Cantus

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Cantus is een spoorwegonderneming in Duitsland, gevestigd in Kassel. Het bedrijf exploiteert verschillende treindiensten in het gebied ten oosten van Kassel in de Duitse deelstaat Hessen. De treinen van Cantus komen ook in de deelstaten Niedersachsen en Thüringen.

Alle treindiensten van Cantus worden gereden met treinstellen type FLIRT van Stadler Rail. Oorspronkelijk werden twintig treinen besteld, waarvan veertien driedelig en zes vierdelig. In 2012 is nog een extra vierdelig treinstel aan het park toegevoegd, waardoor er nu zeven zijn. In december 2020 werden vanwege de uitbreiding van de dienstregeling ook twee Talent 2-treinstellen van Bombardier overgenomen van SWEG. Het materieel is verdeeld over de twee aandeelhouders en wordt aan Cantus ter beschikking gesteld.

Aandeelhouders

Er zijn twee partijen die aandelen van Cantus bezitten:

  • Hessische Landesbahn: 50% van de aandelen. HLB is een spoorwegonderneming en spoorinfrastructuurbeheerder uit Frankfurt am Main.
  • BeNEX: 50% van de aandelen. BeNEX is het investeringsbedrijf van Hamburger Hochbahn, de exploitant van het Hamburgse stadsvervoer.

Externe link