Lijn 385 Haarlem Station - IJmuiden Dennekoplaan

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Snelbus blauw.svg
Snelbuslijn 385
Vervoerder(s) Connexxion
Concessie Haarlem-IJmond
Lijnsoort Streekbus
Lijnkleur  385 
Formule LogoRnet.png
Materieel VDL Citea LLE-120,
Ebusco 2.2 LE
Rijdt sinds 3 september 2017
Voorganger(s) 75
Frequenties
Spits 6x/uur
Dal 4x/uur
Avond 4x/uur
Zaterdag 4x/uur
Zondag 4x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 385 draait vanaf de vrije busbaan tussen IJmuiden en Santpoort-Noord de Santpoortse Dreef op.

Lijn 385 rijdt van Haarlem via Santpoort en Driehuis naar IJmuiden.

Dienstregeling

  • In de daluren wordt tussen circa 10:00 en 14:30 uur 4x/uur gereden.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Haarlem-IJmond is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en daarbij binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 1,08 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,71. Deze korting geldt automatisch voor mensen van 65 jaar of ouder en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar indien zij met een persoonlijke OV-chipkaart reizen. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afgelegde afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2018 2019 2020 2021 2022 2023
0,143 0,154 0,157 0,159 0,164 0,179


Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Haarlem-IJmond is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig; om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kinderen tot 4 jaar

Kinderen die jonger zijn dan 4 jaar reizen onder begeleiding van een volwassene altijd gratis. Zij hebben geen vervoersbewijs nodig.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Haarlem, Station  
Route rsr.svg Haarlem, Julianapark  
Route rsr.svg Haarlem, Minahassastraat  
Route rsBr.svg Haarlem, Delftplein/Spaarne Gasthuis    
Route rsr.svg Santpoort-Noord, Hagelingerweg  
Route rsr.svg Driehuis, Westerveld  
Route rsr.svg IJmuiden, Stadsschouwburg  
Route rsr.svg IJmuiden, Briniostraat  
Route rsr.svg IJmuiden, Plein 1945  
Route rsr.svg IJmuiden, Marktplein  
Route rsr.svg IJmuiden, Scheldestraat  
Route rsr.svg IJmuiden, Zwaanstraat  
Route rsr.svg IJmuiden, Zeewijkplein  
Route rs0.svg IJmuiden, Dennekoplaan    

Geschiedenis

Op 3 september 2017 ging de nieuwe concessie Haarlem-IJmond van start. Oorspronkelijk was het doel om de concessie te laten starten op 13 december 2015, maar door een lange juridische strijd werd dit uitgesteld. Bij de ingang van deze concessie werd lijn 75 opgewaardeerd tot R-netlijn 385 waarbij de halte Scheldestraat in IJmuiden kwam te vervallen. Verder werd er doordeweeks niet langer 5x/uur maar 6x/uur gereden.

Op 28 april 2019 kwam het traject tussen IJmuiden Dennekoplaan en IJmuiden aan Zee dat gedurende de zomermaanden elk halfuur werd bediend te vervallen. Als alternatief kon men gebruik blijven maken van lijn 382. Tevens werd de halte IJmuiden Scheldestraat aan de route toegevoegd.

Voormalige route naar IJmuiden aan Zee
Halte
Route rsr.svg IJmuiden, Dennekoplaan  
Route rsr.svg IJmuiden, Orionweg  
Route rsr.svg IJmuiden, Kromhoutstraat  
Route rsr.svg IJmuiden, Camping De Duindoorn  
Route rsr.svg IJmuiden, Badweg  
Route rs0.svg IJmuiden, IJmuiden aan Zee  

Op 3 januari 2021 werd de frequentie in de spitsuren verlaagd van 6-10x/uur naar 6x/uur en in de daluren van 6x/uur naar 4x/uur.