Hessische Landesbahn

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De Hessische Landesbahn (afkorting HLB) is een spoorwegonderneming en spoorinfrastructuurbeheerder in Duitsland uit Frankfurt am Main. Het bedrijf beheert een aantal spoorlijnen en exploiteert verschillende bus- en treinverbindingen in de Duitse deelstaat Hessen. Daarnaast is het bedrijf joint-ventures aangegaan met een aantal andere spoorbedrijven.

Eigen spoorlijnen

De Hessische Landesbahn is de eigenaar en beheerder van de volgende spoorlijnen:

  • Königsteiner Bahn: Königstein im Taunus - Frankfurt-Höchst.
  • Sodener Bahn: Bad Soden am Taunus - Frankfurt-Höchst.
  • Taunusbahn: Friedrichsdorf (Taunus) – Brandoberndorf.

En daarnaast nog een aantal industrieaansluitingen zonder regulier personenvervoer.

Daarnaast is joint-venture Regionalbahn Kassel (50% HLB, 50% Kasseler Verkehrs-Gesellschaft (KVG)) de beheerder van de Lossetalbahn tussen Kaufungen Papierfabrik en Hessisch Lichtenau.

Reizigersvervoer op het spoor

De Hessische Landesbahn voert naast een aantal treindiensten op het eigen netwerk steeds meer treindiensten uit op andere spoorlijnen in Hessen en in de randen van aangrenzende deelstaten. Het zwaartepunt ligt daarbij ten noorden van Frankfurt. Daarvoor heeft de HLB een groot wagenpark tot zijn beschikking, met o.a. 30 GTW 2/6 van Stadler, 33 LINT 41 van Alstom en 9 FLIRT-treinstellen van Stadler.

Joint-ventures

De Hessische Landesbahn heeft met een aantal bedrijven joint-ventures. Deze joint-ventures zijn actief in het reizigersvervoer per spoor, vaak in een netwerk verspreid over meerdere Duitse deelstaten. Deze ondernemingen zijn:

  • Vectus: HLB (74,9% van de aandelen) en Westerwaldbahn. Deze onderneming werd eind 2014 beëindigd, de meeste treindiensten gaan na een aanbesteding aan de HLB over, tot dan was deze vervoerder actief op een netwerk aan lijnen rondom de stad Limburg. De HLB nam al het materieel en de meeste personeelsleden over.
  • Cantus: HLB (50% van de aandelen) en BeNEX. BeNEX is het investeringsbedrijf van Hamburger Hochbahn, de exploitant van het Hamburgse stadsvervoer. Cantus is actief in het gebied ten oosten van Kassel en de treinen bedienen ook Niedersachsen en Thüringen. Deze concessie is na aanbesteding opnieuw aan Cantus gegund, waarmee het voortbestaan voorlopig gegarandeerd is. Pogingen andere concessies binnen te halen zijn tot op heden niet gelukt.
  • Hellertalbahn: HLB (33% van de aandelen), Westerwaldbahn en Kreisbahn Siegen-Wittgenstein. Deze onderneming wordt eind 2014 beëindigd, tot dan is deze vervoerder actief op de spoorlijn Betzdorf - Haiger.
  • Süd-Thüringen-Bahn: HLB (50% van de aandelen) en Erfurter Bahn. De STB is actief in het zuiden van de deelstaat Thüringen en werkt in de bedrijfsvoering nauw samen met de Erfurter Bahn.

Tot slot is de joint-venture Regionalbahn Kassel ook weer met 49% van de aandelen verbonden in de joint-venture Regionaltram Betriebsgesellschaft met DB Regio. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor de exploitatie van de Regiotram in en rondom Kassel.

Overzicht van treindiensten

Alleen de treindiensten van Hessische Landesbahn waarover een pagina is op deze wiki worden genoemd.

Lijn Naam Traject Concessie
RB90 Oberwesterwald-Bahn Siegen - Betzdorf - Au - Altenkirchen - Westerburg - Limburg Dreiländerbahn
RB92 Biggesee-Express Finnentrop - Attendorn - Olpe Dreiländerbahn
RB93 Rothaar-Bahn Betzdorf - Siegen - Erndtebrück - Bad Berleburg Dreiländerbahn
RB95 Sieg-Dill-Bahn Siegen - Dillenburg Dreiländerbahn
RB96 Hellertal-Bahn Betzdorf - Neunkirchen - Dillenburg Dreiländerbahn
RE99 Main-Lahn-Sieg-Express Siegen - Gießen - Frankfurt Hbf Main-Lahn-Sieg

Externe link