Diemen Zuid

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Trein blauw.svg
Station Diemen Zuid
Plaats Diemen
Geopend 23 mei 1993
Verkorting Dmnz
FE-code 163
Vervoerder(s) NS Reizigers
Reisinformatie Actuele vertrektijden
De ligging van station Diemen Zuid in de metropoolregio.

Station Diemen Zuid is geopend in 1977 als metrostation. In 1993 werd de Schiphollijn verlengd tot Weesp en is er ten hoogte van het metrostation ook een treinstation geopend. Beide stations bestaan uit een eilandperron, die parallel aan elkaar liggen.

De hoofdingang van het treinstation is gebouwd naast de westelijke ingang van het metrostation. Ook naast de oostelijke ingang van het metrostation is een ingang van het treinstation gebouwd. Ten westen van het station is tussen de treinsporen ook een lange loopbrug over de Gooiseweg gebouwd, waardoor ook inwoners van de Diemense wijk Biesbosch een directe ingang tot het treinstation hebben.

Voor de OV-chipkaart zijn de ingangen van het station voorzien van poortjes, behalve de laatstgenoemde ingang (er zijn daar ook geen cico-paaltjes).

Dienstregeling 2020

Richting Weesp

Vertrek Serie Bestemming Spoor Soort

Vervoerder

.13 4300 Almere Oostvaarders 1 Sprinter NS
.29 5700 Utrecht Centraal (tot 20:00) 1 Sprinter NS
.43 4300 Almere Oostvaarders 1 Sprinter NS
.59 5700 Utrecht Centraal (tot 20:00) 1 Sprinter NS

Richting Schiphol Airport

Vertrek Serie Bestemming Spoor Soort

Vervoerder

.01 5700 Hoofddorp (tot 21:00) 2 Sprinter NS
.17 4300 Hoofddorp 2 Sprinter NS
.31 5700 Hoofddorp (tot 21:00) 2 Sprinter NS
.47 4300 Hoofddorp 2 Sprinter NS

Let op: bovengenoemde vertrektijden en -sporen kunnen 's avonds of in het weekend anders zijn. Kijk voor meer informatie op de pagina van de desbetreffende treinserie of raadpleeg de reisplanner.

Historische dienstregeling

Metro

Metro nieuw.svg
Metrostation Station Diemen-Zuid
Metronetwerk Amsterdam
Plaats Diemen
Verkorting DMZ
Lijn(en) M53.png

Ten zuiden van het treinstation ligt een (ouder) metrostation voor lijn M53. Ten oosten van het station is de aftakking naar de Hoofdwerkplaats van het GVB. Op werkdagen passeren er 5285 reizigers door de poortjes, waarmee dit het drukste metrostation van Diemen is.

Route
53 Amsterdam: Centraal Station - Amstelstation - Duivendrecht: Van der Madeweg - Amsterdam: Station Diemen Zuid - Gaasperplas Metro
GVB Gebied.svg

Historische dienstregeling

Bus

Halte.svg
Halte Station Diemen Zuid
Plaats Diemen
Concessie(s) Stadsvervoer Amsterdam
Vervoerder(s) GVB

Bij de weg onder de sporen door liggen bushaltes voor lijn 44. Bus 44 is vanaf station Diemen Zuid de snelste verbinding met station Diemen. Zowel de bus als de metro passeert op dit station de zonegrens.

Route
44 Amsterdam: Station Bijlmer ArenA - Daalwijk - Diemen: Station Zuid - Centrum - Station - Noord Stadsbus GVB Gebied.svg
N87 Amsterdam: Centraal Station - Rembrandtplein - Artis - Watergraafsmeer - Diemen: Centrum - Station Zuid - Amsterdam: Ganzenhoef - Kraaiennest - Station Bijlmer ArenA Nachtbus GVB Gebied.svg

Historische dienstregeling

Afbeeldingen