Lijn 81 Ooy Rietvoornstraat - Nijmegen Centraal Station

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Fogeltje (overleg | bijdragen) op 7 jun 2016 om 22:18
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 81
Vervoerder(s) Zuidooster
Regio Arnhem Nijmegen
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode 23 mei 1982 t/m 28 mei 1983
Opvolger(s) 81
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 0-1x/uur
Avond reed niet
Koopavond 1x/avond
Zaterdag 0-1x/uur
Zondag reed niet

Lijn 81 is een voormalige streekbus van Ooij via Groenlanden naar Nijmegen.

De buslijn reed in de ochtendspits twee ritten naar Nijmegen en één naar Ooij. Vanaf ongeveer 11:00 tot 18:30 werd er op doordeweekse dagen eenmaal per uur gereden in beide richtingen. Op koopavonden reed in beide richtingen één toegevoegde rit. Op zaterdagochtend reed er één rit van Ooy naar Nijmegen; verder reed er op zaterdag vanaf circa 11:00 tot 17:00 in beide richtingen één rit per uur.

Route

Halte
  Ooy, Brugstraat/Rietvoornstraat  
  Ooy, Kon. Emmastraat  
  Ooy, Het Trefpunt  
  Ooy, De Sprong-West/De Sprong-Zuid  
  Ooy, Postkantoor  
  Groenlanden, Spruitenkamp  
  Groenlanden, Kruisstraat  
   Groenlanden, Bisonbaai  
   Groenlanden, Langstraat  
   Groenlanden, De Bunker  
   Groenlanden, Het Grote Huis  
   Groenlanden, Planken Wames  
  Groenlanden, Tiengeboden  
  Nijmegen, Vlietberg  
  Nijmegen, H.D. Gemaal  
  Nijmegen, Hunnerpark  
  Nijmegen, Kelfkensbosch  
  Nijmegen, Burchtstraat  
  Nijmegen, Augustijnenstraat (Plein 1944)    
  Nijmegen, Centraal Station  

In de tabellen reden de ritten naar Nijmegen vanaf de Rietvoornstraat en via De Sprong-West, vanaf Nijmegen naar De Sprong-West via de Rietvoornstraat. Kijkende naar de tabellen kan men concluderen dat de tijden in de beide richtingen hetzelfde zijn bij deze twee haltes. Lijn 81 reed een lusroute door Ooy. Rietvoornstraat kan als eindhalte beschouwd worden waarna de lus door Ooy startte. De tabellen geven ook een alternatieve "via Tiengeboden" weer.

Vanuit Nijmegen voerde de route via de Vlietberg en Ooijse Bandijk (op de kruising van deze straten lag vermoedelijk de halte Tiengeboden en niet zuidelijk in het gehucht zelf) door het gehucht Groenlanden naar Ooy waar deze op de Kruisstraat uitkwam. Onbekend is of de route via de Kruisstraat ging (en de halte bij de kruising met de Hezelstraat lag) en over de Hezelstraat (waarbij de halte Spruitenkamp bij de kruising van de Hezelstraat met Spruitenkamp en Kerkdijk zou liggen) of dat de halte Kruisstraat bij de kruising met de Ooijse Bandijk lag en de route via de Spruitenkamp zelf voerde met een halte.

De route via Tiengeboden draaide vanaf de Vlietberg naar het zuiden de Ooijse Bandijk op naar het gehucht Tiengeboden en draaide vervolgens de Hezelstraat op naar Ooy. Onbekend is of de bus de Kruisstraat opdraaide om vervolgens de Spruitenkamp op te draaien. Aannemelijker is dat de halte Spruitenkamp bij de kruis van de Spruitenkamp met de Hezelstraat en Kerkdijk lag en de halte Kruisstraat bij de kruising van de Kruisstraat met de Hezelstraat. Vreemd genoeg worden geen haltes op deze route genoemd. Ook wordt voor deze variant de halte De Sprong-Zuid (halte van lijn 80) genoemd in Ooy. De tabellen laten echter geen variatie zien. Onbekend is wat precies met deze tak bedoeld wordt en of deze in beide richtingen werd gereden of alleen richting Nijmegen. De tabellen laten geen noemenswaardig verschil in rijtijd zien hoewel volgens de haltelijst de afstand wel degelijk korter is.

Geschiedenis

Oorspronkelijk werd het traject tussen Ooy en Nijmegen gereden door Egberts' Zonen BV. Bij deze maatschappij werd zonder lijnnummers gereden. Begin jaren 1980 werden de lijnen van Egberts overgenomen door Zuidooster. Lijn 81 verscheen voor het eerst in het busboekje van Zuidooster van 23 mei 1982. Op 29 mei 1983 werd lijn 81 van Ooy doorgetrokken naar Millingen. De uitgebreidere lusroute in Ooy verviel waarschijnlijk. De bus reed vanaf Spruitenkamp waarschijnlijk rechtstreeks naar De Sprong en door naar Erlecom.