Lijn 162 Rotterdam Zuidplein - Oud Beijerland Zinkweg

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Snelbus grijs.svg
Voormalige snelbuslijn 162
Vervoerder(s) ZWN
Regio's Rotterdam,
Hoeksche Waard - Goeree Overflakkee
Lijnsoort Streekbus
Materieel Mercedes-Benz O405, Den Oudsten MB200
Periode 2 juni 1985 t/m 27 mei 1995
Voorganger(s) 162
Opvolger(s) 171
Frequenties
Spits 2-6x/uur
Dal 1-2x/uur
Avond reed niet
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/uur

Lijn 162 reed van Rotterdam naar Oud Beijerland.

Route

Halte
Route 0sMr.svg Rotterdam, Zuidplein    
Route rsr.svg Oud Beijerland, Sportlaan  
Route rsr.svg Oud Beijerland, Croonenburgh  
Route rsr.svg Oud Beijerland, Rembrandtstraat  
Route rsr.svg Oud Beijerland, De Egmontshof  
Route rs0.svg Oud Beijerland, Zinkweg (verder als lijn 163)  

Geschiedenis

Op 2 juni 1985 werd de route in Oud-Beijerland van deze lijn doorgetrokken van de halte Rembrandtstraat naar de nieuwe halte Zinkwegaan de oostkant van het dorp. Hierbij kwam de route via de Karel Doormanstraat tegelijkertijd te vervallen. De extra ritten vanuit Nieuw-Beijerland gingen in de ochtendspits zelfs al beginnen in Goudswaard, zodat forenzen uit ie plaats meer reismogelijkheden kregen. In de dienstregeling vonden praktisch geen wijzigingen plaats.

Op 1 juni 1986 werden de ritten van/tot Goudswaard en Nieuw-Beijerland ook ingekort tot de Zinkweg. Vanuit laatstgenoemde plaatsen werd als alternatief de nieuwe snelbus lijn 178 geïntroduceerd, waarmee direct een sneller alternatief voor de forenzen ontstond.

Op 23 mei 1993 werd de frequentie op zondag verlaagd naar 1x per 2 uur vanwege de geringere bezetting. De overige buslijnen naar Oud-Beijerland vormden alternatieve reismogelijkheden.

Op 1 november 1994 fuseerden Westnederland en ZWN tot het nieuwe ZWN-Groep. Per 28 mei 1995 kwam een eerste nieuwe dienstregeling uit onder deze nieuwe vervoerder. Het lijnnummer werd op die datum gewijzigd naar 171, zodat daarmee verduidelijkt werd dat deze lijn een sneldienst is. In Oud-Beijerland werd voortaan een lusroute gereden i.p.v. een route in twee richtingen. De dienstregeling bleef grotendeels gelijk, net zoals de gecombineerde dienstregeling met de sneldienst in de andere richting.