Lijn 38 Sittard Station - Geleen Busstation

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 38
Vervoerder(s) (BusiNext i.o.v.) Arriva
Concessie Limburg
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Sittard-Geleen
Materieel VDL Citea LLE-115 Electric
VDL Citea LLE-120
Mercedes-Benz Sprinter
Rijdt sinds 15 december 2019
Voorganger(s) 38
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond 1x/uur
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 38 rijdt van Sittard via Lindenheuvel naar Geleen.

Dienstregeling

  • Op werkdagen overdag rijden de ritten richting Sittard via de Sportzone.

Materieelinzet

  • In de avonduren en in het weekend wordt deze lijn gereden door BusiNext met een 8-persoonsbus. Groepen van meer dan 3 personen wordt verzocht uiterlijk 24 uur van tevoren hun reis telefonisch aan te melden, zodat een groter voertuig kan worden ingezet.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Limburg is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en daarbij binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 1,08 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,71. Deze korting geldt automatisch voor mensen van 65 jaar of ouder en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar indien zij met een persoonlijke OV-chipkaart reizen. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afgelegde afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
Lijnsoort 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023
Bus 0,169 0,171 0,181 0,185 0,186 0,190 0,204
Trein 2e klas 0,186 0,187 0,198 0,202 0,205 0,206 0,220
Trein 1e klas 0,315 0,317 0,335 0,343 0,346 0,349 0,373

OVPay

In de concessie Limburg kan naast de OV-chipkaart ook met OVpay op saldo gereisd worden. Op die manier kunt u met uw bankpas, creditcard, smartphone of smartwatch reizen volgens hetzelfde tarief als met de OV-chipkaart. Ook het in- en uitchecken werkt op dezelfde manier als bij de OV-chipkaart. Let wel op dat er met dezelfde kaart wordt uitcheckt als waarmee er is ingecheckt.

Momenteel kunt u met OVpay enkel reizen op voltarief; OVpay kan de leeftijdskortingen nog niet bepalen.


Mobiel ticket via de Glimble-app

In de concessie Limburg is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Glimble-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Glimble-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten, met 10% korting in de daluren. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig; om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze 15 minuten voor vertrek geldig worden en na afloop van iedere rit nog 30 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kinderen tot 4 jaar

Kinderen die jonger zijn dan 4 jaar reizen onder begeleiding van een volwassene altijd gratis. Zij hebben geen vervoersbewijs nodig.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Sittard, Station  
Route rsr.svg Sittard, Europaboulevard/Sabic  
Route rrar.svg Sittard, Parijsboulevard/Stadion  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Sittard, Sportzone  
Route rarr.svg Lindenheuvel, Einighauserweg  
Route rsr.svg Lindenheuvel, Portonnekuilstraat  
Route rsr.svg Lindenheuvel, Bloemenmarkt  
Route rsr.svg Lindenheuvel, Meidoornstraat  
Route rsr.svg Lindenheuvel, Irisstraat  
Route rsr.svg Lindenheuvel, Burgemeester Lemmensstraat  
Route rsr.svg Lindenheuvel, Tunnelstraat  
Route rsTr.svg Geleen, Tunnel  
Route rhrr.svg Geleen, Mauritslaan/Annastraat  
Route rsB0.svg Geleen, Busstation    

Geschiedenis

Op 15 december 2019 werd lijn 38 (Nieuwstadt - Geleen) geknipt in Sittard. Het traject tussen Sittard en Geleen bleef als lijn 38 rijden en het traject tussen Sittard en Nieuwstadt ging voortaan als lijn 19 rijden. Onder de beide lijnnummers bleven de route en dienstregeling verder ongewijzigd gehandhaafd.

Op 21 februari 2021 werden enkele versoberingen doorgevoerd in de avonduren en in het weekend. Op alle dagen kwamen de ritten vanaf 23:00 uur te vervallen, wat concreet betekende dat in beide richtingen de laatste rit werd opgeheven. Op zaterdagochtend kwamen de ritten voor 08:00 uur te vervallen en op zondagochtend kwamen de ritten voor 09:00 uur te vervallen, wat concreet betekende dat in beide gevallen in beide richtingen de eerste rit werd opgeheven. Puur administratief werd een stadsdienst Sittard-Geleen ingevoerd, die de hele stadsdienst Sittard opslokte (lijn 31 en 34) en waar ook twee streekbussen tussen Sittard en Geleen toe gingen behoren (lijn 38 en 41).