Lijn 54 Leiden Centraal Station - Lisse Keukenhof

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Snelbus grijs.svg
Voormalige snelbuslijn 54
Vervoerder(s) NZH (... - 1999),
Connexxion (1999 - 2012)
Concessie Duin- en Bollenstreek/Leiden Rijnstreek/Midden-Holland
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Berkhof Ambassador, Volvo 8700, Van Hool A300 Hybrid
Periode ... t/m 8 december 2012
Opvolger(s) 854
Frequenties
Spits 2-4x/uur
Dal 4x/uur
Avond 4x/uur (tot 20.00 uur)
Zaterdag 6x/uur
Zondag 6x/uur

Lijn 54 reed non-stop van Leiden naar de Keukenhof in Lisse. Naast de ingang van het park is een OV-busstation gesitueerd waar ook de andere seizoenslijn 58 stopte.

Doordat de bus speciaal naar de Keukenhof reed, waren ook andere kaartsoorten geldig op deze lijn. Zo waren onder meer combitickets (vervoer- en toegangsbewijs in één) en homeprint-tickets geldig.

Dienstuitvoering

Doordat deze lijn alleen van en naar de Keukenhof rijdt, werd alleen tijdens de openingsperiode van het park (het voorjaar) gereden. Voor de lijn werd in Leiden één perron op het busstation gereserveerd, waar met dranghekken een wachtrij werd gevormd.

Route

De standaardroute is via de A44. Bij files kon er ook binnendoor gereden worden doordat er geen tussenliggende haltes zijn.

Halte
Route 0sTr.svg Leiden, Centraal Station  
Route rsB0.svg Lisse, Keukenhof    

Geschiedenis

Deze lijn vindt z'n oorsprong bij de NZH, vermoedelijk rond 1988.

In de dienstregeling 1997/1998 werd altijd in beide richtingen 2x/uur gereden. Op zaterdag en zondag werd voorts ook 1x/uur gereden tussen station Haarlem en de Keukenhof.

In de dienstregeling 2003 werd slechts in de drukste richting elk kwartier gereden, in de tegenrichting werd vervolgens 2x/uur gereden.

Met de overgang van de concessie Zuid-Holland Noord naar Arriva werd de lijn vernummerd naar lijn 854, om zo het speciale karakter van de lijn te benadrukken.