Lijn 320 Hilversum Station - Amsterdam Amstelstation

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Snelbus blauw.svg
Snelbuslijn 320
Vervoerder(s) Transdev Nederland
Concessie Gooi- en Vechtstreek
Lijnsoort Streekbus
Lijnkleur  320 
Formule LogoRnet.png
Materieel VDL Citea XLE-137,
VDL Citea LLE-120
Rijdt sinds 17 juli 2011
Voorganger(s) 100, 101, 102
Frequenties
Spits 6x/uur
Spits (vakantie) 4x/uur (zomer)
Dal 4x/uur
Avond (werkdagen) 2-4x/uur
Avond (weekend) 1-2x/uur
Zaterdag 2-4x/uur
Zondag 1-2x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 320 rijdt op de Baanbergenweg in Huizen.
Lijn 320 rijdt op de Bestevaer in Huizen.

Lijn 320 rijdt van Hilversum via Blaricum Bijvanck, Huizen, Blaricum Ziekenhuis, Naarden Gooimeer en Muiden P+R naar Amsterdam Amstelstation.

Omleiding

Let op: verstoring
Wegens werkzaamheden op de Hugo de Vrieslaan wordt deze lijn omgeleid. Dit zal duren van 13 juni t/m 1 juli 2022, einde dienst, waarna deze lijn weer volgens de normale route zal rijden. LET OP! Voor deze buslijn vervallen er géén haltes, maar is er wel extra reistijd tijdens de omleiding tussen de haltes Hugo de Vrieslaan/Middenweg en Amstelstation!

Meer informatie over deze verstoring is te vinden bij de vervoerder.


Legenda: Vervallen halte = Route rXr.svg / Huidige halte = Route rsr.svg / Tijdelijke halte = Route rsTHr.svg

Dienstregeling

  • Tijdens de ochtendspits rijden twee extra ritten vanaf station Hilversum naar het Arenapark.
  • Tijdens de doordeweekse avonduren wordt tot circa 22:00 uur 4x/uur gereden, waarna er 2x/uur gereden wordt.
  • Tijdens de avonduren in het weekend wordt tot circa 22:00 uur 2x/uur gereden, waarna er 1x/uur gereden wordt op het traject Huizen - Amsterdam.
  • Op zaterdagochtend wordt tot circa 8:45 uur 2x/uur gereden, waarna de frequentie wordt verhoogd naar 4x/uur.
  • Aan het begin van de zaterdag- en zondagochtend wordt 2x/uur respectievelijk 1x/uur gereden op het traject Huizen - Amsterdam.
  • Tijdens het begin en einde van de spitsuren of van de dienst rijden diverse ritten slechts op een deel van het traject.

Materieel

  • De bussen op deze lijn hebben ruime zitplaatsen en voldeden bij ingebruikname aan de T100-norm. Daarom mochten de bussen in eerste instantie op de snelweg 100 km/uur rijden. In januari 2014 werd dit beperkt tot 90 km/uur en in december 2014 werd dit zelfs teruggebracht naar 80 km/uur. Daarbij verviel het verbod op staande passagiers en de gordelplicht.

Varia

  • Ondanks dat deze lijn deel uitmaakt van het Randstadnet, wordt op een deel van de route in Huizen bij iedere halte gestopt.
  • Ondanks dat de halte Schapenkamp in Hilversum door diverse andere lijnen in twee richtingen wordt bediend, bedient lijn 320 deze alleen richting Amsterdam en rijdt de bus richting Hilversum de halte voorbij.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Gooi- en Vechtstreek is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en daarbij binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 1,01 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,67. Deze korting geldt automatisch voor mensen van 65 jaar of ouder en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar indien zij met een persoonlijke OV-chipkaart reizen. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afgelegde afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2018 2019 2020 2021 2022
0,143 0,154 0,157 0,159 0,1€4

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Gooi- en Vechtstreek is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig; om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.


Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Hilversum, Station  
Route rhlr.svg Hilversum, Schapenkamp  
Route rTar.svg Hilversum, Station Sportpark  
Route rsr.svgRoute rhl0.svg Hilversum, Arenapark  
Route rsBr.svg Blaricum, Carpoolplaats    
Route rsr.svg Huizen, 't Merk  
Route rsr.svg Huizen, De Regentesse  
Route rsr.svg Huizen, Fauna  
Route rsr.svg Huizen, Jol  
Route rsr.svg Huizen, De Haar  
Route rsBr.svg Huizen, Busstation    
Route rsr.svg Huizen, Baanbergenweg  
Route rsr.svg Huizen, Karel Doormanlaan  
Route rsr.svg Huizen, Aalberselaan  
Route rsBr.svg Blaricum, Ziekenhuis Tergooi    
Route rsr.svg Naarden, Gooimeer P+R  
Route rsBr.svg Muiden, P+R terrein    
Route rsr.svg Muiden, Maxisweg  
Route rsr.svg Diemen, Diemerknoop    
Route rsr.svg Amsterdam, Brinkstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Kruislaan  
Route rhlr.svg Amsterdam, Hugo de Vrieslaan  
Route rhrr.svg Amsterdam, Middenweg  
Route rsT0.svg Amsterdam, Amstelstation  

Geschiedenis

Toen de nieuwe concessie Gooi- en Vechtstreek inging, is deze lijn ontstaan.
Deze snelle busverbinding heeft lijn 100 tussen Hilversum en Huizen en de buslijnen 101 en 102 tussen Huizen en Amsterdam vervangen. Een verschil met de voormalige lijnen 100, 101 en 102 is dat deze lijn met bussen in de rood/grijze huisstijl rijdt; de zogenaamde R-netbussen.

Per 17 augustus 2014 werd de halte Diemerknoop toegevoegd aan deze lijn.

Per 16 augustus 2015 rijden op zaterdag en zondag nagenoeg alle ritten van/naar Amsterdam.

Op 9 december 2018 werden diverse lege ritten omgezet in dienstritten waardoor de dienstregeling werd vereenvoudigd. Zo reden meer ritten voortaan de gehele route en was Blaricum Bijvanck niet langer een begin- of eindhalte.

Op 3 januari 2021 werd de spitsfrequentie verlaagd en vereenvoudigd: voortaan rijdt er 6x/uur een bus op het gehele traject. Het aantal tussenritten tot het Arenapark werd verminderd van vier naar twee ritten.

Op 11 juli 2021 ging de volgende concessie Gooi- en Vechtstreek in. Deze was gewonnen door Connexxion dat voortaan onder de naam van het moederbedrijf ging rijden: Transdev Nederland. In Huizen kwam de halte Havenstraat te vervallen en werd de halte Aalberselaan opnieuw in gebruik genomen.