Lijn 244 Haarlem Delftplein - Amsterdam Station Zuid

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Snelbus blauw.svg
Snelbuslijn 244
Vervoerder(s) Van Heugten Tours i.o.v. Connexxion
Concessie Amstelland-Meerlanden
Lijnsoort Streekbus
Materieel Volvo 8700 RLE
MAN Lion's City LE
Mercedes-Benz Citaro G
Rijdt sinds 25 augustus 2019
Voorganger(s) geen
Frequenties
Spits 4x/uur
Dal 0-2x/uur
Avond rijdt niet
Zaterdag rijdt niet
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 244 rijdt op het Papentorenvest in Haarlem.

Lijn 244 rijdt van Haarlem Noord naar Amsterdam Zuid.

Dienstregeling

  • In het dal wordt alleen tot 10:00 uur en na 15:00 uur gereden.
  • Deze lijn wordt gereden door chauffeurs van Van Heugten en met bussen van Connexxion.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Amstelland-Meerlanden is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
20181 20192 20203
0,155 0,166 0,172

1 Afwijkend opstaptarief nachtbus: € 1,60
2 Afwijkend opstaptarief nachtbus: € 1,70
3 Afwijkend opstaptarief nachtbus: € 1,74

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Amstelland-Meerlanden is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig, om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sBr.svg Haarlem, Delftplein/Spaarne Gasthuis    
Route rsr.svg Haarlem, Minahassastraat  
Route rsr.svg Haarlem, Julianapark  
Route rsr.svg Haarlem, Prins Bernhardlaan  
Route rsr.svg Haarlem, Burgemeester Reinaldapark  
Route rsMr.svg Amsterdam, Amstelveenseweg    
Route rsr.svg Amsterdam, VU Medisch Centrum Hoofdingang  
Route rsr.svg Amsterdam, De Boelelaan/VU    
Route rsT0.svg Amsterdam, Station Zuid  

Geschiedenis

Op 25 augustus 2019 werd lijn 244 toegevoegd als spitsbus om lijn 346 te ontlasten en een directe verbinding te creëren tussen Haarlem Noord en Amsterdam Zuid. Connexxion had oorspronkelijk lijnnummer 245 voorzien, zodat bij voldoende vraag deze later opgewaardeerd kon worden naar R-netlijn 345, naast de bestaande lijn 346, maar omdat GVB al een lijn 245 had moest een ander lijnnummer gekozen worden.