Göttingen

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Wikibot (overleg | bijdragen) op 26 sep 2019 om 21:05 (Robot: automatisch tekst vervangen (-|overstap=Ja +))
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Trein blauw.svg
Station Göttingen
Plaats Göttingen
Land Duitsland
Verkorting HG
Vervoerder(s) Cantus,
DB Fernverkehr AG,
DB Regio Nord,
DB Regio Südost,
Metronom,
NordWestBahn

Göttingen is een station in de Duitse deelstaat Niedersachsen. Het ligt aan de Hannöversche Südbahn en aan de Schnellfahrstrecke Hannover–Würzburg. Ook is het met een aftakking bereikbaar vanaf de Halle-Kasseler Eisenbahn. Het is daarnaast het beginpunt van de Oberweserbahn naar Bodenfelde (ook wel Bodenfelder Bahn genoemd) en de spoorlijn naar Bebra.

Göttingen lag aan de oude Nord-Süd-Strecke en aan de nieuwe SFS Hannover-Würzburg en heeft daardoor een strategische positie in het Duitse netwerk van langeafstandstreinen, bijna alle treinen stoppen op dit station. Het station wordt echter ook door veel regionale treinen bediend, de meeste hebben het station als eindpunt. Het station werd rond 2005/2006 volledig gerenoveerd. In 2013 was het het Duitse station van het jaar in de categorie grote steden.

Trein

In de dienstregeling 2021 stoppen de volgende treinen op station Göttingen:

Lijn Traject Vervoerder Freq. Opmerkingen
RB80 Göttingen - Northeim - Herzberg - Nordhausen DB Regio Nord 1x/2 uur In de spitsuren rijden enkele extra ritten tussen Göttingen/Northeim en Herzberg.
RB82 (Göttingen -) Kreiensen - Seesen - Goslar - Bad Harzburg DB Regio Nord 1x/uur Rijdt 1x/2 uur tussen Göttingen en Kreiensen.
Op de rest van het traject geen starre uurdienst.
RB85 Paderborn Hbf - Höxter-Ottbergen - Bodenfelde - Göttingen NordWestBahn 1x/uur Rijdt tussen Paderborn en Ottbergen samen met de RB84.
Rijdt zaterdagmiddag en zondag 1x/2 uur.
RB86 (Göttingen -) Einbeck-Salzderhelden - Einbeck Mitte DB Regio Nord 1x/uur Rijdt in de brede spitsuren 1x/uur extra tussen Göttingen en Einbeck Mitte. Rijdt buiten de spitsuren alleen 1x/uur tussen Einbeck-Salzderhelden en Einbeck Mitte.
RE2 Uelzen - Celle - Hannover Hbf - Kreiensen - Northeim - Göttingen Metronom 1x/uur Tussen Uelzen en Hannover Hbf wordt over het algemeen 1x/2 uur gereden.

Let op: Dit overzicht bevat alleen informatie over regionale treindiensten en is buiten Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen mogelijk niet volledig.

Langeafstandsbusverbindingen

Halte.svg
Halte ZOB am Hbf
Plaats Göttingen
Verkeersverbond(en) Niet concessiegebonden
Vervoerder(s) FlixBus

NB in de onderstaande tabel staan alleen de internationale bussen naar Nederland en/of België. De lijst is mogelijk niet volledig. Er zijn geen huidige langeafstandsbuslijnen gevonden die dit station aandoen.

Historische dienstregeling