Lijn 138 Herkingen Haven - Middelharnis Centrum

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 138
Vervoerder(s) Next i.o.v. Connexxion
Concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL MidCity
Rijdt sinds 1 januari 2008
Voorganger(s) 138, 638
Frequenties
Spits 0-2x/uur
Dal 1x/uur
Avond 1x/uur
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 138 rijdt van Herkingen via Nieuwe-Tonge naar Middelharnis.

Dienstregeling

  • Tijdens de spitsuren wordt uitsluitend tussen Herkingen en Nieuwe-Tonge gereden in een frequentie van 2x/uur.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2016 2017 2018 2019 2020
0,135 0,136 0,137 0,137 0,140

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig, om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sr.svg Herkingen, Haven  
Route rsr.svg Herkingen, Tuindorp  
Route rsr.svg Herkingen, Wellestrijpsedijk  
Route rsr.svg Nieuwe-Tonge, Faunapark  
Route rsr.svg Nieuwe-Tonge, Prinsessestraat  
Route rsr.svg Nieuwe-Tonge, Wentinkstraat  
Route rrar.svg Nieuwe-Tonge, Molen  
Route rsr.svgRoute rs0.svg Nieuwe-Tonge, Provincialeweg N215  
Route rsr.svg Middelharnis, Gemeentehuis    
Route rs0.svg Middelharnis, Centrum  

Geschiedenis

Op 1 januari 2008 ging de concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee over naar Arriva, die het in de zomer van 2007 gewonnen had op basis van uitbreiding van de dienstregeling en inzet van nachtbussen.
De lijnen 138 en 638 werden samengevoegd tot lijn 138 tussen Herkingen, Nieuwe-Tonge en Middelharnis. Het traject naar Dirksland verviel geheel, daarvoor kon in Nieuwe-Tonge overgestapt worden op lijn 136. Op weekdagen ging deze lijn voortaan als lijnbus rijden, daarbuiten bleef de lijn een belbus.

Op 4 januari 2009 werd de route in Sommelsdijk via De Samaritaan geleid. In de dienstregeling vonden verder geen wijzigingen plaats.

Vanaf 7 juli 2014 gingen enkele ritten in de daluren tijdens de zomervakantie langs de campings in Battenoord rijden.

Voormalige route via de campings (07-2014 - 12-2015)
Halte
Route rsr.svg Herkingen, Wellestrijpsedijk  
Route rsr.svg Nieuwe-Tonge, Faunapark 2  
Route rsr.svg Battenoord, Camping 't Anker  
Route rsr.svg Battenoord, Camping Grevelingen  
Route rsr.svg Nieuwe-Tonge, Prinsessestraat  

Op 25 januari 2015 werden in de ochtendspits twee ritten toegevoegd om 06:36 en 07:36 uur, waardoor een halfuursdienst ontstond. Deze ritten gingen, naast de ritten van 06:06 en 07:06 uur, echter tot Nieuwe-Tonge rijden, waar aansluiting geboden werd op lijn 136.

Voormalige route via Sommelsdijk (01-2008 - 12-2015)
Halte
Route rhlr.svg Middelharnis, Gemeentehuis  
Route rhrr.svg Sommelsdijk, Dorpsweg  
Route rhrr.svg Sommelsdijk, Koingin Julianaweg  
Route rhrr.svg Middelharnis, Binnenweg  
Route rs0.svg Middelharnis, Centrum  

Op 13 december 2015 ging de volgende concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee van start. Deze was na de aanbestedingsronde gewonnen door Connexxion, waardoor deze vervoerder terugkeerde in één van zijn ontstaansgebieden. Naast de introductie van het R-net werden diverse andere wijzigingen doorgevoerd.
Deze lijn ging voortaan geheel als vaste lijnbus rijden. De inzet bleef beperkt tot een kleine bus. In de spitsuren werd de frequentie planmatig verhoogd naar een halfuursdienst, maar de ritten werden beperkt tot Nieuwe-Tonge vanwege de dubbele route met lijn 436. Ten slotte verviel de route door Sommelsdijk, het alternatief aldaar is eveneens lijn 436.