Lijn 175 Waddinxveen Station Noord - Rotterdam Station Alexander

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 175
Vervoerder(s) Arriva
Concessie Zuid-Holland Noord
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Citea LLE-120,
Mercedes-Benz Sprinter
Periode 29 mei 1983 t/m 29 mei 1999
11 december 2005 t/m 9 december 2017
Opvolger(s) 175
Frequenties
Spits 2x/uur
Dal 1x/uur
Avond reed niet
Zaterdag 1x/uur
Zondag reed niet
Lijn 175 rijdt op de G.H. Betzweg nabij station Rotterdam Alexander.

Lijn 175 reed van Waddinxveen via Zevenhuizen, Rotterdam Nesselande en Capelle aan den IJssel naar Rotterdam Alexander.

Dienstregeling

  • Wanneer deze lijn niet reed, nam belbus 575 het traject tussen Waddinxveen en Rotterdam Nesselande over. De rest van het traject werd dan niet bediend.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Waddinxveen, Station Noord  
Route rsr.svg Waddinxveen, Peuleyen  
Route rsr.svg Waddinxveen, Beethovenlaan  
Route rsr.svg Waddinxveen, Sweelinckhof  
Route rsr.svg Waddinxveen, Kerkweg-West  
Route rsTr.svg Waddinxveen, Station Centrum  
Route rsr.svg Waddinxveen, Winkelcentrum Gouweplein  
Route rsr.svg Waddinxveen, Burgemeester Trooststraat  
Route rsr.svg Waddinxveen, Fazantdreef  
Route rsr.svg Waddinxveen, Cirkelflats  
Route rsr.svg Waddinxveen, Graanakker  
Route rsr.svg Waddinxveen, Zuidplascentrum  
Route rsr.svg Waddinxveen, Schaepmanhoeve  
Route rsr.svg Waddinxveen, Sterrenlaan  
Route rsr.svg Waddinxveen, P+R/A12  
Route rsr.svg Zevenhuizen, Bredeweg/Willem II  
Route rsr.svg Zevenhuizen, Knibbelweg  
Route rsr.svg Zevenhuizen, Rozenstraat  
Route rsr.svg Zevenhuizen, Dorp  
Route rsr.svg Zevenhuizen, Leontienhuis  
Route rsr.svg Rotterdam, Brandingdijk  
Route rsr.svg Rotterdam, Wout van Heusdensingel  
Route rsr.svg Rotterdam, Cesar Domelastraat  
Route rsMr.svg Rotterdam, Metro Nesselande    
Route rsr.svg Rotterdam, Laan van Het Surrealisme  
Route rsr.svg Rotterdam, Pablo Picassostraat  
Route rsr.svg Rotterdam, Tochtenweg  
Route rsr.svg Rotterdam, Zuidlaardermeer  
Route rsr.svg Capelle aan den IJssel, Schollevaartsedreef  
Route rsr.svg Capelle aan den IJssel, Rietbaan  
Route rsr.svg Capelle aan den IJssel, Vlierbaan  
Route rsr.svg Capelle aan den IJssel, Schinkelsebaan  
Route rsr.svg Rotterdam, Alexandrium III  
Route rsr.svg Rotterdam, Alexandrium II  
Route rsr.svg Rotterdam, G.H. Betzweg  
Route rsT0.svg Rotterdam, Station Alexander  

Geschiedenis

Ontstaan

Op 29 mei 1983 werd de oude spitsbus 175 (Rotterdam C. - Zevenhuizen) opgeheven. Ter vervanging ging een nieuwe lijn 175 overdag 1x/uur en 's avonds/zondag 1x per 2 uur rijden tussen Rotterdam Alexander en Waddinxveen, de route liep toen altijd via Oud Verlaat.

In de dienstregeling 1984/1985 werd op zondag in Waddinxveen inmiddels nog maar tot station Waddinxveen Centrum gereden, maar in de dienstregeling 1985/1986 werd al weer naar station Noord gereden, voorts werd vanaf 2 juni 1985 één extra rit in de ochtendspits naar Rotterdam en in de middagspits naar Waddinxveen toegevoegd vanwege het toegenomen aantal passagiers.

Om het teruglopende gebruik van het openbaar vervoer in de stille uren tegen te gaan, werd de frequentie in de avonduren en op zondag per 29 mei 1988 verhoogd naar 1x/uur i.p.v. de voormalige 1x per 2 uur. Op deze momenten liep de route niet meer via Oud Verlaat, maar via Capelle- en Nieuwerkerk a/d IJssel.

In de dienstregeling 1990/1991 begonnen de eerste drie ritten richting Rotterdam doordeweeks bij Boskoop Westnederland. In de middagspits reed één rit uit Rotterdam naar verder naar Boskoop. Deze ritten reden al niet meer in de dienstregeling 1993/1994.

Op 3 oktober 1993 vervielen alle ritten in de avonduren na 19:00 en op zondag werd de frequentie teruggebracht tot een schamele drie ritten per richting. Op deze tijdstippen konden reizigers voortaan gebruik maken van de Tele-Taxi.

Vanaf 1 juni 1997 kwam het eindpunt bij station Alexander voortaan te liggen op het busstation aan de stadszijde i.p.v. de haltes op de Prins Alexanderlaan. Laatstgenoemde halte kwam dan ook te vervallen, maar er werd wel een halte toegevoegd bij het Alexandrium.

Als gevolg van de zeer filegevoelige route over de Hoofdweg, werd de route per 24 mei 1998 weer terugverlegd naar de Prins Alexanderlaan en daarmee keerde het oude eindpunt aan de westkant weer terug. Tegelijkertijd kreeg deze lijn gezelschap van de lijntaxi, die de minder rendabele ritten ging vervangen. De drie overgebleven ritten op zondag gingen als lijntaxi rijden en alle ritten in de avonduren gingen als lijntaxi-PLUS rijden, waarmee de reizigers voor een extra toeslag bij hun voordeur afgezet konden worden.

Verlenging naar Boskoop/Alphen a/d Rijn

Op 30 mei 1999 ging de ZWN op in het nieuw ontstane Connexxion, tezamen met NZH, Oostnet en Midnet. Vanaf Waddinxveen ging de bus verder rijden naar Alphen a/d Rijn via de route van lijn 181, die tegelijkertijd opgeheven werd. De dienstregeling werd ongewijzigd overgenomen, in Alphen a/d Rijn werd echter niet meer via het Centrum gereden, maar rechtstreeks via de Gouwsluis.

In de jaren die volgden werd de buslijn steeds verder ingekort. Achtereenvolgens werd Alphen a/d Rijn alleen nog in de spits bediend, later helemaal niet meer en reed de bus altijd tot station Boskoop. De buslijn reed toen op maandag t/m zaterdag overdag via Oud-Verlaat en 's avonds en op zondag via Nieuwerkerk a/d IJssel.

Lijn 175 (nog gereden door Connexxion) in het centrum van Zevenhuizen.

Op 11 december 2005 verviel de bediening buiten de spitsuren tussen stations Boskoop en Waddinxveen Noord, dit betekende dat de bus nog slechts in de (brede) spitsuren naar station Boskoop ging rijden. Voortaan ging de bus wel op zaterdag overdag 1x/uur rijden en werd voortaan ook 's avonds als vaste bus gereden. Op zondag bleef lijntaxi rijden, d.w.z. dat de ritten minimaal één uur van tevoren gereserveerd moesten worden.

Inkorting tot Nesselande

Bij de ingebruikname van de metroverbinding tussen de Tochten en Nesselande in augustus 2005 verloor de buslijn veel potentieel, hierop werd de lijn op 11 december 2005 ingekort tot het traject Waddinxveen Noord-Rotterdam Nesselande. Het programma van eisen stelde echter wel dat de buslijn verlengd kon worden naar station Alexander, maar achtte het niet verplicht.

Vanaf 8 juli 2007 werd de Noordelijke Dwarsweg in Zevenhuizen afgesloten voor het bouwen van een tunnel onder het spoor en de A12 door. Dit had gevolgen voor de lijnen 175 en 177, omdat de route over de Noordelijke Dwarsweg nu gestremd was. Daarvoor in de plaats ging lijn 175 via Moerkapelle Centrum rijden en werd in Moerkapelle de aansluiting van 177 overgenomen. In omgekeerde richting vond dit plaats bij het P+R/A12 in Waddinxveen.

Verlenging naar Alexander

Bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling 2010 op 13 december 2009 werd de bediening van de lijn fors verbeterd. De frequentie werd op maandag t/m vrijdag verhoogd naar een halfuursdienst (2x/uur), daarnaast ging de lijn tussen 06.30 - 09.00 en 13.15 - 18.00 doorrijden naar station Rotterdam Alexander via de Hoofdweg in Nieuwerkerk a/d IJssel en Capelle a/d IJssel. Ook kwam de Noordelijke Dwarsweg weer beschikbaar voor openbaar vervoer en werden de oorspronkelijke routes van beide lijnen weer hersteld.

Met ingang van 9 december 2012 ging de exploitatie verder onder Arriva, welke de nieuwe concessie Zuid-Holland Noord had gewonnen ten koste van Connexxion. Deze wisseling bracht nauwelijks wijzigingen voort, alleen de ritten van lijntaxi 675 op zondag werden ondergebracht onder het lijnnummer 175. Ook in de late avonduren tussen 21:00 en 23:30 werden belbusritten toegevoegd.

Op 15 december 2013 werd de frequentie in de daluren (10.00 - 15.00) echter weer verlaagd naar 1x/uur, daarvoor in de plaats gingen deze ritten wel doorrijden naar Rotterdam Alexander. De belbusritten in de avonduren en op zondag werden weer afgesplitst en overgenomen door de nieuwe belbus 575.

Vanaf 14 december 2014 wordt er voortaan ook op zaterdag doorgereden van en naar Rotterdam, Station Alexander in plaats van van en naar Rotterdam, Metro Nesselande.

Op 1 augustus 2016 werd de route in Zevenhuizen verlegd van het Zuideinde naar de N219 en de Zuidplasweg, omdat het Zuideinde vanaf 2017 heringericht wordt tot een fietsvriendelijke straat en een bus hier niet in thuishoort. De haltes op het Zuideinde komen alle te vervallen en in Zevenhuizen worden vervangende haltes geplaatst.

Gewijzigde route in Waddinxveen

Vanaf 10 december 2017 rijdt lijn 175 voortaan niet meer naar Station Noord in Waddinxveen, maar rijdt een lusroute vanaf de N453 via het Zuidplascentrum en Station Centrum terug naar de N453. Het eindpunt komt te liggen bij Station Centrum. De eerste twee ritten naar Waddinxveen beginnen bij de halte Zuidplascentrum in deze plaats, in plaats van in Rotterdam. In beide richtingen gaat de frequentie na de ochtendspits omlaag van tweemaal naar eenmaal per uur.


Voormalige route(s)

Voormalige route via het Zuideinde (12-2015 - 08-2016)

Halte
Route rsr.svg Zevenhuizen, Rozenstraat  
Route rsr.svg Zevenhuizen, Dorpsstraat  
Route rsr.svg Zevenhuizen, Kratonlaan  
Route rsr.svg Zevenhuizen, Zuideinde 8A  
Route rsr.svg Rotterdam, Middelweg  

Voormalige route tijdens afsluiting Noordelijke Dwarsweg

Halte
Route rsr.svg Zevenhuizen, Bredeweg/Willem II  
Route rsr.svg Moerkapelle, Centrum/Noordeinde  
Route rsr.svg Moerkapelle, Noordeinde nr. 89  
Route rsr.svg Moerkapelle, Noordeinde nr. 75  
Route rsr.svg Moerkapelle, Ruimzicht  
Route rsr.svg Moerkapelle, Noordeinde nr. 57  
Route rsr.svg Zevenhuizen, Molenweg  
Route rsr.svg Zevenhuizen, Ambachtssingel  
Route rsr.svg Zevenhuizen, Burgemeester Klinkhamerweg  
Route rsr.svg Zevenhuizen, Dorpsstraat  
Route rsr.svg Zevenhuizen, Kratonlaan  

Voormalige route tussen Rotterdam en Zevenhuizen in de 90'er jaren

Halte
Route 0sTr.svg Rotterdam, Station Alexander  
Route rsr.svg Rotterdam, Fioringras  
Route rrar.svg Rotterdam, Björnsonweg  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Rotterdam, Martin Luther Kinglaan  
Route rsMr.svgRoute rlr.svg Rotterdam, Hesseplaats  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Rotterdam, Thomas Mannplaats  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Rotterdam, Schout Bontebalpad  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Oud Verlaat, Vlietkade  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Capelle, Ichthus/de Meerhorst  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Nieuwerkerk, Ringvaarthal/NS  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Nieuwerkerk, Kroonkruid  
Route rarr.svg Zevenhuizen, Rozenstraat  
Route rsr.svg Zevenhuizen, Bredeweg/Willem II  

Voormalige (spits)route naar Boskoop Westnederland

Halte
Route rsTr.svg Waddinxveen, Station Noord  
Route rsr.svg Boskoop, Snijdelwijklaan  
Route rs0.svg Boskoop, Westnederland