Lijn 276 Valkenswaard Markt - Achel Kerk

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Buurtbus blauw.svg
Buurtbuslijn 276 in Nederland en België
Vervoerder(s) Bravo (Hermes)
Concessie Zuidoost-Brabant
Lijnsoort Buurtbus
Vereniging Borkel en Schaft
Materieel VDL MidCity
Rijdt sinds 11 december 2016
Voorganger(s) 476
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond rijdt niet
Zaterdag 1x/uur
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 276 rijdt van Valkenswaard via de Kempervennen, Borkel en Schaft naar Achel.

Dienstregeling

  • Doordeweeks zijn lijnen 276 en 277 gekoppeld. Hierdoor rijdt lijn 276 1x per uur door als 277 richting Waalre en Veldhoven.
  • Er wordt 1x per uur gereden, met uitzondering van ritten in de ochtend. In de ochtend worden vanuit Achel tussen 7.00 en 7.30 twee ritten geboden maar daarna tot 9.30 geen ritten. In de richting naar Achel worden tussen 7.30 en 9.30 geen ritten geboden.

Overstapmogelijkheden

Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Zuidoost-Brabant is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en daarbij binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 1,08 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34 % korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,71. Deze korting geldt automatisch voor mensen van 65 jaar of ouder en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar indien zij met een persoonlijke OV-chipkaart reizen. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt het kilometertarief, dat afhankelijk is van de afgelegde afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024
0,100 1
0,100 2
0,1153
0,126 0,132 0,137 0,139 0,142 0,145 0,151 0,157 0,167 0,172 0,175 0,181 0,188 0,188

1 OV Chipkaart ingevoerd per 1-12-2009 in Zuidoost Brabant (voormalig SRE).
2 Alleen in Zuidoost Brabant (voormalig SRE)
3 OV Chipkaart ingevoerd per 1-07-2010 in West-Brabant en Oost-Brabant.

OVpay

In de concessie Zuidoost-Brabant kan naast de OV-chipkaart ook met OVpay op saldo gereisd worden. Hierdoor kan met een bankpas, creditcard, smartphone of smartwatch gereisd worden volgens hetzelfde tarief als met de OV-chipkaart. Ook het in- en uitchecken werkt op dezelfde manier als met de OV-chipkaart. Let wel op: er dient altijd met dezelfde kaart op dezelfde drager te worden uitgecheckt als waarmee er is ingecheckt.
Momenteel kan met OVpay enkel gereisd worden tegen voltarief; OVpay kan de leeftijdskortingen nog niet bepalen.

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Zuidoost-Brabant is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig; om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Be in Be out

In de concessie Zuidoost-Brabant is het mogelijk om te reizen middels Be in Be out. Met de Mobyyou-app (beschikbaar voor Android en iOS) betaal je middels de Bluetooth-verbinding van je telefoon. Zodra de app is gedownload en alle stappen zijn doorlopen kan er gereisd worden zonder fysieke OV-chipkaart of bankpas. Door middel van de Bluetooth-verbinding herkent de telefoon tussen welke haltes de reiziger verbinding maakt met de bus en wanneer je dus in- of uitstapt. Bij het instappen klinkt voor de chauffeur een piep en kan de chauffeur op de boordcomputer zien dat een reiziger instapt die met Be in Be out reist. Doordat de bankrekening via de app is gekoppeld, wordt het tarief van de bankrekening afgeschreven. Ook een abonnement en/of leeftijdskorting kan met de Mobyyou-app gekoppeld worden, waardoor er ook met dergelijke kortingen gebruik gemaakt kan worden van Be in Be out.

Kinderen tot 4 jaar

Kinderen die jonger zijn dan 4 jaar reizen onder begeleiding van een volwassene altijd gratis. Zij hebben geen vervoersbewijs nodig.

Wagenverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sr.svg Valkenswaard, Markt    
Route rsr.svg Valkenswaard, Luikerweg  
Route rsr.svg Westerhoven, Kempervennen  
Route rsr.svg Borkel, Oude Dorpsstraat  
Route rsr.svg Borkel, Korteweg  
Route rsr.svg Borkel, Bruggerdijk  
Route rsr.svg Borkel, Monseigneur Kuypersplein  
Route rsr.svg Schaft, Dorpsstraat  
Route rrar.svg Schaft, Schafterdijk  
Route rsr.svgRoute rhr0.svg Schaft, Maastrichterweg  
Route rsGr.svg Grens Nederland - België  
Route rsr.svg Achel, Nieuwe Kerk  
Route rsr.svg Achel, Leenderdijk  
Route rsr.svg Achel, De Vlied  
Route rs0.svg Achel, Kerk  

Marktroute in Valkenswaard

Per 2022 is het centrum van Valkenswaard autoluw. Op marktdagen in Valkenswaard, in de regel op donderdag, en tijdens evenementen vervalt halte Markt. De ritten met begin of eindpunt Markt vertrekken dan vanaf halte Valkenierstraat.

Marktroute in Valkenswaard
Halte
Route 0Xr.svg Valkenswaard, Markt  
Route rsr.svg Valkenswaard, Valkenierstraat  
Route rsr.svg Valkenswaard, Luikerweg  

Geschiedenis

Met ingang van de concessie per 11 december 2016 werd deze lijn omgenummerd van 476 naar 276.

Op 3 januari 2021 werd, door een tekort aan vrijwilligers als gevolg van de coronapandemie, de frequentie teruggebracht naar (globaal) 1x per uur.