Let op! Bestanden zonder afbeelding worden de komende periode verwijderd!

Internationale Autobusonderneming

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

NV Internationale Autobusonderneming (IAO) is een voormalig openbaarvervoerbedrijf uit het Limburgse Eygelshoven.

Ontstaan

IAO is ontstaan uit de voormalige openbaarvervoerbedrijven Römkens en Kemperdick uit Eygelshoven, en van Kan uit Nieuwenhagen. Dhr. Walter J. Römkens begon in 1924 met zijn halfbroer Wiel Kemperdick een busdienst van Heerlen naar Haanrade. In 1928 kreeg dit bedrijf een vergunning voor het traject naar het Duitse Herzogenrath. Na het overlijden van Kemperdick kocht Römkens de familie uit en ging alleen verder. In 1937 werd een officiële samenwerking aangegaan met het bedrijf van dhr. H. van Kan. Op 5 juli 1937 werd de fusie bij akte bekendgemaakt en ontstond de NV Internationale Autobusonderneming. Op 1 april 1938 werd dit officieel een feit.

Exploitatie

Hoewel beide ondernemingen officieel gefuseerd waren bestond de NV IAO alleen op papier. Het vervoer werd aan de beide deelnemers in de NV uitbesteed welke allebei hun eigen lijnen bleven rijden. Beide ondernemingen hadden hun eigen wagenpark en personeel. Ze gingen door het leven als W.J. Römkens Autobus Onderneming BV en Van Kan's Garage en Autobusonderneming.

Geschiedenis

In tegenstelling tot andere kleine particuliere ondernemingen bleef IAO vergunningen houden. In Zuid-Limburg werd vanaf 1956 samengewerkt met de Limburgsche Tramweg-Maatschappij (LTM) en Eerste Beeker Autobus Dienst (EBAD).

In 1967 droeg IAO bij aan het vervoer van schoolkinderen van het Amerikaanse Afcent personeel. De organisatie van dit vervoer lag bij LTM en deze verzorgde dit vervoer in samenwerking met EBAD, IAO en touringcarbedrijf Fortuna Cars.

In 1969 besloot de Commissie Vervoervergunningen (CVV) tot een samenwerkingsverband in oostelijk Zuid-Limburg. Het betrof hier LTM, IAO, Mulder en De Valk. Vanaf 1974 publiceerden deze bedrijven samen met Meussen een gezamenlijke dienstregeling.

Einde van IAO

In 1978 fuseerden de grote bedrijven, LTM, EBAD en Nedam's Autobus Onderneming (NAO) tot Verenigd Streekvervoer Limburg (VSL). IAO bleef in eerste instantie onafhankelijk. De provincie wilde echter het openbaar vervoer in Midden- en Zuid-Limburg onder één noemer brengen en VSL kocht de laatste particuliere bedrijven langzaam op. IAO werd als laatste particuliere ondernemer opgekocht. In 1984 droeg Van Kan zijn lijnen en personeel over aan VSL. Op 1 juni 1986 volgde Römkens en kwam er officieel een einde aan IAO. VSL verzorgde tot en met 1994 nog het openbaar vervoer in de regio tot het op 1 januari 1995 met Zuidooster fuseerde tot Hermes.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:
  • Bosman, F. (1995) Ieder reisdoel heeft zijn bushalte. 75 jaar streekvervoergeschiedenis in Midden- en Zuid-Limburg. Heerlen: NV Verenigd Streekvervoer Limburg.