Lijn 20 Assen Station - Meppel Station (-2019)

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 20
Vervoerder(s) (CTS i.o.v.) Qbuzz
Concessie GD (2010-2019)
Lijnsoort Streekbus
Materieel Mercedes-Benz Citaro LE Ü,
Mercedes-Benz Citaro G,
Mercedes-Benz Sprinter,
VDL MidCity
Periode ... t/m 14 december 2019
Opvolger(s) 20, 28
Frequenties
Spits 1-2x/uur
Spits (vakantie) 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond 1x/1,5 uur
Zaterdag 1x/1,5 uur
Zondag 1x/1,5 uur

Lijn 20 reed van Assen via Bovensmilde, Smilde, Hijkersmilde, Hoogersmilde, Geeuwenbrug, Dieverbrug, Uffelte en Havelte naar Meppel.

Dienstregeling

  • Lijn 20 reed richting Meppel via Diever en richting Assen via Dwingeloo. Bij busstation Dieverbrug sloten beide richtingen van lijn 20 op elkaar aan, zodat voor de reizen Assen → Dwingeloo, Dwingeloo → Meppel, Meppel → Diever en Diever → Assen overgestapt kon worden.
  • Rondom schooltijden werd in Meppel van/naar de scholen in Koedijkslanden gereden.
  • In de vroege ochtend en avonduren waren er meerdere ritten die starten of eindigen in Dieverbrug. Enkele vroege ritten reden van Dieverbrug via een snellere route naar Diever, Brink en reden vervolgens direct naar Wittelte. Deze routevariant stond niet in onderstaande routestrip vermeld.
  • In de ochtendspits reed één rit van station Asssen naar Stadsbroek en vice versa.

Route

Halte
  Assen, Station  
  Assen, Zuidhaege  
  Assen, Kerkplein  
   Assen, Stadsbroek  
  Assen, Rotonde Hoofdlaan  
  Assen, Witterstraat  
  Assen, Balkenweg    
  Assen, Balkendwarsweg  
  Assen, Kloosterbrug  
  Assen, Polweg  
  Bovensmilde, Van Liersbrug  
  Bovensmilde, Schoolstraat  
  Bovensmilde, Meestersbrug  
  Bovensmilde, Grietmansbrug  
  Smilde, Jonkersbrug  
  Smilde, Polakkenbrug  
  Smilde, Koop Bakkersdraai  
  Smilde, Veenhoopsbrug  
  Hijkersmilde, Vroomsdraai  
  Hijkersmilde, Wittewijk  
  Hoogersmilde, Leembrug  
  Hoogersmilde, Spiersbrug  
  Hoogersmilde, Schultestraat  
  Hoogersmilde, Hendrik Oostdraai  
  Hoogersmilde, Rijksweg 254  
  Geeuwenbrug, Geeuwenbrug  
  Geeuwenbrug, Wildryck  
   Dieverbrug, Busstation    
  Diever, Dieverbrug 11  
  Diever, Dingspilhuis  
  Diever, Kasteel  
  Diever, Hoofdstraat  
  Diever, Brink  
  Diever, Dingspilhuis  
  Diever, Dieverbrug 11  
  Dwingeloo, Stevensweg  
  Dwingeloo, Brinkweg  
  Dwingeloo, Brink  
  Dwingeloo, Broeklaan  
  Dwingeloo, Weverslaan  
  Dwingeloo, Valderseweg  
  Dwingeloo, Stevensweg  
   Dieverbrug, Busstation    
  Wittelte, Wittelterbrug  
  Uffelte, Weg achter de Es  
  Uffelte, Dorpsstraat  
  Uffelte, Anserweg  
  Havelte, Havelterbrug  
  Havelte, Brink  
  Havelte, Centrum  
  Havelte, Van Helomaweg  
  Pijlebrug, Lokbrug  
  Meppel, Paradijssluis  
  Meppel, Israëlitische Begraafplaats  
  Meppel, Steenwijkerstraatweg  
  Meppel, Hugo de Grootstraat  
  Meppel, Burgemeester Knopperslaan  
   Meppel, Station  
   Meppel, Leonard Springerlaan  
   Meppel, Reestplantsoen  
   Meppel, Randweg  
   Meppel, Zuiderlaan Driesprong  
   Meppel, Jan Tooroplaan  

Geschiedenis

Deze lijn vindt z'n oorsprong bij de DVM.

In de dienstregeling 1991/1992 werd altijd een lusroute door Koedijkslanden gereden in Meppel. Vanaf 2 juni 1991 gingen de belbusritten door deze woonwijk weer als vaste lijnbus rijden met dezelfde frequenties als het hoofdtraject naar Assen.

In de dienstregeling 1996/1997 werd van maandag t/m vrijdag overdag in de spitsuren een halfuursdienst gereden, met extra ritten in de drukste richting, en in de daluren een uurdienst. Bovendien werd buiten schoolvakanties nog een extra lusroute in Meppel gereden. Op zaterdag werd 1x/uur het hele traject gereden en in de avonduren en op zondag werd ongeveer 1x per 2 uur het hele traject gereden.

Op 1 juni 1997 werd de route op zondag ingekort tot het traject Smilde - Meppel. Doorgaande reizigers naar Assen konden bij de halte Koop Bakkersdraai overstappen op lijn 16, de aansluiting bedroeg in beide richtingen ongeveer 4 minuten. Tevens gingen de eerste twee ritten op dit traject als belbus rijden i.p.v. vaste lijndienst, op zondagmiddag werd de frequentie op dit traject wel verhoogd naar een uurdienst i.p.v. de voormalige 2-uursdienst.

In de Arriva Dienstregeling Zuid 1999/2000 werd van maandag t/m vrijdag een in de ochtendspits drie keer per uur gereden, dan één keer per uur en in de middag werd een halfuursdienst gereden. In de avonduren werd er een uursdienst gereden die vraagafhankelijk was. in de schoolvakanties en op zaterdag werd er een uursdienst gereden. Op zondag was de frequentie 1x per uur, deze ritten waren vraagafhankelijk. Alle vraagafhankelijke ritten reden tussen Meppel en Smilde. Doorgaande reizigers naar Assen konden bij de halte Koop Bakkersdraai overstappen op lijn 16.

Op 1 juli 2001 werden alle ritten in de daluren (09:15 - 13:45) en op zaterdag overdag ingekort tot het traject Meppel - Smilde. Alleen in de beide spitsuren (tijdens vakantieperioden alleen in de ochtendspits) bleef deze lijn nog van en naar Assen rijden, maar ging dan ter verduidelijking via Bovensmilde rijden en niet meer via Witten. Dientengevolge verloor laatstgenoemde plaats zijn ontsluiting per bus. De frequenties bleven verder ongewijzigd.

Op 5 januari 2003 werd de route gewijzigd van de ritten die in de (brede) spitsuren van/naar Assen rijden. De route van deze ritten loopt voortaan via de Hoofdvaart, Europaweg-Zuid, Hoofdstraat, Weiersstraat en Zuidersingel. In de rest van de route of dienstregeling vonden geen wijzigingen plaats.

Geschiedenis volgt t.z.t.

Vanaf 10 december 2006 gingen de ritten van maandag- t/m vrijdagavond vanaf Smilde weer verder rijden naar Assen, omdat door de gewijzigde tijden van de treinen in zowel Assen als Meppel geen goede aansluiting meer geboden kon worden op lijn 16. Daartoe werd echter wel de frequentie verlaagd naar 1x per 1,5 uur. In het weekeinde veranderde niets en bleef de bus wel van/tot Smilde rijden.

Op 13 december 2009 ging al het busvervoer in de provincies Groningen en Drenthe over naar Qbuzz die de concessie Groningen-Drenthe gewonnen had. Dit ging wel ten koste van Arriva die hier een lange voorgeschiedenis heeft. Deze lijn werd (vrijwel) ongewijzigd voortgezet door Qbuzz.

Op 2 januari 2011 werd de route in Assen gewijzigd. De route door het Centrum kwam te vervallen, voortaan ging de bus rechtstreeks via de Europaweg-Zuid van/naar het Station rijden. Op zondag gingen de ritten voortaan met een 8-persoonsbusje rijden vanwege de geringere bezetting.

Voormalige route in Assen (... t/m 01-2011)
Halte
  Assen, Busstation/NS  
  Assen, Zuidersingel  
  Assen, Weiersstraat/HEMA  
  Assen, Nobellaan/Martuariakerk  
  Assen, Selma Lagerlöflaan  
  Assen, Maria in Campislaan  
  Assen, ANWB Carpoolplaats  
  Assen, Kloosterbrug  

Op 8 januari 2012 werd de frequentie buiten de spitsuren, de avonduren en in het weekeinde verlaagd van 1x/uur naar 1x per anderhalf uur, hiervoor in de plaats gingen wel alle ritten altijd van/naar Assen rijden. Omdat de bezetting op zondag op enkele momenten net iets te veel bleek te zijn, werden vanaf deze datum midibussen ingezet i.p.v. kleine busjes.

Op 17 augustus 2014 werd de route door Koedijkslanden in Meppel aangepast. Voortaan werd niet meer in beide richtingen dezelfde route gereden, maar een route in twee richtingen naar het nieuwe eindpunt Jan Tooroplaan.

Voormalige route in Koedijkslanden (... - 08-2014)
Halte
  Meppel, Station  
  Meppel, Leonard Springerlaan  
  Meppel, Reestplantsoen  
  Meppel, Randweg  
  Meppel, Zuiderlaan/Driesprong  
  Meppel, Gerard Doustraat  
  Meppel, Piet Mondriaanstraat  
  Meppel, Randweg  
  Meppel, Reestplantsoen  
  Meppel, Leonard Springerlaan  
  Meppel, Reestplantsoen  
  Meppel, Randweg  
  Meppel, Piet Mondriaanstraat  
  Meppel, Gerard Doustraat  
  Meppel, Zuiderlaan/Driesprong  
  Meppel, Randweg  
  Meppel, Reestplantsoen  
  Meppel, Leonard Springerlaan  
  Meppel, Station  

Op 11 december 2016 werd de frequentie in de daluren en doordeweeks tijdens de vakantieperioden weer verhoogd naar een uurdienst, zodat beter aangesloten kon worden op de treinen in zowel Assen als Meppel. In de avonduren en het weekeinde veranderde niets aan de dienstregeling.

Op 9 december 2018 werden de ritten die in Meppel geen aansluiting van/op de schooltijden in Koedijkslanden hebben, ingekort tot het station. Tegelijkertijd werd de halte Hoofdlaan De Smelt hernoemd naar Stadsbroek.

Op 15 december 2019 ging de volgende concessie Groningen-Drenthe van start, de exploitatie bleef daarbij in handen van Qbuzz. Het lijnennet rond Dieverbrug werd daarbij aangepast. Het noordelijke deel van deze buslijn werd samengevoegd met het westelijke traject van lijn 35 tot een nieuwe lijn 20 tussen Assen, Dieverbrug en Steenwijk, de andere trajectdelen werden overgenomen door lijn 28. De aansluitingen in Dieverbrug, alsmede de totale dienstregeling op de nieuwe trajecten bleven vrijwel ongewijzigd. De ritten die in de vorige dienstregeling met een midibus reden, rijden in de nieuwe dienstregeling met een grote bus.