Stoptrein: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Materieelinzet)
k (Connexxion heeft geen linten; Aml-Mrb wordt door Syntus gereden)
Regel 15: Regel 15:
 
*[[DM '90]] (NS, Syntus, Veolia)
 
*[[DM '90]] (NS, Syntus, Veolia)
 
*[[GTW]] (Arriva, Veolia)
 
*[[GTW]] (Arriva, Veolia)
*[[Lint]] (Syntus, Connexxion)
+
*[[Lint]] (Syntus)
 
*[[Plan T]] (NS)
 
*[[Plan T]] (NS)
 
*[[Plan V]] (NS, Connexxion)
 
*[[Plan V]] (NS, Connexxion)

Versie van 17 dec 2008 om 00:32

Een stoptrein is een trein die in principe op alle stations langs een traject stopt. Stoptreinen zijn bedoeld voor vervoer over korte afstanden: vaak dienen ze als aanvoer voor intercity's op de grotere stations. De stoptrein was één van de drie treinen van het drietreinensysteem.

Sinds 2003 zijn een aantal stoptreinen in de Randstad veranderd naar Sprinters, dit zijn eigenlijk ook stoptreinen, maar onderscheiden zich door de materieelinzet. NS wil uiteindelijk alle stoptreinen veranderen naar Sprinters. De overige spoorvervoerders zullen waarschijnlijk wel de term 'stoptrein' blijven gebruiken.

Uitzonderingen

In sommige gevallen stopt een stoptrein niet op alle stations. De redenen hiervoor zijn verschillend; maar vaak ontstaan dergelijke situaties door krapte in de dienstregeling waardoor er geen tijd is om te halteren op een station. Een voorbeeld is de 31100 die niet in Arnhem Zuid stopt.

Uitlopers van intercitytrajecten

Enkele intercity's rijden op het laatste deel van hun traject als stoptrein. Voorbeelden hiervan zijn de 3000 (Alkmaar - Den Helder) en de 700 (Zwolle - Groningen). Sinds de dienstregeling 2007 komt dit vaker voor.

Materieelinzet

Stoptreinen worden voornamelijk gereden met:

Andere inzetten zijn natuurlijk mogelijk, zo rijdt de 9100 deels met ICM.