Dienstregeling entiteit Antwerpen 2015

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Op deze pagina staan alle wijzigingen voor de entiteit Antwerpen die in het dienstregelingjaar 2015 plaatsvinden.

Wijzigingen per 14 december 2014

  • Op de volgende lijnen worden de vertrektijden lichtjes gewijzigd: 90, 91, 92, 160, 161, 297, 410, 411, 412, 420, 421, 450 en 511.

Wijziging per 14 februari 2015

  • Vanwege de (zeer) slechte bezetting verdwijnen de belbussen 936 (Ravels), 937 (Arendonk) en 940 (Lille). Uit onderzoek is gebleken dat met elke rit ten hoogste 2 passagiers vervoerd worden.

Wijzigingen per 4 april 2015

Deze nieuwe lijn rijdt voortaan van Herentals naar het Bobbejaanland, maar uitsluitend als het park geopend is. 's Ochtends wordt naar Lichtaart 2x/uur gereden en 1x/uur terug naar Herentals. 's Middags wordt naar Lichtaart 1x/uur gereden en 2x/uur terug naar Herentals. Als het park 's avonds geopend is wordt tot 22:30 gereden i.p.v. 18:00 bij normale openingstijden.

Deze lijn bedient het Bobbejaanland niet meer, de bus rijdt voortaan rechtdoor over de Herentalseweg zonder het ommetje via de Olensteenweg.

Wijzigingen per 18 april 2015

Vanwege de ingebruikname van de "Reuzenpijp" (een reeds dertig jaar in ruwbouw gereed zijnde tramtunnel) wordt een nieuwe tramlijn ingesteld en wijzigen enkele buslijnen. In de Reuzenpijp zelf wordt alleen prémetrostation Zegel in gebruik genomen.

De routevariante naar de Campus Veste (Fort) wordt niet meer gereden. Alle ritten van/naar de Veste krijgen de Van den Nestlaan als begin- of eindhalte.

Deze nieuwe tramlijn rijdt vanaf prémetrostation Astrid (naast het Centraal Station) via Zegel en Deurne naar P+R Wommelgem. Bij de halte Muggenberg kan worden overgestapt op tramlijn 24 en de buslijnen 31, 33, 420, 421, 422 en 423.
Lijn 8 rijdt van maandag t/m zaterdag overdag 8x/uur en 's avonds en op zondag 4x/uur.

Deze lijn kent verschillende wijzigingen:
Allereerst wordt deze lijn ingekort tot de Rooseveltplaats. Het traject tussen Rooseveltplaats en CMB wordt overgenomen door de nieuwe lijn 762. Op werkdagen wordt de frequentie op dat traject verlaagd van 3x/uur naar 2x/uur.
Verder rijdt lijn 31 na de Collegelaan voortaan via overstappunt Muggenberg, Eksterlaar, Drakenhoflaan en Borsbeek naar de Krijgsbaan in Wommelgem. Op dit laatste traject wordt lijn 244 vervangen. Het huidige traject van lijn 31 via Dr. van de Perrelaan en Bikschotelaan wordt overgenomen door buslijn 33. De wijk tussen de 2 spoorwegen in Berchem, rond het Binnenplein wordt niet meer bediend.
De nieuwe lijn 31 rijdt dagelijks 2x/uur het gehele traject. Van maandag t/m vrijdag wordt overdag 4x/uur gereden tussen de Rooseveltplaats en de Menegemlei in Deurne.

Deze lijn rijdt tussen de E313 en de Luchthaven voortaan via het nieuwe knooppunt Muggenberg op de Herentalsebaan, de Dr. van de Perrelei, de Karel de Preterlei en de Bikschotelaan. De route via Eksterlaar wordt overgenomen door buslijn 31.

Deze lijn wordt vernummerd in 763.

Deze lijn wordt vernummerd in 764.

In de ochtendspits wordt één extra rit toegevoegd van Berchem naar Lier om 07:32.

De rit van 17:25 uit Herentals rijdt voortaan tot de Markt i.p.v. de Warande, de rit van 18:05 vertrekt voortaan om 18:06 aan de Warande.

Deze lijn vervalt. Buslijn 243 blijft wel rijden en wordt verlengd tot Kontich Sint-Ritacollege. De verschillende scholen langs de reisweg kunnen ofwel worden bereikt met bus 243 ofwel met een bus vanuit Berchem Station.

Buslijn 243 wordt verlengd tot Kontich Sint-Ritacollege. Er komt ook een extra terugrit met vertrek om 16.59 uur in Kontich.

Deze lijn vervalt. Het traject tussen Boekenberg en Silsburg wordt overgenomen door buslijn 31. Tussen Station Oost en Muggenberg bieden de lijnen 420 en 421 een alternatief. Tussen het centrum van Antwerpen en Muggenberg kan gereisd worden met de nieuwe tramlijn 8 of de bestaande tramlijn 24.

De rit van 07:35 uit Mol rijdt voortaan via de snelle route in Arendonk en de rit van 15:40 vanuit Mol rijdt niet langer naar de Nederlandse Grens, maar nog slechts tot de Wamp.

Op schooldagen wordt de rit van 16:05 uit Oostmalle geschrapt. Reizigers kunnen gebruik maken van een rit op lijn 449 op vrijwel hetzelfde tijdstip.

De vertrektijden wijzigen. In de daluren vertrekken de ritten 10 minuten later uit Turnhout.

De vertrektijden wijzigen. In de daluren vertrekken de ritten 8 minuten later uit Zandhoven en op zaterdag 10 minuten later.

De vertrektijden wijzigen. In de daluren vertrekken de ritten uit Sint-Job 4 minuten later en op zaterdag 6 minuten later.

Op schooldagen wordt de rit van 15:51 uit Wijnegem geschrapt.

De vertrektijden in de ochtendspits wijzigen vanuit Turnhout.

De vertrektijden in de ochtendspits wijzigen vanuit Turnhout.

De vertrektijden in de ochtendspits wijzigen vanuit Turnhout. In de avonduren rijdt de laatste rit voortaan om 21:00.

Al deze lijnen rijden voortaan via overstappunt Muggenberg en gaan daarna via het Sint-Erasmusziekenhuis naar Antwerpen-Berchem.
Tussen Muggenberg en het centrum van Antwerpen kan gereisd worden met de nieuwe tramlijn 8 of de bestaande tramlijn 24.

De middagrit vanuit Lier vertrekt voortaan 10 minuten later, v. 16:35 i.p.v. 16:25.

Deze lijn gaat weer elk half uur rijden tussen Turnhout en Weelde, doordat deze lijn de daluurritten van lijn 451 overneemt. De bediening van de Stenenbrug in de daluren vervalt dientengevolge. Tussen Tilburg en Weelde blijft 1x/uur een bus rijden.

Deze lijn gaat weer alleen in functie van de scholieren rijden, net zoals voorheen. De ritten in de daluren worden overgenomen door lijn 450.

In de daluren vertrekken de ritten vanuit Turnhout één minuut later. In de spitsuren wijzigen de vertrektijden lichtjes.

Op schooldagen vertrekt de rit van 07:41 uit Tremelo voortaan 10 minuten vroeger, dus 07:31.

De ochtendrit vanuit Keerbergen bedient voortaan eerst het Hagelstein en vervolgens pas het Sint-Ursula.

Wijzigingen per 1 mei 2015

Op zondag rijdt deze lijn niet meer vanwege het geringe gebruik.

Op zondag rijdt deze lijn niet meer vanwege het geringe gebruik.

Vanwege de zeer geringe belangstelling krijgt deze lijn een functionele dienstregeling in functie van de PIVA op de Desguinlei. In de ochtendspits rijdt om 07:40 één rit naar Station Zuid en deze rit rijdt op woensdag om 12:15 of op overige dagen om 16:35 terug naar de Schijnpoort. In de schoolvakanties rijdt deze lijn helemaal niet meer.

Op zondag rijdt deze lijn niet meer vanwege de geringe bezetting.

Op zondag worden de ritten voor 08:00 's ochtends en na 20:00 's avonds geschrapt vanwege de matige bezetting.

Op zondag rijdt deze lijn niet meer vanwege de geringe bezetting.

Op zondag rijdt deze lijn niet meer vanwege de geringe bezetting.

Op zondag vertrekt de laatste rit vanuit Essen voortaan om 20:35 i.p.v. 22:35 en vanuit Kapellen vertrekt de laatste rit voortaan om 19:36 i.p.v. 22:36.

Op zondag rijdt deze lijn niet meer voor 10:00 's ochtends en na 19:00 's avonds vanwege de zeer geringe bezetting.

Deze lijn rijdt niet meer vanaf 1 mei, deze belbus kende een zeer beperkt gebruik.

Deze lijn rijdt niet meer vanaf 1 mei, deze belbus kende een zeer beperkt gebruik.

Deze lijn rijdt niet meer vanaf 1 mei, deze belbus kende een zeer beperkt gebruik.

Wijzigingen per 28 juni 2015

Het nachtnet van Antwerpen wordt opgeheven omdat de kosten niet opwegen tegen de inkomsten.

Deze lijnen rijden niet meer.

Wijzigingen per 1 september 2015

Deze nieuwe stadslijn rijdt van Rauw via Zilvermeer, Ginderbuiten, het Station en het Centrum naar het Sportcentrum. Er wordt dagelijks 1x/uur met een kleiner busje gereden.

Deze nieuwe stadslijn rijdt van Achterbos via het Station, Centrum en Millegem naar de Europawijk. Er wordt dagelijks 1x/uur met een kleiner busje gereden.

Vanaf Nijlen is de route verlengd naar Kessel, Emblem, Broechem en Ranst. Het Achterbist in Nijlen wordt niet meer aangedaan.

Tussen Antwerpen en Kontich wordt de frequentie verhoogd naar een halfuursdienst. Tussen Kontich en Rumst blijft slechts één bus per uur rijden.

Deze lijn rijdt niet meer via de Nolsebaan.

Op vrijdag rijdt om 15:10 een extra rit van Essen College naar Essen Station.

Tussen Rumst en Mechelen wordt de frequentie verhoogd naar een halfuursdienst.

Het traject tussen Aartselaar en Schelle komt te vervallen.

In de spitsuren, op zaterdagochtend tot 10:00, in de avonduren en op zondag rijdt deze lijn na Hoogstraten verder naar Meerle.

Vanaf Meer gaat deze lijn verder rijden naar Meerle. In de avonduren en op zondag rijdt deze lijn niet meer, ter vervanging kunnen reizigers dan gebruik maken van lijn 600.

De korte ritten tot Schilde rijden niet meer naar de Kerk, maar gaan over de Turnhoutsebaan tot de Wisselstraat. Hierdoor wijzigen ook de vertrek- en aankomsttijden.

In de spitsuren gaan enkele ritten verder rijden naar Meer en Meerle.

Deze lijn rijdt alleen nog in de ochtendspits naar Essen College, in de middagspits maken reizigers gebruik van andere buslijnen.

De werkzaamheden bij Essen Hoek zijn bijna gereed, waardoor de lijn na bijna 2 jaar weer terug kan keren op de oude route. De rechtstreekse route via Wildert vervalt hierdoor. In de ochtendspits vertrekken de ritten 5 minuten eerder.

In de ochtendspits vertrekken de ritten 5 minuten eerder.

Deze lijn rijdt alleen nog binnen Geel. Binnen Mol wordt de belbus overgenomen door de nieuwe stadslijnen.

Deze lijn wordt geheel opgeheven.

Deze lijn wordt geheel opgeheven. Reizigers naar Meer en Meerle kunnen voortaan gebruik maken van de lijnen 600 en 602.

Wijziging per 14 september 2015

In Itegem rijdt deze lijn niet meer langs de Kerk, maar eromheen via de Isschotweg en Langendijk.