Lijn 4 Amsterdam, Centraal Station - Station RAI

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Tram blauw.svg
Tramlijn 4
Vervoerder(s) GVB
Concessie Stadsvervoer Amsterdam
Lijnsoort Tram
Stadsdienst Amsterdam
Lijnlogo Lijnkleur4.svg
Materieel Combino
Rijdt sinds 1985
Voorganger(s) 4
Frequenties
Spits 5x/uur (ochtend)
6x/uur (middag)
Spits (vakantie) 5x/uur (zomer)
Dal 5x/uur
Avond (werkdagen) 4-5x/uur
Avond (weekend) 4x/uur
Zaterdag 6x/uur
Zondag 5x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 4 staat bij station RAI.

Lijn 4 rijdt van het station Amsterdam Centraal via de Dam, het Rembrandtplein, het Frederiksplein en de Rivierenbuurt naar station Amsterdam RAI.

Dienstregeling

  • Op weekdagen wordt tussen 18:00 en 21:00 5x/uur gereden.
  • Op zaterdag wordt tussen 9:30 en 20:30 uur 6x/uur gereden; de rest van de dag wordt 4x/uur gereden.
  • Op zondag wordt tussen 10:30 en 19:30 uur 5x/uur gereden; de rest van de dag wordt 4x/uur gereden.

Gesloten instapbeleid

In tegenstelling tot de meeste tramlijnen, geldt er bij de meeste Amsterdamse tramlijnen een gesloten instapregime. Dit betekent dat reizigers alleen in mogen stappen bij de bestuurder en bij de servicebalie bij de vierde deur van de tram.

Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Stadsvervoer Amsterdam is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2018 2019 2020
0,155 0,162 0,170

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Amsterdam, Centraal Station    
Route rsr.svg Amsterdam, Dam    
Route rsMr.svg Amsterdam, Rokin    
Route rsr.svg Amsterdam, Rembrandtplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Keizersgracht  
Route rsr.svg Amsterdam, Prinsengracht  
Route rsr.svg Amsterdam, Frederiksplein  
Route rhrr.svg Amsterdam, Stadhouderskade  
Route rsr.svg Amsterdam, Ceintuurbaan  
Route rsr.svg Amsterdam, Lutmastraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Amstelkade  
Route rsr.svg Amsterdam, Victorieplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Waalstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Maasstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Dintelstraat  
Route rsMr.svg Amsterdam, Europaplein    
Route rsTr.svg Amsterdam, Station RAI  
Route rs0.svg Amsterdam, Drentepark  

Varia

  • Het is de enige tramlijn die door de Utrechtsestraat rijdt; het enige traject in Amsterdam met enkelspoor in de reguliere reizigersdienst. Op de bruggen van die straat zijn de haltes geplaatst en kunnen trams elkaar passeren. Dit komt ook voor in de Leidsestraat, maar daar ligt strengelspoor.

Geschiedenis

In 1900 werd de paardentramlijn Dam - Ceintuurbaan - Amsteldijk geïntroduceerd, via de Vijzelstraat en met een eindpunt ter hoogte van de Rustenburgerstraat. In 1904 werd deze lijn geëlektrificeerd onder het nummer 4 en verlengd naar het IJveer. Tussen 1904 en 1906 heeft de lijn welgeteld drie eindpunten aan de noordkant gehad: het al genoemde IJveer, het CS en de Prins Hendrikkade bij de Schippersgracht, waarna werd teruggekeerd naar het IJveer. Aan de andere kant is de lijn tussen 1904 en 1916 in drie etappes verlengd over de Amsteldijk, tot uiteindelijk de Trompstraat (later Trompenburgstraat) bereikt werd. In 1921 werd de lijn aan de noordkant voor de zoveelste keer ingekort en eindigde voortaan bij het CS.

In 1925 werd de lijn gesplitst in een lijn 4A en 4W. Beide lijnen reden een lus Van Woustraat, Rijnstraat, Trompenburgstraat, Amsteldijk, Ceintuurbaan, Van Woustraat. Lijn 4A reed deze met de klok mee, lijn 4W tegen de klok in. In 1930 werd dit ongedaan gemaakt en werd voortaan gekeerd in de Trompenburgstraat, die werd bereikt via de Rijnstraat. In 1939 werd de lijn verlegd en eindigde op de Rivierenlaan (tegenwoordig President Kennedylaan), met een lus via de Uiterwaardenstraat en de Hunzestraat.

Na de oorlog keerde de lijn pas in 1948 terug, maar niet in de Rivierenlaan. De lijn eindigde voortaan op het Westerscheldeplein (sinds 1958 Europaplein geheten). De route liep via Rijnstraat en Utrechtsestraat naar het Rokin. Tussen Rembrandtplein en Muntplein reed de lijn daarbij richting CS via de Bakkerstraat en de Amstel, de andere kant op via de Reguliersbreestraat. In 1981 werd de lijn verlengd naar het geopende station RAI. Dat was destijds een kopstation met één spoor waarbij tramlijn 4 een cross-platformoverstap bood met de trein. In 1988 werd een begin gemaakt met de verlenging van de spoorlijn en verviel deze constructie, de tram reed voortaan onder het spoor door en eindigde bij het nabijgelegen Drenthepark. Ondertussen was in 1985 het sporenplan rond het Rembrandtplein veranderd en reden de trams voortaan in beide richtingen via de Reguliersbreestraat.

Op 15 december 2013 werd de frequentie op zaterdag gedeeltelijk verhoogd van een 10-minutendienst naar een 7,5-minutendienst. Deze periode werd met ingang van 13 december 2015 uitgebreid en op zondagavond werd de frequentie gedeeltelijk verhoogd.

Op een onbekende datum, vermoedelijk op 5 oktober 2015, kwam de halte Muntplein, gelegen tussen de haltes Spui en Rembrandtplein en enkel bediend richting station RAI, te vervallen.

Op 22 juli 2018 werd het Amsterdamse tramnet volledig gereorganiseerd vanwege de opening van de Noord/Zuidlijn.
Lijn 4 bleef qua route gelijk, maar de frequentie werd wel verlaagd wegens parallelliteit met de Noord/Zuidlijn. Daarnaast werd de halte Spui hernoemd in Rokin, als verwijzing naar het nabijgelegen metrostation.

Met ingang van 10 oktober 2018 werden richting Station RAI de haltes "Frederiksplein" en "Stadhouderskade" vervangen door een nieuwe halte met de naam "Frederiksplein".

Voormalige halte Stadhouderskade
Halte
Route rsr.svg Amsterdam, Prinsengracht  
Route rsr.svg Amsterdam, Frederiksplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Stadhouderskade  
Route rsr.svg Amsterdam, Ceintuurbaan  

Op 3 maart 2019 werden de frequenties van enkele tramlijnen opnieuw verdeeld naar de bezettingsgraad. Daarbij ging de frequentie van lijn 4 op zondag omlaag van 6x/uur naar 5x/uur.