Lijn 231 Amsterdam, Station Sloterdijk - Abberdaan

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 231
Vervoerder(s) GVB
Concessie Stadsvervoer Amsterdam
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Amsterdam
Materieel Mercedes-Benz Citaro G,
VDL Citea SLFA-180
Rijdt sinds 2003
Voorganger(s) 41
Frequenties
Spits 2x/uur
Dal rijdt niet
Avond rijdt niet
Zaterdag rijdt niet
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 231 staat op station Sloterdijk.

Lijn 231 rijdt van station Amsterdam Sloterdijk naar het industriegebied Sloterdijk III Zuid en Oost in de Westhaven.

Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Stadsvervoer Amsterdam is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2018 2019 2020
0,155 0,162 0,170

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Amsterdam, Station Sloterdijk  
Route rsr.svg Amsterdam, Kastrupstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Kapoeasweg  
Route rsr.svg Amsterdam, Oderweg  
Route rsr.svg Amsterdam, Hornhaven  
Route rsr.svg Amsterdam, Westpoortweg  
Route rrar.svg Amsterdam, Bornhout  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Amsterdam, Jarmuiden  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Amsterdam, Bolstoen  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Amsterdam, Pleimuiden  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Amsterdam, Herwijk  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Amsterdam, Scharenburg  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Amsterdam, Abberdaan  
Route rsUr.svg  

Geschiedenis

De oorsprong van lijn 231 begon in 1974 als enige ritten van lijn 19 worden verlengd vanaf het Mercatorplein naar de Moezelhavenweg. In 1975 werd een aantal ritten van lijn 22 daarnaartoe doorgetrokken. In 1979 werden de ritten van lijn 22 doorgetrokken naar Abberdaan terwijl de ritten van lijn 19 werden vervangen door een naar het Mercatorplein verlengde lijn 42. Vanaf 1984 worden de doorgetrokken ritten van lijn 22 in de spits vervangen door bussen van spitslijn 47. In de ochtendspits werd van Geuzenveld naar het Centraal Station gereden en vandaar onder lijnnummer 22 naar Abberdaan en in de middagspits omgekeerd. In 1986 wordt lijn 44 vervangen door een naar Geuzenveld doorgetrokken lijn 42 maar in 1987 keert lijn 44 terug.

In 1994 wordt er een vernieuwd lijnennet in Westpoort ingevoerd en werd ter vervanging lijn 41 geïntroduceerd als spitslijn Sloterdijk - Abberdaan, in 2003 kreeg deze lijn het nummer 231.

Als gevolg van het verdwijnen van lijn 233 werd de frequentie met ingang van 1 januari 2012 verhoogd naar een kwartierdienst, met een verder ongewijzigde route. Tevens bleef deze buslijn als enige lijn naar Westpoort gehandhaafd. Voor de overige bedrijvengebieden was de "Westpoortbus" het alternatief; een besloten busdienst voor werknemers.

Op 15 december 2019 werd de frequentie wegens matige bezetting verlaagd naar 2x/uur.