Lijn 11 Sittard Station - Urmond Brug

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 11
Vervoerder(s) Veolia Transport
Concessie Zuid-Limburg (2007-2016)
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Berkhof Ambassador
Periode 6 januari 2008 t/m 10 december 2016
Voorganger(s) 11
Opvolger(s) 32, 39
Frequenties
Spits 1-4x/uur (1x/uur als belbus)
Dal 1-2x/uur (1x/uur als belbus)
Avond 1-2x/uur
Zaterdag 2x/uur
Zondag 1-2x/uur

Lijn 11 reed van Sittard een grote lusroute via Einighausen, Berg aan de Maas, Urmond, Stein, Elsloo, Beek, Neerbeek en Geleen.

Dienstregeling

  • Op weekdagen overdag reed de lijn 1 keer per uur en vormt samen met lijn 111 een halfuursdienst over nagenoeg het hele traject. Alleen de halten Bergerweg/Molenweg t/m Brug worden niet aangedaan door lijn 111.
  • Op werkdagen overdag reed 1x/uur een belbus Sittard-Urmond om zo een halfuursdienst te creëeren voor Berg aan de Maas. In de middagspits reed de belbus niet, dan reed lijn 110
  • Lijn 12 reed de route in de andere richting.
  • In de avonduren (niet op zondag) en op zondag overdag werd 1x per uur het hele traject gereden en werd ook 1x/uur tussen Geleen-Zuidoost en Sittard gereden. De bussen kwamen dan als lijn 12 in Geleen aan.
  • Dagelijks werd overdag 1x/uur bij de aankonst in Sittard verder gereden als lijn 14. Op doordeweekse dagen in de vroege ochtend en op zaterdag gebeurde dit 2x per uur.

Route

Halte
  Sittard, Station  
   Sittard, Europaboulevard/Sabic  
   Sittard, Stadion  
   
   Sittard, Sportzone  
  Einighausen, Bergerweg  
  Berg aan de Maas, Bergerweg/Molenweg  
  Berg aan de Maas, Beatrixplein  
  Berg aan de Maas, Julianastraat/Steegstraat  
  Berg aan de Maas, Julianastraat/Rozenhof  
  Urmond, Postkantoor  
  Urmond, Brug  
   Urmond, Heirstraat/Mauritslaan  
  Stein, Heerstraat Noord  
  Stein, Heerstraat/Kloesstraat  
  Stein, Drossaert Jonker van Kesselstraat  
  Stein, Omphaliusstraat  
  Stein, Nieuwdorp/Kerk  
  Stein, Steinderweg  
  Elsloo, Helmbloem  
  Elsloo, Groenewald  
  Elsloo, Koolweg  
  Elsloo, Centrum  
  Elsloo, Michiel de Ruyterstraat  
  Beek, Station  
  Beek, Centrum  
  Beek, Prins Mauritslaan/Kennedylaan  
  Neerbeek, Prins Mauritslaan  
  Neerbeek, Kerk  
  Neerbeek, Aldenhofstraat/Neerbekerstraat  
   Geleen, Barbarastraat  
   Geleen, Bejaardencentrum  
  Geleen, Van Akenstraat/Europalaan  
  Geleen, Van Akenstraat/College  
  Geleen, Jos Klijnenlaan  
  Geleen, Boerhaavestraat  
  Geleen, Kluis  
  Geleen, Kummenaedestraat  
  Geleen, Busstation    
  Geleen, Doctor Poelslaan  
  Geleen, Pastoor Vonckenstraat  
  Geleen, Eindstraat  
  Geleen, Rijksweg Noord  
  Sittard, Ziekenhuis  
  Sittard, Kleindorp  
  Sittard, Geuweg  
  Sittard, Technische School  
  Sittard, Stadsschouwburg  
  Sittard, Station  

Geschiedenis

Vanaf 6 januari 2008 werd de route van lijn 11 voortaan door Neerbeek geleid, ter vervanging van lijn 17. Neerbeek kreeg hiermee een frequentere busverbinding, daar de voormalige lijn maar 1x/uur reed t.o.v. de halfuursdienst die er nu gereden wordt. Vanwege de geringere passagiersaantallen verviel de eerste rit die omstreeks 05:00 werd gereden en verviel dagelijks rond 18:30 één rit, zodat de dienstregeling een half uur later opgestart werd en 's avonds eerder werd overgeschakeld naar een uurdienst. Tenslotte werd de route in Stein verlegd naar de Omphaliusstraat en Pelderstraat in plaats van de Cortenbachstraat.

Op 1 februari 2009 werd de route in Stein aangepast; hierbij verviel de route over de Dieterensestraat en de lijn ging rechtdoor over de D.J. van Kesselstraat rijden. De halte Gemeentehuis kwam gelijktijdig te vervallen, maar de centrale halte voor Stein bleef D.J. van Kesselstraat. Ook werd de route voortaan via station Beek-Elsloo geleid, zodat een goede aansluiting geboden kon worden op de stoptreinen richting Maastricht. In de avonduren werd tenslotte de lijnvoering iets aangepast; over het hele traject werd voortaan nog maar 1x per uur gereden, op het andere halve uur reed uitsluitend een bus van Geleen Bustation naar Sittard.

Door de slechte financiële situatie van Veolia Transport moest de provincie geld bijleggen op het busvervoer, in ruil daarvoor moest er bezuinigd worden.
Op 1 november 2009 werd de frequentie op zondag de gehele dag verlaagd naar 1x/uur vanwege de matige bezetting. De extra ritten van maandag- t/m zaterdagavond gingen voortaan beginnen bij de halte Jos Klijnenlaan in plaats van het Busstation.

Vanaf 12 december 2010 gingen de extra ritten in de avonduren al beginnen bij de halte Barbarastraat nabij de Van Akenstraat in Geleen-Zuidoost, zodat een groter deel van Geleen van maandag- t/m zaterdagavond meer reismogelijkheden kregen.

Met ingang van 9 december 2012 werd het lijnennet in de agglomeratie Sittard-Geleen geherstructureerd als gevolg van de opening van de Chemelot Campus, zodat deze locatie over goed openbaar vervoer zou beschikken. De frequentie van deze lijn werd daarop van maandag t/m vrijdag overdag verlaagd naar 1x per uur, de vervallen ritten werden tegelijkertijd overgenomen door lijn 111. In combinatie met elkaar bleef de halfuurdienst bestaan, echter het ene half uur via Urmond en het andere halve uur via de Chemelot Campus. Om voor Urmond een halfuurdienst te behouden, werd wel een belbus geïntroduceerd in de tegenspitsrichting en de daluren, aangevuld met een vaste lijndienst in de spitsuren.

Vanaf 31 augustus 2014 gingen in de ochtendspits tussen 08:00 en 09:00 een drietal extra bussen rijden in een 15 minuten-ligging van het Station naar de Sportzone om de grote aantallen scholieren te vervoeren.

Op 22 mei 2016 werd de route op bedrijventerrein Fortuna in de avonduren na 18:00 gewijzigd, zodat het fietsparcours dan ongestoord gebruikt kan worden. De haltes Europaboulevard/Sabic en Stadion worden dan niet meer bediend, als vervanging kunnen reizigers gebruik maken van de halte Sportzone.

Op 11 december 2016 ging de volgende concessie Limburg van start, die nu de volledige provincie besloeg. Na het debacle met Abellio werd de concessie aan de tweede winnaar gegund: Arriva. Het lijnennet van Veolia Transport werd hierbij flink aangepast, waarbij het visgraatmodel de basis voor het lijnennet vormt.
Deze lijn werd toen vernummerd naar lijn 32 en tevens werden alle ritten van lijn 111 in deze lijn opgenomen. De frequentie ging hierdoor weer omhoog naar een halfuursdienst en de route loopt altijd via de Chemelot Campus. Reizigers naar Berg aan de Maas hebben lijn 39 als alternatief.