritten die in het in het voorgaande jaar als lijntaxi werden gereden, gingen weer als vaste lijnbus rijden, maar werden wel gedeeltelijk met kleiner materieel gereden.