Lijn 19 Hulst Busstation - Breda Station (1981-1994)

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 19
in Nederland en België
Vervoerder(s) ZWN
Regio's Zeeuws-Vlaanderen,
West-Brabant
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode 31 mei 1981 t/m 28 mei 1994
Voorganger(s) 11
Opvolger(s) 18, 19
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 1x/2 uur
Avond reed niet
Zaterdag 1x/2 uur
Zondag 1x/4 uur

Lijn 19 reed van Hulst via Clinge en Nieuw Namen naar Breda.

Dienstregeling

  • Niet alle ritten reden door of begonnen in Breda. Op werkdagen kwamen 4-5 ritten in Breda, op zaterdag vier ritten en op zondag drie ritten.

Route

De route is niet compleet

Halte
Route 0sBr.svg Hulst, Busstation    
Route rsr.svg Hulst, Glacisweg  
Route rsr.svg Hulst, Koolstraat  
Route rsr.svg Hulst, Wittebrugstraat/Molenstraat  
Route rrar.svg Clinge, Kerk/Gemeentehuis  
Route rsr.svgRoute rs0.svg Nieuw Namen, Grens  
Route rsGr.svg Grens Nederland - België  
Route rsGr.svg Grens België - Nederland  
Route rsr.svg Breda, Haagpoort  
Route rsT0.svg Breda, Station  

Geschiedenis

Na de Watersnoodramp van 1953 waren de verbindingen tussen Zeeuws-Vlaanderen en Midden-Zeeland/Brabant grotendeels verbroken. Om ervoor te zorgen dat bewoners van Zeeuws-Vlaanderen toch in West-Brabant konden komen werd een buslijn ingesteld tussen Breskens en Breda. De lijn reed enkele malen per dag via België naar Breda. Om te voorkomen dat in België uitgestapt werd, reden op de bussen douaniers mee.

De lijn ging op een later moment als vaste buslijn rijden, nu echter tussen Hulst en Breda. Het in- en uitstapverbod in België bleef gehandhaafd. De lijn werd aanvankelijk gereden door de ZWN (als opvolger van de ZVTM), maar later ook gezamenlijk met de BBA en De Lijn.

Op 31 mei 1981 werd bij de ZWN de Mobilofoon in gebruik genomen. Dit systeem kan binnen één regio echter geen dubbele lijnnummers herkennen, daarom werd het oude lijnnummer 11 op die datum vernummerd naar 19. De route en dienstregeling bleven onder dit nieuwe lijnnummer ongewijzigd.

In de dienstregeling 1981/1982 reden van maandag t/m zaterdag overdag drie ritten in beide richtingen, met één extra rit op zowel maandag als vrijdag. Op zondag reden drie ritten in beide richtingen.

Op 23 mei 1982 werd de dienstregeling tussen Hulst en Nieuw Namen uitgebreid met vier à vijf ritten per dag, dit door het vervallen van lijn 8 op hetzelfde traject. Hierdoor wordt van maandag t/m zaterdag overdag gemiddeld 1x per 2 uur gereden tussen Hulst en Nieuw Namen; in de spitsuren soms zelfs elk uur. De doorgaande ritten van/naar Breda bleven ongewijzigd rijden. De ritten Hulst - Nieuw Namen werden met ingang van 2 juni 1991 geschrapt, zodat alleen de doorgaande 2-uursdienst naar Breda bleef bestaan.

Op 29 mei 1994 werd de opzet van deze lijn gewijzigd. In plaats van buitenom de Ring in Antwerpen te rijden, ging de lijn via de Waaslandlaan over de Linkeroever rijden en ging tevens ook stoppen op de halte Rooseveltplaats. Ook kwam de route via Nieuw-Namen te vervallen, maar daarvoor in de plaats ging de lijn ook in het Belgische De Klinge stoppen. Ten slotte werd de dienstregeling op sommige momenten opgevoerd naar een uurdienst, voor de extra bussen die nodig waren gingen ook de BBA en het Vlaamse De Lijn enkele ritten rijden.