Lijn 1 Weert, Station - Boshoven

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 1
Vervoerder(s) Kupers i.o.v. Arriva
Concessie Limburg
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Weert
Materieel Mercedes-Benz Sprinter
Rijdt sinds 11 december 2016
Voorganger(s) 41
Frequenties
Spits 2x/uur
Dal 2x/uur
Avond 2x/uur (tot 21:30)
Zaterdag 2x/uur
Zondag 2x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 1 rijdt in Weert van het Station via het Sint Jans Gasthuis naar Boshoven en Vrakker.

Dienstregeling

  • De eerste rit begint bij en de laatste rit eindigt bij de halte Boshoverweg.

Materieelinzet

  • Alle ritten van deze lijn worden gereden met een 8-persoonsbus. Groepen van meer dan 3 personen wordt verzocht uiterlijk 24 uur van tevoren hun reis telefonisch aan te melden, zodat een groter voertuig kan worden ingezet.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Limburg is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en daarbij binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 1,08 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,71. Deze korting geldt automatisch voor mensen van 65 jaar of ouder en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar indien zij met een persoonlijke OV-chipkaart reizen. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afgelegde afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
Lijnsoort 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023
Bus 0,169 0,171 0,181 0,185 0,186 0,190 0,204
Trein 2e klas 0,186 0,187 0,198 0,202 0,205 0,206 0,220
Trein 1e klas 0,315 0,317 0,335 0,343 0,346 0,349 0,373

OVPay

In de concessie Limburg kan naast de OV-chipkaart ook met OVpay op saldo gereisd worden. Op die manier kunt u met uw bankpas, creditcard, smartphone of smartwatch reizen volgens hetzelfde tarief als met de OV-chipkaart. Ook het in- en uitchecken werkt op dezelfde manier als bij de OV-chipkaart. Let wel op dat er met dezelfde kaart wordt uitcheckt als waarmee er is ingecheckt.

Momenteel kunt u met OVpay enkel reizen op voltarief; OVpay kan de leeftijdskortingen nog niet bepalen.


Mobiel ticket via de Glimble-app

In de concessie Limburg is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Glimble-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Glimble-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten, met 10% korting in de daluren. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig; om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze 15 minuten voor vertrek geldig worden en na afloop van iedere rit nog 30 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kinderen tot 4 jaar

Kinderen die jonger zijn dan 4 jaar reizen onder begeleiding van een volwassene altijd gratis. Zij hebben geen vervoersbewijs nodig.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Weert, Station  
Route rsr.svg Weert, Emmasingel  
Route rsr.svg Weert, Sint Jans Gasthuis  
Route rsr.svg Weert, Bassin  
Route rsr.svg Weert, Schoutlaan  
Route rrar.svg Weert, Gouverneurlaan  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Weert, Sint Luciastraat  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Weert, Sint Odastraat  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Weert, Leekushofstraat  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Weert, Tobbersdijk  
Route rhrr.svgRoute rlr.svg Weert, De Burcht  
Route rhrr.svgRoute rlr.svg Weert, Voorburcht  
Route rhrr.svgRoute rlr.svg Weert, Floralaan  
Route rhrr.svgRoute rlr.svg Weert, Vrakkerstraat  
Route rhrr.svgRoute rlr.svg Weert, Boshoverweg  
Route rUsr.svg  

Geschiedenis

Op 11 december 2016 ging de concessie Noord- en Midden-Limburg op in de nieuwe concessie Limburg. Hierbij werd de stadsdienst van Weert geherstructureerd. Lijn 1 werd na zeven jaar opnieuw het lijnnummer voor het traject van lijn 41 tussen het station en Boshoven; het traject tussen het station en Graswinkel werd opgeheven. De frequentie in de avonduren en op zondag werd verhoogd van 1x/uur naar 2x/uur een vaste bus; op zondag verving dit de constructie met 1x/uur een vaste bus en 1x/uur een belbus. De belbusritten in de late avond werden zonder vervanging opgeheven. De halte Emmasingel/Maaspoort werd hernoemd in Emmasingel en de halte Bassin/Kasteelsingel werd hernoemd in Bassin.

Op 10 december 2017 werden opnieuw grootschalige wijzigingen in Limburg doorgevoerd. 's Avonds werd op deze lijn voortaan een uur langer doorgereden.

Op 30 augustus 2020 werd de halte Ziekenhuis in Weert hernoemd in Sint Jans Gasthuis.