Talent 2

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De Talent 2 is de tweede generatie van het Duitse treinsteltype Talent van Bombardier. Het woord Talent staat voor Talbot leichter Nahverkehrstriebwagen. Met de introductie van de Talent 2 is de productie van de oorspronkelijke Talent beëindigd. In tegenstelling tot de eerste generatie is er geen dieselvariant van dit treinstel, alleen een elektrische variant. Het materieel is bijna uitsluitend te vinden op diverse regionale verbindingen in Duitsland. De grootste afnemers zijn DB Regio, Abellio Rail Mitteldeutschland en National Express. Daarnaast waren er nog twee treinstellen geleverd aan de SWEG, deze stellen zijn na enkele maanden stilstand in december 2020 in dienst gekomen bij Cantus.

Bestellers van de Talent 2 hebben keuze uit diverse opties, waardoor er veel verschillende varianten van de Talent 2 rondrijden. Een treinstel kan twee-, drie-, vier-, vijf- of zesdelig zijn en afhankelijk van de lengte en indeling tussen de 110 en 340 zitplaatsen hebben. De instaphoogte kan naar wens 600 of 800 millimeter hoog zijn, om zo aan te sluiten op lage of hoge perrons. Afhankelijk van de instaphoogte kunnen klaptreden of loopplanken besteld worden. Daarnaast wordt de trein met een automatisch reisinformatiesysteem geleverd. Ook in het interieur zijn diverse opties mogelijk, zoals (klap)tafels met gelamineerde netwerkschema's, stopcontacten, snoep- en kaartautomaten, naar wens een of meerdere invalidentoiletten en/of normale toiletten, camerabewaking en buitenomroep. Ook zijn er diverse mogelijkheden met de inrichting van het interieur, zo kunnen ook loungebanken en extra grote multifunctionele ruimtes geleverd worden.

De Talent 2 is in 2017 door Bombardier vervangen door de Talent 3. Deze is uiterlijk grotendeels gelijk aan de Talent 3, maar voldoet nu aan de laatste Europese standaarden en is daarmee ook geschikt voor inzet in andere landen dan Duitsland.