Mulder

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Mulder (PHM) is een voormalig openbaarvervoerbedrijf uit het Nederlands-Limburgse Hoensbroek.

Ontstaan

Mulder werd opgericht door J.A.B. (Sjeng) Mulder die op 26 januari 1924 een autobusdienst van Heerlen naar Hoensbroek begon. Kort daarna werd een nieuwe lijn, Heerlen-Beek/Lutterade geopend. In 1929 trad Mulders broer, P.M.C. (Pierre) Mulder, toe en werd de onderneming omgedoopt tot Gebroeders Mulder.

Splitsing en samenvoeging

Pierre Mulder trok zich vier jaar later terug en exploiteerde vanaf 20 juni 1933 de lijn Heerlen-Hoensbroek. Sjeng Mulder ging door met de lijn Heerlen-Beek-Lindenheuvel. Die laatste richtte in 1938 Gebroeders Mulder opnieuw op, dit keer met zijn jongste broer, H.P.C. (Hub) Mulder. De Commissie Vergunningen Personenvervoer (CVP) zette Pierre Mulder ertoe aan om in 1942 over te stappen naar Gebroeders Mulder waarna ze samen doorgingen.

Contract met LTM

Na de oorlog reden de drie broers op tijdelijke vergunningen. Sjeng en Hub Mulder gingen door als White Cars en vestigden zich in Heerlen, terwijl Pierre Mulder in Heerlen bleef onder de naam P.M.C. Mulder, maar wijzigde deze naam later in Green Cars. Beide ondernemingen reden in het gebied van de Limburgsche Tramweg-Maatschappij (LTM). Hun voortbestaan kwam ter discussie te staan en in oktober 1953 trok CVP de vergunningen voor Gebroeders Mulder in. De vergunning van White Cars ging tegen vergoeding naar LTM. Pierre Mulder trof een regeling met LTM: zij werd vergunninghouder, maar exploitatie werd voor onbepaalde tijd uitbesteed aan Pierre Mulder. De naam wijzigde later in PMH (P. Mulder Hoensbroek BV) en bleef de lijn Heerlen-Hoensbroek exploiteren.

Overname door VSL

Vanaf 1974 publiceerde Mulder een gezamenlijke dienstregeling met de Limburgsche Tramweg Maatschappij, Internationale Autobusonderneming (IAO), Meussen en De Valk. Na het overlijden van Pierre Mulder in 1979 zette zijn vrouw het bedrijf nog enige tijd voort, maar op 1 mei 1980 verkocht ze het aan Verenigd Streekvervoer Limburg (VSL), een fusie van LTM, Nedam's Autobus Onderneming (NAO) en Eerste Beeker Autobus Dienst (EBAD). VSL nam de chauffeurs en bussen van Mulder over en ging de uitbestede lijn Heerlen-Hoensbroek voortaan zelf exploiteren. Mulder was de eerste van de resterende vijf particuliere vervoerbedrijven uit Limburg die werd overgenomen.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:
  • Bosman, F. (1995) Ieder reisdoel heeft zijn bushalte. 75 jaar streekvervoergeschiedenis in Midden- en Zuid-Limburg. Heerlen: NV Verenigd Streekvervoer Limburg.