Lijn 26 Amsterdam, Centraal Station - IJburg

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Tram blauw.svg
Tramlijn 26
Vervoerder(s) GVB
Concessie Stadsvervoer Amsterdam
Lijnsoort Tram
Stadsdienst Amsterdam
Lijnlogo Lijnkleur26.svg
Materieel Combino
Rijdt sinds 28 mei 2005
Voorganger(s) 326
Frequenties
Spits 16-17x/uur
Spits (vakantie) 10x/uur (ochtend; zomer)
12x/uur (middag; zomer)
Dal 12x/uur
Dal (vakantie) 10x/uur (zomer)
Avond (werkdagen) 8x/uur
Koopavond 10x/uur
Zaterdag 8-12x/uur
Zaterdagavond 10x/uur
Zaterdag (vakantie) 8-10x/uur (zomer)
Zondag 8-10x/uur
Zondagavond 8x/uur
Zondag (vakantie) 6-8x/uur (zomer)
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 26 rijdt bij de halte Rietlandpark.

Lijn 26 (ook wel de IJtram genoemd) rijdt van station Amsterdam Centraal via het Rietlandpark, de Piet Heintunnel en het Zeeburgereiland naar IJburg.

Dienstregeling

  • De koopavonddienstregeling geldt op donderdag- en vrijdagavond.
  • Op zaterdag wordt tot 11:00 uur 10x/uur gereden en daarna 12x/uur.
  • Op zaterdag in de vakantie wordt tot 11:00 uur 8x/uur gereden en daarna 10x/uur.
  • Op zondag wordt tot 9:00 uur 6x/uur gereden, daarna 8x/uur en buiten de vakantie vanaf 11:00 10x/uur.

Gesloten instapbeleid

In tegenstelling tot de meeste tramlijnen, geldt er bij de meeste Amsterdamse tramlijnen een gesloten instapregime. Dit betekent dat reizigers alleen in mogen stappen bij de bestuurder en bij de servicebalie bij de vierde deur van de tram.

Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Stadsvervoer Amsterdam is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2018 2019 2020
0,155 0,162 0,170

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Amsterdam, Centraal Station    
Route rsr.svg Amsterdam, Muziekgebouw Bimhuis  
Route rsr.svg Amsterdam, Kattenburgerstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Rietlandpark  
Route rsr.svg Amsterdam, Zuiderzeeweg  
Route rsr.svg Amsterdam, Bob Haarmslaan  
Route rsr.svg Amsterdam, Steigereiland  
Route rsr.svg Amsterdam, Vennepluimstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Diemerparklaan  
Route rsr.svg Amsterdam, ​Lumièrestraat  
Route rs0.svg Amsterdam, IJburg  

Varia

  • Tramlijn 26 is de meest frequente lijn van Amsterdam.

Geschiedenis

Lijn 26 werd in mei 2005 geopend, als vervanger van buslijn 326 die sinds de oplevering van de eerste huizen naar IJburg pendelde. Volgens de oorspronkelijke planning zou de tram in 2002 gaan rijden, maar aangezien de bouw van woningen enige vertraging opliep, werd met de opening van de tramlijn gewacht.

Overigens trad er toch nog vertraging in de oplevering van de tramlijn op, vanwege problemen met de beveiliging in de Piet Heintunnel. In die Piet Heintunnel was overigens al bij de bouw, midden jaren '90, rekening gehouden met de komst van een metro- of tramlijn en werden dus gelijk drie buizen gebouwd (één voor rail, twee voor het wegverkeer).

Bij grote evenementen, zoals Koningsdag, rijdt lijn 26 vaak enkel tussen IJburg en het Zeeburgereiland en kunnen passagiers daar overstappen op pendelbus 326 naar het Centraal Station. Dit is noodzakelijk door het ontbreken van een keermogelijkheid verder richting het Centraal Station: de PTA-lus (waar lijn 25 tot en met 31 december 2011 het eindpunt had) is alleen te berijden komende vanuit het Centrum en dus niet vanuit IJburg.

Op 1 januari 2012 werd de frequentie wederom verhoogd, omdat het aantal passagiers bleef stijgen. In de ochtendspits ging de lijn tot wel elke 4 minuten rijden. Vervolgens werd per 14 december 2014 de frequentie op de drukste avonden in de week verhoogd naar elke 7,5-minuut.

Op 16 augustus 2015 werd de halte Bob Haarmslaan in Zeeburg aan de route van lijn 26 toegevoegd.

Op 22 juli 2018 werd het Amsterdamse tramnet volledig gereorganiseerd vanwege de opening van de Noord/Zuidlijn.
Dit had geen directe gevolgen voor lijn 26, maar vanwege de toenemende drukte op deze lijn, werd de frequentie wel op verschillende momenten verhoogd.

Op 15 december 2019 werd de spitsfrequentie verhoogd van 15x/uur naar 16x/uur met een piek van 17x/uur in de ochtendspits.