Lijn 322 Almere Station Parkwijk - Amsterdam Amstelstation

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Snelbus blauw.svg
Snelbuslijn 322
Vervoerder(s) Keolis Nederland
Concessie Busvervoer Almere
Lijnsoort Streekbus
Formule LogoRnet.png
Materieel MAN Lion's City A44
Rijdt sinds 10 december 2017
Voorganger(s) 322
Frequenties
Spits 2-4x/uur
Dal 2x/uur
Avond (werkdagen) 1-2x/uur
Avond (weekend) 1x/uur
Nacht 0-2x/uur
Zaterdag 2x/uur
Zondag 1x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 322 rijdt op de tijdelijke busbaan ten zuiden van het Weerwater en heeft zojuist busstation 't Oor achter zich gelaten.
Lijn 322 komt aanrijden bij busstation 't Oor in Almere.

Lijn 322 rijdt van station Almere Parkwijk via Tussen de Vaarten, de Sallandsekant, de Danswijk, de Filmwijk, de Veluwsekant, Almere 't Oor, de Gooisekant, station Almere Poort, Muiden en de Watergraafsmeer naar station Amsterdam Amstel.

Dienstregeling

 • In de spitsuren rijden lijn 322 en 323 elk 2x/uur, zodat er een gezamenlijke kwartierdienst ontstaat.
 • Daarbovenop rijdt lijn 322 in de spitsuren, buiten de kerst- en zomervakantie, 2x/uur een rit die afhankelijk van het exacte tijdstip alleen tussen Almere Parkwijk en Muiden of tussen Almere 't Oor en Muiden rijdt.
 • Aan het einde van de ochtendspits rijden alle ritten van lijn 322 komende vanaf Amsterdam of Muiden tot Almere 't Oor en rijdt er naar Almere Parkwijk enkel 2x/uur een rit op lijn 323.
 • Tijdens de doordeweekse avonduren wordt tot circa 22:00 uur 2x/uur gereden en vanaf circa 22:00 uur 1x/uur. Tijdens de avonduren in de weekenden wordt 1x/uur gereden.
 • Tijdens de nachten wordt tot circa 1:30 uur (zaterdag tot 2:30 uur) vanuit Amsterdam 1x/uur naar Almere Parkwijk gereden. Tussen circa 0:30 en 2:15 uur (zaterdag tot 2:45 uur) wordt 2x/uur vanaf Almere Parkwijk naar Busstation 't Oor gereden.
 • Tijdens de kerst- en zomervakantie wordt tijdens de spitsuren 2x/uur gereden. In de vroege ochtendspits wordt richting Almere echter wel 4x/uur gereden.
 • Aan het begin en einde van de ochtend- en avondspits starten en eindigen diverse ritten bij Busstation 't Oor en bij Station Poort.

Alternatieven en aansluitingen

 • In de spitsuren wordt tussen station Almere Parkwijk en Diemerknoop een gezamenlijke dienstregeling geboden met lijn 323.
 • Buiten de spitsuren wordt tussen Muiden en Amsterdam een gezamenlijke dienstregeling geboden met lijn 327.
 • Bij Almere Stad, Busstation 't Oor biedt lijn 322 zoveel mogelijk aansluiting van en naar lijn 327 of lijn 328.
 • Bij Muiden, P+R terrein biedt lijn 322 buiten de spitsuren aansluiting van en naar lijn 328.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Busvervoer Almere is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en daarbij binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 1,01 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,67. Deze korting geldt automatisch voor mensen van 65 jaar of ouder en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar indien zij met een persoonlijke OV-chipkaart reizen. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afgelegde afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2018 2019 2020 2021 2022
0,141 0,150 0,154 0,154 0,161


Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route rer.svg Route 0sTr.svg Almere Stad, Station Parkwijk  
Route rer.svgRoute rsr.svg Almere Stad, Verzetswijk  
Route rer.svgRoute rsr.svg Almere Stad, Tussen de Vaarten Noord  
Route rer.svgRoute rsr.svg Almere Stad, Tussen de Vaarten Midden  
Route rer.svgRoute rsr.svg Almere Stad, Tussen de Vaarten Zuid  
Route rer.svgRoute rsr.svg Almere Stad, Sallandsekant  
Route rer.svgRoute rsr.svg Almere Stad, Danswijk  
Route rer.svgRoute rsr.svg Almere Stad, Walt Disneyplantsoen  
Route rer.svgRoute rsr.svg Almere Stad, Veluwsekant  
Route rer.svgRoute rrar.svg Almere Stad, Kasteel  
Route 0sBr.svgRoute rsBr.svgRoute rsB0.svg Almere Stad, Busstation 't Oor    
Route rarl.svg Almere Stad, Spanningsveld  
Route rer.svgRoute rsr.svg Almere Stad, Gooisekant Oost  
Route rer.svgRoute rsr.svg Almere Stad, Gooisekant Midden  
Route rer.svgRoute rsr.svg Almere Stad, Gooisekant West  
Route rer.svgRoute rsr.svg Almere Poort, Hogekant  
Route rer.svgRoute rsr.svg Almere Poort, Middenkant  
Route rer.svgRoute rsr.svg Almere Poort, Europakwartier Oost  
Route rer.svgRoute rrar.svg Almere Poort, Topsporthal  
Route rer.svgRoute rsTr.svgRoute rsT0.svg Almere Poort, Station Poort  
Route rer.svgRoute rrar.svg Almere Poort, Strand  
Route rer.svgRoute rsBr.svgRoute rsB0.svg Muiden, P+R terrein    
Route rer.svgRoute rsr.svg Muiden, Maxisweg  
Route rer.svgRoute rsr.svg Diemen, Diemerknoop    
Route rer.svgRoute rsr.svg Amsterdam, Brinkstraat  
Route rer.svgRoute rsr.svg Amsterdam, Kruislaan  
Route rer.svgRoute rhlr.svg Amsterdam, Hugo de Vrieslaan  
Route rer.svgRoute rhrr.svg Amsterdam, Middenweg  
Route rer.svgRoute rsT0.svg Amsterdam, Amstelstation  

Geschiedenis

Op 10 december 2017 ging de concessie Busvervoer Almere van start. Deze was na aanbesteding gewonnen door Keolis Nederland. Lijn 322 kreeg binnen Almere een gewijzigde route en ging voortaan de via de Sallandsekant, Veluwsekant en busstation 't Oor rijden. Tevens ging deze lijn alle haltes in Almere Poort aandoen en werd in Muiden de halte Maxisweg aan de route toegevoegd. De frequentie ging bovendien fors omhoog. In de ochtendspits werden bovendien vijf ritten toegevoegd van Almere Parkwijk naar Almere Poort. Deze stonden niet in de dienstregeling vermeld, maar reden vlak voor een reguliere rit van lijn 322 of 323.

Op 9 december 2018 werd de spitsfrequentie verhoogd van 2x/uur (met op een enkel tijdstip een extra rit) naar 4x/uur. De vijf ochtendspitsritten van Almere Parkwijk naar Almere Poort bleven gehandhaafd en werden opgenomen in de dienstregeling. Tijdens de kerst- en zomervakantie wordt voortaan 2x/uur gereden in plaats van 4x/uur.

Op 15 december 2019 werd het aantal ochtendspitsritten binnen Almere gereduceerd van vijf naar vier.

Op 16 augustus 2020 werden de frequenties aangepast op doordeweekse dagen: in de ochtendspits ging de frequentie omlaag naar 2 tot 4x/uur en in de daluren wordt tot circa 10:00 uur voortaan op het hele traject 4x/uur gereden. Van 10:00 tot en met de middagspits werd de frequentie tussen Almere Parkwijk en Almere Poort aangepast naar 4x/uur, waarna 2x/uur werd doorgereden naar Amsterdam.

Op 31 januari 2021 werd de dienstregeling gewijzigd: in de spitsuren ging lijn 322 voortaan 4x/uur binnen Almere rijden in een scheve 10/20-dienst, zodat er samen met lijn 323 een scheve 10-minutendienst ontstond. Beide lijnen rijden vervolgens ieder 2x/uur door naar Amsterdam. In de daluren vervielen bij lijn 322 alle tussenritten waarmee de frequentie op het hele traject werd verlaagd naar 2x/uur.

Op 26 juni 2021 werd de halte Strand in gebruik genomen.

Op 22 augustus 2021 werd de frequentie in de spitsuren verhoogd naar 4x/uur, met in de ochtendspits vier ritten daarbovenop binnen Almere. Tevens werd in Almere halte Aeres in gebruik genomen, die vooralsnog tijdelijk is totdat het Floriadeterrein wordt opgebouwd.

Op 12 december 2021 gingen de lijnen 322 en 323 ieder 2x/uur rijden in de spitsuren, zodat er op het gezamenlijke traject een kwartierdienst werd aangeboden. Tijdens de spitsuren buiten de kerst- en zomervakantie kreeg lijn 322 bovendien 2x/uur ritten in de spits die, afhankelijk van het exacte tijdstip, alleen reden tussen Almere Parkwijk en Muiden of tussen Almere 't Oor en Muiden. Door de opbouw van de Floriade kwam de halte Aeres weer te vervallen.